Bestill sommerutgaven her

Å gi svar på gåten ingen har bedt deg om å løse

TEKST! Kunst og sånn 1981-2020
Forfatter: Guttorm Nordø
Forlag: Idiot Press (Norge)
KUNSTNER / Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?

«Du kan male med hva faen du vil», skrev Guillaume Apollinaire, ifølge billedkunstneren Guttorm Nordø (f. 1960).

Den nyutgitte boken TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (Idiot Press) er en fortsettelse av tidligere utgivelse ¡Ink! 1988-2019, en samling tusjmalerier og tusjtegninger (2019). Denne gangen er det Nordøs tekster, ordnet i fire tiårsperioder fra 1980-tallet frem til 2020, fra de første fanzinetekstene han skrev som ung skribent, til kritikken av kunstbyråkratiet han leverte som etablert billedkunstner, fra selvportrettet av kunstneren som ung mann i teksten Litj-Hitler til et e-post-intervju med Nordø av fotograf May-Irene Aasen.

Foruten å arbeide kontinuerlig som billedkunstner, har Nordø drevet bokkafé (folkeopplysning) og spilt i band (Angor Wat), og mailart-samlingen hans er innkjøpt av Nasjonalmuseet. Nordø holdt avskjedsutstilling for Deichmanske hovedbibliotek i 2016.

Mulighet til å protestere

Nordø er av de fremste forvalterne av det fluxus- og dadainspirerte kunstmiljøet i Norge – hvor alt kan være både kunst og knust, og hvor ideen om «her og nå» dominerer. Nordø selv har bakgrunn fra Trondheim i en tid med fremvekst av viktige politiske-, kunst- og aksjonsbevegelser (okkupasjonen av Vollan kretsfengsel i 1972, UFFA-bevegelsen fra 1981, opprettelsen av det statlige Kunstakademiet i 1987 samt fremveksten av pønkbevegelsen, Wannskrækk/Dum Dum Boys, Studentersamfundet).Nordøs hovedverktøy er en entusiasme over kunstens potensielle . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Marianne Solberg
Solberg er ny kritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også like