Å dele rytmen av hvert skritt

En annerledes reiseskildring om to norske kvinner som tar bena fatt på en monumental pilegrimsvandring i Japan. Underveis til 88 Shingon-templer skal de gi slipp på en og en mental blokkering – målet er forløsning.

Alle foto: Christine Istad
Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør.

Hvordan komme til Nirvana uten å dø først

Kari Gjæver Pedersen og Christine Istad

Arneberg Forlag

Et motiv omhyllet i gråblå tåke skjuler seg i fotografiet. Stemningen griper først, tydingen av det håndgripelige kommer lenge etterpå. Jeg tar meg i å hvile i motivet, suge inn en nær og sterk tilstedeværelse: lukten av fiskefileter på grillen, fuktige, mosegrodde, eldgamle steintrapper som trekker oppover. En sliten skrubbet rygg sårbart nedsunket i en varm japansk kilde, smilende imøtekommende ansikter, rynkete som glatte. Fotografiene er maleriske, med en indre felles rytmikk og tonalitet. De har et usedvanlig sanselig og åpent blikk for talende detaljer.

Bakenfor ordene. Kroppens bevegelse under meditasjon er en av veiene til nirvana. Duoen fra Norge, forfatter Kari Gjæver Pedersen og fotograf og billedkunster Christine Istad, har på en syv ukers tur i Japan skapt en bok av sine øvelser i mestring. Men det er ikke ordene som fenger meg, det er alt det usagte, alt mellom linjene. Det er bildene i boken som trekker meg innover og inspirerer.

Det er ikke ordene, men bildene i boken som trekker meg innover og inspirerer.

Reiseskildringen er skrevet av kartlesere som går seg vill, som tar demokratiske allmøter før de sammen går videre på måfå. En vev av inntrykk fra pilegrimsvandringen er samlet. Tekstens beretning er i bruddstykker, den er som en dagbok ført i pennen av en som var for sliten av fysiske strabaser og mektige inntrykk til å orke å skrive ned mer enn korte stikkord. Jeg opplever at jeg ikke får tilgang til forfatterens personlige beretning. Nærskildringene er som smuler, og stiller ikke sulten fra forventningen jeg hadde om å få bli med på forløsningsreisen. Får fakta så mye plass på grunn av redsel for å bli for privat?

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.