Å gripe muligheten

Rykter skaper alltid politikk i Burma. Det svirret ikke lite rundt partileder Aung San Suu Kyi rett før den første nasjonale kongressen på 25 år.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.03.2013

Mon Mon MyatSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Mon Mon Myat har i mange år vært opposisjonell journalist i Rangoon, Burmas gamle hovedstad. Hun skriver eksklusivt for Ny Tids lesere.

Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).

Rykter. Rett før helgas første nasjonale kongress på 25 år siden partigrunnleggingen, ble rykter spredt om at den soleklare partilederen, Aung San Suu Kyi, ville bli veltet av noen av sine egne partimedlemmer i Nasjonalligaen for demokrati (NLD).

Selv om dette var umulig, og hun ble klart gjenvalgt 10. mars, var mange likevel symptomatisk nok bekymret for at det kunne komme til å skje. Fordi Suu Kyis popularitet er synkende på grunn av ulike faktorer: Hennes nøytrale standpunkt i konflikten i statene Rakhine og Kachin, noe som viser en åpenbar favorisering av det militære og forretningsmenn.

I tillegg kommer hennes involvering i undersøkelseskommisjonen for Latpadaung kobbergruveprosjekt, affiliert med Union of Burma Economic Holding Company (UMEH). Kommisjonen er 40 prosent finansiert av forsvarsdepartementet og det kinesiskeide Wanbao Gruveselskap.

Nylige rapporter publisert av kommisjonen har ikke gjort lokalbefolkningen i prosjektområdet glade. Aung San Suu Kyi har også lagt merke til at hun mister støtten i befolkningen av disse årsakene.

«Det er naturlig at folkets støtte alltid er i forandring,» svarte hun under pressekonferansen under kongressen. En av NLDs sentralkomitemedlemmer, som ikke vil bli navngitt, var meget klar over at den endrende holdningen hos NLDs leder har innvirkning på folkestøtten:

«Hun er mye mykere nå. Under møtene med sentralkomiteens medlemmer, sa hun at fortiden var en konfronterende politisk periode, men at denne perioden er mer involverende.»

Hun brukte den konfronterende framgangsmåten mot 90-tallets militære styre. Hun benyttet en filosofi om sivil ulydighet på den tiden, og ba til og med folk yte motstand mot den militære regjeringens urettferdige lover og regler.

Konservative i NLD og noen supportere virker ikke tilfreds med den endrende holdningen hos deres partileder: Fra et stående symbol på opposisjonen i mer enn to tiår under militær undertrykkelse, til en ren politiker.

Benyttet sentralisme

På tross av rykter og upopularitet, vant Aung San Suu Kyi til slutt lederstillingen med 100 prosent av stemmene hos sentralkomiteens medlemmer. Da NLD annonserte at kongressen ville bli holdt demokratisk, deltok mange observatører, inkludert utenlandske diplomater, internasjonal og lokal media, og andre politiske partier (også det regjerende partiet, Union Solidarity and Development Party, USDP) for å observere hvordan prosessen virket.

Nyan Win, et medlem av sentralkomiteen, forklarte måten de valgte partilederen på: «Et medlem av sentralkomiteen foreslo Daw Aung San Suu Kyi til å tiltre posisjonen som partileder. Forslaget ble akseptert av alle sentralkomiteens medlemmer.»

Sentrale komitemedlemmer ble imidlertid utpekt av partiets leder. «Vi ba lederen om å velge CEC (Central Executive Committee)-medlemmene selv, fordi det er et team hun må jobbe sammen med,» la Nyan Win til.

Ettersom partiet ble undertrykt under militært styre, har det aldri hatt en sjanse til å holde demokratiske valg. Nobelprisvinneren innrømmet at NLD har benyttet seg av sentralisme for at partiet skulle kunne overleve de siste 25 årene.

I tillegg til de 26 årene med ett-parti-system under det Burmesiske Sosialistpartiet, har det burmesiske folket også blitt vant til sentralisme i mer enn fem tiår, med langt fra demokratisk praksis. Nyan Win fra NLD erklærte klart at «fra nå av har vi bestemt oss for ikke å bruke sentralisme mer,» etter at den nasjonale kongressen hadde blitt gjennomført med suksess, midt i all kritikken og problematikken.

Maung Maung Oo, et medlem av sentralkomiteen fra Rangoon-distriktet, sa: «Fordi dette er den første politiske erfaringen våre på 15 år, er ikke alt helt smertefritt. Det er mange problemer på grasrotnivå fordi folk ikke klarte å utføre demokratisk praksis særlig godt, men snarere ville ta over en ledende posisjon i partiet.»

Han sa at NLD ikke hadde en systematisk organisatorisk struktur tidligere. Det bestod av en håndplukket gruppe mennesker.

«I dag ble jeg valgt av partimedlemmer, og ikke av håndplukkede kandidater. Så jeg har større trygghet i jobben. Jeg kan definitivt si at vi vil gjøre det bedre i framtiden,» sa Maung Maung Oo med selvsikkerhet.

Det er normalt at ikke alle i NLD tenker likt. Ettersom en gruppe konservative medlemmer ennå eksisterer i partiet, tror de ikke at NLDs framtid er lysere.

Et medlem sa at «rykter og personlige angrep på Suu Kyi er økende på grunn av hennes endrede holdning. Det vil ha innvirkning på NLDs framtid.»

Mulighet til forandring

Det er meget åpenbart at den politiske strategien til opposisjonslederen Aung San Suu Kyi har endret seg, selv om 1,3 millioner av hennes partimedlemmer og supportere kanskje ikke er enige med henne.

Ettersom mange av NLD-medlemmene og deres slektninger enten ble avhørt eller fengslet for lengre tid av militærregimet, lever minnene om deres mørke dager ennå. Hatet mot gjerningsmennene vokser stadig. Selv de gamle NLD-medlemmene, som sviktet partiet under de stormfulle dagene, ble ikke tilgitt av majoriteten av partiets medlemmer.

Under kongressen ble en appell fra fire tidligere NLD-medlemmer – som forlot partiet til fordel for NLDs utbryterparti, Nasjonal Demokratisk Front (NDF), om å returnere til moderpartiet – avvist av flertallet av kongressdelegatene.

Det uidentifiserte sentralkomitemedlemmet sa at «vi ikke kan akseptere de som sviktet vårt parti. Hvis vi aksepterer slike folk på dette tidspunktet, vil de gjøre det samme på nytt i framtiden.»

Aung San Suu Kyis kommentar til den saken, under møtet med sentralkomitemedlemmene, kom overraskende på mange av medlemmene.

«Hun sa at hvis vi kan tilgi selv våre fiender, hvorfor burde vi ikke tilgi hverandre. Jeg er ikke enig med henne. Hun er for myk nå,» sa sentralkomitemedlemmet.

Foruten dette, uttrykte Aung San Suu Kyi klart sitt mål om å gjenoppbygge et godt forhold mellom det burmesiske militæret og befolkningen, i avslutningstalen på kongressen.

«Vi må gjenoppbygge et godt forhold mellom militæret og befolkningen slik det en gang var.»

Det burmesiske militæret pleide å være en patriotisk kraft da landet kjempet for uavhengighet under britisk herredømme og japansk okkupasjon. General Aung San, Aung San Suu Kyis far, står fortsatt som en viktig nasjonalhelt blant befolkningen generelt. Hun nevnte ofte at det burmesiske militæret ble grunnlagt av hennes far.

General Aung San grunnla Burmas Uavhengighetshær (BIA) i 1941 sammen med 30 kamerater. Størrelsen på det burmesiske militæret har økt kraft de siste 72 årene. Ifølge data fra Verdensbanken om bevæpnet personell i landet, har Burma nå nådd over 500.000 bevæpnet personell, som er omtrent 2,5 ganger større en militærets størrelse før 1988.

Militærets rolle

Selv om antallet bevæpnet personell er mindre enn 17 prosent av de mest folkerike nabolandene, India og Kina, så har Burma den nest største bevæpnede styrken i Sørøst-Asia.

I NLDs program om forsvar og sikkerhet, ble det sagt at «partiet tror at militæret er en essensiell organisasjon hos en nasjon, og at det må stå som et militære som nærer kjærlighet og respekt for folket.

Uansett om Aung San Suu Kyi og NLDs politikk angående militæret er bestemt, fortsatte hun å insistere på at tillegget til grunnloven i 2008 måtte stemme overens med demokratiske standarder, og pekte på at en 25 prosent kvote av ikke-folkevalgte militære representanter i parlamentet er en udemokratisk standard.

I forbindelse med dette punktet sa president Thein Sein, under statsbesøk til Finland tidlig i mars, at «det vil sannsynligvis bli en gradvis minskning (av militær makt i parlamentet), men jeg kan ikke garantere at det vil skje før valget i 2015,» ifølge AP.

NLD ble spådd til å være «kronprinspartiet» i lokale medier, altså et potensielt vinnerparti i valget i 2015, og presidentens uttalelser i Finland uttrykte visse muligheter for å skape endring i landets system.

Det kan være det Aung San Suu Kyi siktet til da hun sier at dette øyeblikket er «den perioden vi har en mulighet til å skape endring.»

«Vi må gripe den muligheten som kan endre dette landet. Hvis vi ikke griper denne muligheten, vil vi bli skyldige i historiens øyne,» uttalte hun i avslutningstalen på NLDs nasjonalkongress.

Det er et annet rykte som stammer fra en kilde i regjeringspartiet om at Aung San Suu Kyi vil bli president etter valgene i 2015, men kilden har avvist denne uttalelsen. Uansett om den nyeste grunnloven favoriserer Aung Sang Suu Kyi som president eller ikke, så skaper rykter alltid politikk i Burma. ■

Oversatt fra engelsk av Kari Nøst Hegseth.


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 15.03.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer