Å flykte fra et fengselssamfunn


Land of the Free handler om de mange som faller utenfor i amerikanske storbyer. 

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2017-12-01
Land of the Free

Camilla Magid (Danmark/Finland)

«Frihet» er et av disse ordene som ofte blir brukt for å tjene en ideologisk hensikt. Selv den dag i dag er det ingen vits i å implementere det i USA, et land som faktisk har en perfekt fungerende fengselsindustri (se også Modern Times Review). Land of the Free, den første helaftens dokumentaren av den unge danske filmskaperen Camilla Magid, ble vist som del av dokumentarfilmkonkurransen ved avholdte Karlovy Vary International Film Festival.

Ingen rette svar. Brian er én av tusener i South Central Los Angeles som har vokst opp i gjenger, uten mange andre valgmuligheter i livet. Småkriminalitet førte etter hvert til større forbrytelser. En dag begår han et mord, en forbrytelse han aldri kan tilgi seg selv, og som han ikke engang forstår. De neste 24 årene tilbringer han i fengsel, og da han kommer ut, oppdager han at verden er forandret. Farten i trafikken overrasker ham, det gjør også smaken av ekte kaffe. Brian må ha hjelp til å skaffe seg sin egen epostadresse, ettersom fengselssystemet ikke har forberedt ham på å leve utenfor murene. Men han ønsker å lykkes. Pastor Swaringer er ett av disse menneskene som prøver å gjøre dette mulig. Han tar Brian inn i sin mangslungne gruppe av tidligere fengselsfugler, som alle er ute etter hjelp og sosiale kontakter. En psykolog, Richard, lærer Brian en metode for å utvikle tro på seg selv og evnen til å dele. Dessuten åpner han Brians sinn for en tanke om permanent, fruktbar forandring: «Det finnes ingen rette svar. Det finnes bare rette spørsmål.»

«Det finnes ingen rette svar. Det finnes bare rette spørsmål.»

Magid tilbrakte to år sammen med sine hovedpersoner. I løpet av denne tiden finner Brian seg arbeid, en leilighet, en kjæreste og en vei tilbake til familien som hadde avvist ham da han var ung. Men han foretrekker fremdeles ikke å snakke om det mest smertefulle øyeblikket i livet sitt, som stadig plager ham. Det var ikke den personen han er i dag som utførte ugjerningen han har sittet i fengsel for. Dette er hvordan han finner ut av tingene.

Meningsløs vold. Magid presenterer to andre skikkelser fra de samme forstedene til Los Angeles.  Ting har egentlig ikke forandret seg så mye for 20 år gamle Juan, som nettopp er løslatt etter å ha sonet en dom for narkotikaomsetning. Selv om han gir pastor Swaringers gruppe forsikringer om de …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)