Bestill vårutgaven med varslerbilaget her
3 BØGER OM ØKOLOGI:

Protesten mod eliterne, mod regeringen, mod bureaukratiet og det repræsentative demokrati


Mads Christoffersen, Kallis, Paulson, D’Alisa, Demaria, Barcelona En Comú, Debbie Bookchin, Ada Colau: De Gule Veste har ordet, The case of DEGROWTH, Fearless Cities: A guide to the Global Municipalist Movement
Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Etikk / Hvilke etiske prinsipper ligger bak de første vaksinestikk?
Bak myndighetenes vaksineringsstrategi råder et etisk kaos.
Pandemi / «Immunologisk invaliditet»
Måske vil frygten for bakterier og vira i fremtiden i stadigt stærkere grad føre til et sygdomsberedskab præget af totalitær overvågning og kontrol. En blind tiltro til vaccinationer kan føre til en udfasning af menneskets eget immunsystem.
Straff / Saftige bøter for koronabrudd i Spania
I Spania har myndighetene muligheten til å ilegge saftige bøter til borgere som nekter å la seg vaksine eller motsetter seg restriksjoner under pandemien.
Kronikk / Koronavaksiner: vitskap og myter
Vitskapen har gjort raske framsteg når det gjeld å produsera ei vaksine mot Covid-19. Men kan vaksineprogramma bli grunna på aktivt samtykke og autonome val frå medborgarane? Og går vitskapleg rasjonalitet nå hand i hand med kreative former for irrasjonalitet?
Tilsvar / Vaksinetvang – noen korreksjoner
Forfatter Trond Skaftnesmo kommenterer NY TIDs omtale av boken Vaksinetvang.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)
Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Overvåkning / Smittesporing, overvåkning og konsekvenser
Hvor mye frihet har du egentlig, hvis dine bevegelser begrenses av et koronapass og du får sparken hvis du nekter å bli vaksinert?
KRONIKK:

Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?

Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
DEBATT:

Hva er sikkerhet i dag?

Hvis vi ønsker fred, må vi forberede fred, ikke krig. På de foreløpige partiprogrammene er det ingen parti på Stortinget som går inn for nedrustning.
PRIO:

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
LÅN:

Bør du benytte en lånemegler når du skal søke lån uten sikkerhet?

Å innhente mange tilbud er viktig når du skal sammenligne betingelser, og dermed finne frem til den billigste løsningen.
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

BØKER

ØKONOMI:

Et forslag til øget folkestyre, kaldet «pluralistisk socialisme »


Pelle Dragsted: Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi
Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
SAMFUNN:

Hva skjer etter kollapsen?


Carlos Taibo: Colapso
Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
RADIKAL CHIC:

Psykedelisk kommunisme


Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun: Postcapitalist Desire: The Final Lectures
Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
THAILAND:

Når der går politik i retslokalet


Duncan McCargo: Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand
En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
SURREALISTISK:

Teatrale, sirkusaktige, voldelige og truende seksuelle elementer


Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop: The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky
Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
GIMMICK:

Hverdagslivets «smarte» interiør


Sianne Ngai: Theory of the Gimmick
Sianne Ngai er én af sin generations mest originale marxistiske kulturteoretikere. Men hun synes opsat på at trække æstetikken ned i sølet.
SAMLIVSBRUDD:

Skilsmisse er like vanlig i Niger som i Norge


Alhassane A. Najoum: Les ruptures conjugales en Afrique subsaharienne musulmane
Det er dyrt å gifte seg i Niger selv om brudeprisen varierer, og ved skilsmisse plikter kvinner å betale brudeprisen tilbake.
Filosofi / Disobey! A Philosophy of Resistance (av Frédéric Gros) Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
Mytologier / The Celestial Hunter (av Roberto Calasso)I Calassos fjorten essays befinner vi oss gjerne mellom myte og vitenskap.
Kina / Die lautlose Eroberung. Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet (av Clive Hamilton og Mareike Ohlberg)At Kina under Xi Jinping har utviklet seg i autokratisk retning, er kjent. Forfatterne viser hvordan effekten har spredt seg i verden for øvrig.
Filosofi / Politische Philosophie des Gemeinsinns. Band 2, … (av Oskar Negt)Oskar Negt spør hvordan den moderne politiske borger ble til i kjølvannet av den franske revolusjon. Når det gjelder politisk terror, er han klar – den er ikke politisk.
SelvhjÆlp / Wintering – The Power of Rest and Retreat in Difficult Times (av Katherine May)Katherine May har med Wintering fremskrevet en dragende, essayistisk selvhjælpsbog om kunsten af overvintre.
Den mimetiske kraft / Mastery of Non-mastery in the Age of Meltdown (av Michael Taussig)At efterligne en anden er også en måde at vinde en kraft over den portrætterede. Og hvor tit ser vi en imitation af kosmos på en bar i en mørk sidegade?
Stråling / Tesla’s Curse (av Nina FitzPatrick)Finner forskerne i romanen det ultimate bevis på at deler av moderne teknologi ødelegger menneskenes nevrologiske biologi?
Lykke / Manufacturing Happy Citizens - How the Science and Industry of Happiness Control our Lives (av Edgar Cabanas, …)Glæde har i nyere tid blevet en stor og indbringende forretning i det meste af den vestlige verden. Ny bog tager en klog vurdering af det moderne samfunds jagt på lykke, og når frem til at lykken i mange tilfælde er illusorisk.
Big tech / Appenes planet – hvordan smarttelefonen forandret verden (av Thomas Hylland Eriksen)Appenes planet er vel noe av det mest rikholdige du nå kan lese om hvordan vi mennesker «sys sammen» med kommunikasjonsteknologien. Men hva med overvåkning?
Kulturhistorie / Leo Afrikaneren, … (av Amin Maalouf, …)Det er nødvendig å frasi seg eierskapet til kolonitidens tyvegods. Skattene i europeiske museer er blitt stjålet. Og hva med Kulturhistorisk museum i Oslo – som også står på listen over museer som har Benins stjålne bronseskulpturer?
Forfattermor / Julia Mann. Die Mutter von Heinrich und Thomas Mann (av Dagmar von Gerstorff)Talentfulle Julia Mann forsvarte barna overfor en uforsonlig far og ektemann og støttet forfattersønnene Thomas og Heinrich hele livet. Døtrene hennes, derimot, begikk selvdrap.
Politikk / USA. En supermakt i krise (av Espen Hammer)Filosofen Espen Hammer gir en glassklar analyse av USAs politikk i ny bok. Dette er et land der den årlige verdien på lobby-virksomhet anslås til godt over 40 milliarder kroner.
Demokrati / Demokratiets svanesang. Politikk som svikter og vennskap som tar slutt (av Anne Applebaum. Oversatt av John Grande)Anne Applebaum viser hvordan konkrete historiske hendelser utviklet en politisk populisme. Hvordan kan vi forstå og motvirke kreftene som vil den liberale, demokratiske, faktabaserte samfunnsstrukturen til livs?
Filosofi / Filosofiens frihet (av Immanuel Kant)Er ytringsfriheten en sak for de lærde? Har Trump og QAnon krav på ytringsfrihet? Mye taler for at Kant ville svart nei på dette spørsmålet.
JOURNALISTIKK:

«Stinkjournalistikk» mot varslere

Professor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
15MPARATO-AKSJONEN:

Selvfølgelig kan vanlige folk bekjempe korrupsjon!

Bankia-saken er et godt eksempel på at vanlige folk kan sørge for at mennesker med makt stilles til ansvar for lovbrudd.
AKSELERASJONISME:

En frihetlig venstreside?

Flere tenkere mener det er mulig for hva de kaller en heller selvtilfreds venstreside å utmeisle en bedre og friere fremtid gjennom kapitalisme og teknologi.

NY TID: siste videointervju

PENTAGON-RAPPORTEN:

Slik bedro fem presidenter i USA opinionen og kongressen

Til nå har norske aviser brakt forbausende lite fra avsløringene som er blitt publisert i New York Times.

ESSAYS

REISE-ESSAY:

Under babaenes hellige beskyttelse

Jeg tilbrakte korona-karantenen i en ashram i legendariske Rishikesh i India, åndelig ledet av Juna Akhara naga babas – nakne menn innsmurt i menneskeaske.
ESSAY:

Den arabiske våren og oss – ti år etter

Den arabiske våren har hovedsakelig vært et opprør mot ulikhet. Hva ble resultatet?
KARIBIAS HITTEBARN:

Et økonomisk system basert på slavearbeid

Alexander Hamiltons oppvekst på den danske sukkerkoloniøya St. Croix preget hans politikk som USAs første finansminister og en av USAs grunnleggere. Han var spesielt opptatt av slavene – og hvilke spor etterlot slaveriet seg på øya?

INTERVJUER

NAWAL EL-SAADAWI:

Nawal El-Saadawi – in memorandum

En samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
AKSELERASJON:

Å se på nåtiden som fremtidens fortid

Vi har intervjuet tenkeren Armen Avanessian om «akselerasjonisme» og muligheten for en ny politisk tenkning.
INTERVIEW:

Signs of the Media Times – interview with Truls Lie

NY TIDs editor Truls Lie interviewed by Forum Borealis on several topics.

Klimaændringer: Mer alvorlig en koronavirus

KLIMA: Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.

Oppslukt av det ytre

FOTO: Fotograf Helmut Newtons kontroversielle kultstatus vedvarer lenge etter hans død.

Documentaries from Modern Times Review

Rusreformen / Vinden snur (av Kieran Kolle)Kanskje er det motstanderne av regjeringens rusreform som aller helst bør se dokumentaren Vinden snur, som følger tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk.
Dokumentar / Sea of love. Transforming Journey to Egypt (av Ashraf Ezzat)Oldtidens ægyptiske kunst og den senere sufi-traditionen har adgang til indsigter, som det moderne menneske efterhånden har glemt.
Fiskeindustri / . (av )USA importerer 91 prosent av all matfisk fra den andre siden av kloden, og fiskeinntaket er begrenset til fem sorter mens gamle kystsamfunn ligger i ruiner. I Kambodsja renskes havbunnen tom og gold av illegalt fiske fra Vietnam. Tematikken er dyster, men to ulike dokumentarer finner lyspunkter.
Våpen / Nothing To Be Afraid Of (av Silva Khnkanosian) Fem kvinnelige mineryddere forsøker å fjerne landminer i Nagorno-Karabakhs vakre landskap.