Å la ting ta tid

I en global økonomi manisk opptatt av effektivisering, gir østerrikske Nikolaus Geyrhalter oss tidkrevende portretter av mennesker som strever med å tilpasse seg en ny tid.

Endre
Underviser filmvitenskap på NTNU Epost endreeid@gmail.com
Email: endreeid@gmail.com
Publisert: 19.05.2015

Over the Years
Regi og foto: Nikolaus Geyrhalter

Man defineres av sitt arbeid. Er man arbeidsledig, defineres man av sin arbeidsledighet. I dokumentaren Over the Years møter vi en rekke østerrikere som må tilpasse seg et liv som arbeidsløse. Den over tre timer lange filmen gir oss ikke bare innsyn i konkrete skjebner i dagens Østerrike, men stiller også generelle spørsmål om arbeid og fritid, om eldre og nyere produksjonsforhold, og om livskvalitet kontra produksjonseffektivitet.

Filmen starter i Waldviertel, Østerrike, i 2004: Vi befinner oss på en tekstilfabrikk som lenge har vært døende. De få arbeiderne som er igjen, fremstår som iherdig på vei til sin egen spøkelsestilværelse. Det er som om fabrikklokalene er i ferd med å forlate dem, heller enn omvendt. Store totalbilder og en skarp direktelyd understreker stedets kalde tomhet og gir en sterk fornemmelse av at det tilhører en forgangen tid. Som formannen noe spøkefullt uttrykker det, har han drevet en nedlagt fabrikk i 36 år.

«Biler er alltid bedre enn tekstiler,» sier en av arbeiderne, som mener at venninnen har valgt en mer fremtidsrettet karrierevei. Verden har ikke lenger tid til håndlagde bleier. Etter Østerrikes inntreden i EU og åpningen av landets grenser, har den lokale tekstilfabrikken fått konkurranse i en verden der Pampers er den opplagte vinneren. En arbeider hevder at sansen for pris har erstattet sansen for kvalitet.

Ikke-psykologiserende. Fabrikken legges ned i løpet av året, og vi følger flere av de ansatte gjennom det neste tiåret. Hvordan takler de arbeidsledigheten? Har de funnet seg noen ny jobb? Hvordan er i tilfelle den nye jobben sammenliknet med den gamle? Hvordan er i det hele tatt livet blitt? Regissør Nikolaus Geyrhalter, som har regissert, produsert, skrevet og filmet mange kritikerroste dokumentarer siden 90-tallet, gir oss med Über die Jahre (Over the Years) en usentimental og ikke-psykologiserende observasjon av mennesker som må forlate sine gamle liv.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer