Bestill høstutgaven her

Å gi svar på gåten ingen har bedt deg om å løse

TEKST! Kunst og sånn 1981-2020
Forfatter: Guttorm Nordø
Forlag: Idiot Press (Norge)
KUNSTNER: Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?

«Du kan male med hva faen du vil», skrev Guillaume Apollinaire, ifølge billedkunstneren Guttorm Nordø (f. 1960).

Den nyutgitte boken TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (Idiot Press) er en fortsettelse av tidligere utgivelse ¡Ink! 1988-2019, en samling tusjmalerier og tusjtegninger (2019). Denne gangen er det Nordøs tekster, ordnet i fire tiårsperioder fra 1980-tallet frem til 2020, fra de første fanzinetekstene han skrev som ung skribent, til kritikken av kunstbyråkratiet han leverte som etablert billedkunstner, fra selvportrettet av kunstneren som ung mann i teksten Litj-Hitler til et e-post-intervju med Nordø av fotograf May-Irene Aasen.

Foruten å arbeide kontinuerlig som billedkunstner, har Nordø drevet bokkafé (folkeopplysning) og spilt i band (Angor Wat), og mailart-samlingen hans er innkjøpt av Nasjonalmuseet. Nordø holdt avskjedsutstilling for Deichmanske hovedbibliotek i 2016.

Mulighet til å protestere

Nordø er av de fremste forvalterne av det fluxus- og dadainspirerte kunstmiljøet i Norge – hvor alt kan være både kunst og knust, og hvor ideen om «her og nå» dominerer. Nordø selv har bakgrunn fra Trondheim i en tid med fremvekst av viktige politiske-, kunst- og aksjonsbevegelser (okkupasjonen av Vollan kretsfengsel i 1972, UFFA-bevegelsen fra 1981, opprettelsen av det statlige Kunstakademiet i 1987 samt fremveksten av pønkbevegelsen, Wannskrækk/Dum Dum Boys, Studentersamfundet).Nordøs hovedverktøy er en entusiasme over kunstens potensielle . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Marianne Solberg
Solberg er ny kritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker