Å bygge fred

Mens UDs seksjon for fred og forsoning bruker halvannen milliard i året, er Forsvarets budsjett på over 44 milliarder. Hva er lærdommen fra andre som har opprettet eget fredsdepartement?

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 16.03.2017

Ett av FNs mål for bærekraftig utvikling mot 2030 er fred, rettferdighet og robuste institusjoner. Et internasjonalt nettverk av aktivister jobber for at institusjoner med fred som hovedmål skal bli en del av løsningen.

Scotty Bruer er grunnlegger av PeaceNow.com, som har lansert en kampanje for å få verdens myndigheter til å satse på fredsbyggende institusjoner: «Vi har ikke alle svarene. Vi vet at måten vi gjør ting på i dag, ikke fungerer. De halvannen milliardene verden bruker på det militære per år, kunne finansiert utdanning, rent vann og mat til alle, og gitt folk håp og muligheter.»

Per i dag fins det kun fem land i verden med et eget fredsdepartement.

Foreløpig har kampanjen fått 100 000 underskrifter. Bruers noe hårete mål er å få én milliard mennesker til å skrive under kampanjen og bli ambassadører for fred.

Tanken er at fred ikke bare er fraværet av krig og konflikt, men noe man aktivt må satse på og bygge for at det skal være bærekraftig. Det krever ressurser og innsats å løse konflikter på fredelig vis og å bygge en fredskultur der konfliktløsing blir normen. Bruer trekker frem UNESCOs grunnlov, som sier at «ettersom kriger begynner i menneskesinnet, er det i menneskesinnet forsvaret for freden må bygges».


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.