Å bygge fred

Mens UDs seksjon for fred og forsoning bruker halvannen milliard i året, er Forsvarets budsjett på over 44 milliarder. Hva er lærdommen fra andre som har opprettet eget fredsdepartement?

Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Ett av FNs mål for bærekraftig utvikling mot 2030 er fred, rettferdighet og robuste institusjoner. Et internasjonalt nettverk av aktivister jobber for at institusjoner med fred som hovedmål skal bli en del av løsningen.

Scotty Bruer er grunnlegger av PeaceNow.com, som har lansert en kampanje for å få verdens myndigheter til å satse på fredsbyggende institusjoner: «Vi har ikke alle svarene. Vi vet at måten vi gjør ting på i dag, ikke fungerer. De halvannen milliardene verden bruker på det militære per år, kunne finansiert utdanning, rent vann og mat til alle, og gitt folk håp og muligheter.»

Per i dag fins det kun fem land i verden med et eget fredsdepartement.

Foreløpig har kampanjen fått 100 000 underskrifter. Bruers noe hårete mål er å få én milliard mennesker til å skrive under kampanjen og bli ambassadører for fred.

Tanken er at fred ikke bare er fraværet av krig og konflikt, men noe man aktivt må satse på og bygge for at det skal være bærekraftig. Det krever ressurser og innsats å løse konflikter på fredelig vis og å bygge en fredskultur der konfliktløsing blir normen. Bruer trekker frem UNESCOs grunnlov, som sier at «ettersom kriger begynner i menneskesinnet, er det i menneskesinnet forsvaret for freden må bygges».

Demobiliserte maoistgeriljaen. Per i dag finnes det kun fem land i verden med et eget fredsdepartement. Lille Solomonøyene var først ute med å etablere sitt i 1995.

Manish Thapa er fra Nepal. Han er for tiden professor i fredsstudier ved FNs fredsuniversitet i Costa Rica, og forteller Ny Tid om prosessen frem mot etableringen av et fredsdepartement i hans hjemland Nepal: «Fra 2005 hadde vi en politisk krise. Maoistiske opprørere hadde fått kontroll over nesten 70 prosent av landet, og kongen innskrenket demokratiet for å konsolidere sin makt,» sier Thapa. Etter at kongen hadde erklært unntakstilstand i landet og formet sin egen regjering, gikk maoistene sammen med de andre politiske partiene for å få gjeninnført demokrati i en prosess som har blitt kjent som «aprilrevolusjonen». Nepals freds- og gjenoppbyggingsdepartement ble etablert i 2007 etter signeringen av en fredsavtale mellom regjeringen og maoistpartiet. Det nye departementet fikk blant annet i oppgave å implementere fredsavtalen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.