Å gjenoppbygge et nedkjørt land

General Report II: The New Abduction of Europe Regi: Pere Portabella. Spania

Spania er så vidt reddet fra kanten av stupet. Filmskaper Pere Portabella spør hvem som skal vise veien videre.

Paal Frisvold

General Report II: The New Abduction of Europe

Pere Portabella

Spania

The New Abduction of Europe er en vakker film. En film som beskriver Spanias økonomiske, sosiale og politiske kamp for endringer. Den forteller historien om et samfunn under omveltning – hvordan den folkelige bevegelsen som sprang ut av raseriet over fortvilte økonomiske forhold, utviklet seg til en politisk kraft i det venstrepopulistiske partiet «Podemos». Filmen tar et alvorlig oppgjør med den politiske kulturen som vokste frem i Spania da demokratiet ble introdusert i landet, etter diktator Francos død.

Spania har vært gjennom en ekstremt smertefull økonomisk resesjon; en moderne depresjon. Mengder av mennesker er kastet ut av hjemmene sine fordi bankene måtte bli kvitt dårlige lån. Det er foretatt svære kutt i offentlige utgifter, og arbeidsmarkedet har blitt stadig mer brutalt – med sterkt svekkede rettigheter for arbeidere. Som det fastslås i filmen: «Folk innser at det ikke kan fortsette på denne måten».

Verdensarv på spansk. I forsøkene på å visualisere og forklare det vide spekteret av saker som er innblandet, tar filmen oss med til et uventet utgangspunkt: Madrids nasjonale kunstmuseum, Museo del Prado – en av verdens mest kjente og prestisjetunge kunstinstitusjoner. Man blir fort imponert over den kolossale kulturarven som er rotfestet i spansk historie og samfunn. De enorme bygningene med sine endeløse arkiver fylt med storslagne bilder er av global viktighet. Spania er nøkkelen til betydelige deler av verdensarven, dét er det ingen tvil om. Produsenten forteller oss: Når Spania skal omformes, må landets fortidige storhet være ledestjerne for fremtidens utvikling.

Vi går inn i auditoriet som ligger i den nye Dronning Sofia-bygningen. Her får entusiasmen seg en alvorlig knekk. Denne delen av det vakre museet åpnet i 2005, og ble tegnet av Jean Nouvel. Den prisvinnende franske arkitekten så neppe for seg et folk i uro og omveltninger da han tegnet denne monumentale bygningen. Det er nærliggende å tro at han heller tenkte på plassen og volumet som trengs for å lagre denne verdens Picassoer og Dalíer. Han smeltet sammen fransk og spansk grandeur, perfekt for å vise overlegenheten til Spanias enestående kulturelle fortid. Likevel, når kameraet beveger seg inn i det digre auditoriet, slår det meg hvor fremmedgjørende disse omgivelsene er for forsamlingen og det politiske budskapet som leveres. De er fjerne, kalde og nedlatende. Om paneldeltakerne hadde hatt på seg mørke solbriller, ville de slett ikke virket malplassert i Franco-perioden: kortvokste, svartkledde mennesker med navnelapper så små at ingen er i stand til å lese dem, sittende ved et langt bord. Heldigvis stopper enhver likhet med fortiden her, for ordene vi får høre handler om revolusjon og håp. Det blir etter hvert tydelig at filmen handler om mye mer enn politiske omveltninger i kjølvannet av den økonomiske krisen. Den synes å dreie seg om livets opphav og mening, om vårt samfunns økonomiske og kulturelle modeller.

Spania er nøkkelen til betydelige deler av verdensarven.

Europeisk brorskap. Vi får også servert en samtale mellom museumsdirektør Manuel Borja-Villel og den italienske filosofen og tenkeren Antonio Negri, som tar tilskueren tilbake til den grunnleggende meningen med liv og samfunn: Hvordan organiserer vi produksjonen slik at vi samtidig beholder friheten? Som en hyllest til sant europeisk brorskap snakker begge sitt eget latinske språk uten fnugg av misforståelser. Den uhyrlige økonomiske krisen, med påfølgende utbredt fattigdom og lidelse, har i det minste gitt grobunn for voldsom mental aktivitet. Intellektuelle, som fortsatt ser ut til å sitte ganske trygt i sine stillinger, begynner å engste seg. Etter en tid engasjerer de seg i vanskelighetene med å bygge et rettferdig, redelig og uplettet demokratisk samfunn.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.