Månedsavisen NY TID – Oslo Review of Docs and Books

Marawi: De filippinske jihadistenes «Sherwood» 

Kampen de militante muslimene kjemper på Filippinene, handler ikke om å opprette en islamsk stat, men først og fremst om å opprette en rettferdig stat, forteller en ung filippinsk jihadist til Ny Tid.

Hvem eier Oslo?

Transparency International vil kartlegge hvem som eier Oslo og vurdere i hvilken grad eierne kommer med korrupt bagasje. 

Sikrere betaling gjennom blockchain

Det svenske startup-selskapet Cinezen Blockchained Entertainment baner vei for de første verdensomspennende avtalene for Video on Demand (VOD)-tjenester, som tar i bruk blockchainteknologi for å sikre og forenkle betalinger basert på kryptovaluta.

Veien til en ny rettsorden

Den 9. mai anmeldte kunstnerparet Julian Blaue og Edy Poppy seg selv for strukturell vold. De er nå på etterforskningsreise i Rio de Janeiro, og oppfordrer Ny Tids lesere å slutte seg til selvanmeldelsen.

Polsk filmkunst på plakaten

Under årets filmfestival i Krakow ble den polske plakatkunstneren Andrzej Pagowski feiret med en stor retrospektiv utstilling.

Kampen for å overleve

Den britiske filmskaperen Kim Longinotto lager dokumentarfilmer om opprørske outsidere, hvor kvinner som slåss for egen overlevelse er den feirede protagonisten.

Islams glemte kultur og sufismens betydning

Hva er det for en endring som har skjedd med en kultur som i århundrer har fascinert oppdagelsesreisende og frie tenkere?

Når samfunnet militariseres

Mange forventer at myndighetene skal sørge for et sikkert samfunn, der man ikke behøver å frykte farer, nye fiender og flyktninger. Men klarer vi å øyne konsekvensene av myndighetenes politiske «snikinnføring» av mer kontroll?

Hvorfor er vi så redde for terror?
[Farligt]

Farligt er en lettlest og god bok om årsakene til all vår ubegrunnede frykt.

Venstrepopulistisk luftslott
[Populistiska manifestet]

Svenske Göran Greider og Åsa Linderborg legger frem et idealistisk prosjekt, men overser både dagens økonomiske kontekst og vesentlig historisk kritikk i sitt forsvarsverk for venstrepopulismen.

Kan migrasjonskrisen løses?
[Can We Solve the Migration Crisis?]

Migrasjons- og flyktningproblemet vil kunne reduseres radikalt, mener den britiske advokaten og Harvard-professoren Jacqueline Bhabha i sin nye bok.

Intelligensens metamorfoser
[Métamorphoses de l’intelligence]

Den franske filosofen Catherine Malabou stiller et betimelig spørsmål, men gir ikke tydelig svar i sin nye bok om intelligens.

Da ånden forsvant
[Ånd/Frygt ikke frihed]

Både Schanz og Thomsen forsvarer troen på at mennesket er mer enn kultur og mer enn sine biologiske bestanddeler – mennesket er også ånd, hevder de. 

Tid, rom og revolusjon
[Le monde des Grands Projets et ses ennemis]

På den andre siden av barrikadene bygger aktivister opp et samfunn der de eier sin egen tid. 

Det forgjeldede menneske 
[Du skylder! Om moralsk og økonomisk gæld]

Å være forgjeldet er blitt vår tids måte å være menneske på.

Hvem tar telefonen og løser ditt fuckings problem?
[A Nation on the Line]

Telefonsenterindustrien har vokst til over én million ansatte på Filippinene, som i flere tiår har kjempet for å skape arbeidsplasser. I en ny bok stilles spørsmålet om hva det betyr å løse problemer, gjerne for urimelige mennesker på den andre siden av kloden – natten lang.

Mot menneskelighetens horisonter
[Immediations]

Den deltakende dokumentarfilmgenrens gest hvor kameraet gis til den andre, er bare en ny måte å installere og bekrefte dominansforhold på, lyder Pooja Rangans kritikk av dokumentarismens «humanitære impuls». 

Det muslimske brorskap og Vesten
[The Muslim Brotherhood and the West]

I sin siste bok hevder Martyn Frampton at Det muslimske brorskap er en motsigelsesfylt organisasjon, men motsigelsene er også en del av suksessen den opplever.

California Dreaming?
[California Greenin’]

I sin nye bok beskriver professor David Vogel hvordan delstaten på en rekke områder har greid å gjennomføre egne reguleringer for å understøtte økonomisk og kulturell utvikling og vekst.

Fra dystopi til feministisk utopia
[Bitch Doctrine]

Bitch Doctrine: Essays for Dissenting Adults beskriver vår dystopiske verden der kvinnekampen er viktigere enn noensinne. Pennys bok treffer min feministiske åre etter at jeg nylig har opplevd en livsomveltning. 

Fra søstersorg til skarp maktanalyse
[Carceral Capitalism]

I refleksjoner, prosadikt og samtaler med døde og levende revolusjonære dissekerer Jackie Wang det amerikanske fengselsvesenet.

Katekisme over døden
[De døde filosoffers bog]

Simon Critchleys dødebok er en oppvisning i sokratisk ikke-viten og kan være en tankevekker for mange.

En ulykke, en skjære, en fotograf
[Penguin Bloom]

Uten disse tre elementene hadde boken Penguin Bloom aldri blitt til. Bokens hovedpersoner hadde helt sikkert også foretrukket at fortellingen aldri hadde blitt til.

Planløse vandringer
[Norsk omelet]

I sin søken etter det særegent norske leverer den danske forfatteren Suzanne Brøgger en svært fragmentarisk og sludrende tekst.

Imaginære møter
[Other Paradises]

Hvordan skal vi utvikle oss i teknologiens æra? Forfatter Jessica Sequeira mener at vi har rike muligheter til å utvikle levende tenkning i møte med teknologien.

Landet er fullt!
[The Land Is Full]

Israelsk forsker bruker sitt eget land til å demonstrere hvordan folketallet kan løpe løpsk.

Anbefalt

7 strømmetips i august

Sommeren er på hell, meteorologene melder om filmvær. Her er sju gode filmer du kan strømme i august.

4 reiseessays fra arkivet

Sommer er agurktid, og rikspressen er full av reisetips til trendy destinasjoner. Her er tipsene du ikke får andre steder.

Våre dokumentar-visninger

De sovjetiske blomsterbarna 
[Soviet Hippies]

I Soviet Hippies følger vi en gjeng veteraner fra den sovjetiske hippiebevegelsen. På en bussreise fra Estland til Moskva forteller de om svunne revolusjonerende tider og oppskrifter på hjemmelaget LSD.  

En hyllest til ingenting 
[In Praise of Nothing]

Boris Mitic’ In Praise of Nothing er trolig den mest uvanlige dokumentarfilmen du kommer til å se i år.

En fallskjermlanding i misjonsarkivet
[De frelste]

Dokumentarist Morten Vest kom over arkivet til den danske grenen av United Sudan Mission, og blander deler derfra med intervjuer fra i dag. Resultatet er en interessant historisk fortelling.

filosofi

essays/perspektiv