Bestill høstutgaven her

Hitlers favorittregissør Leni Riefenstahl

HISTORIEFORFALSKNING? Nina Gladitz utfordrer oppfatningen om at Leni Riefenstahl var en genial kunstner med dårlig politisk gangsyn. Hennes dokumentar om filmskaperen har etter en rettssak ligget gjemt i det tyske WDR-arkivet siden 1982. Også reaksjonene på Gladitz’ bok viser hvor vanskelig det er å søke sannhet og gi de svakeste i samfunnet en stemme.
TEKNOLOGI:

ASIA: «Det er vi som er langt borte, mens de er i sentrum»

Ifølge Kevin Kelly, teknologiskribent, fotograf og publisist, er det beste du kan gjøre noen ganger, å bremse ned teknologien.
AFGHANISTAN:

To jenter med samlede hender stirrer uttrykksløst i bakken

Sangin – i løpet av tjue år med krig har dette området vært den blodigste slagmarken. Det minner om romerske ruiner. I 2001 sultet én av tre afghanere – nå sulter én av to.
UKRAINA:

En lenge varslet krig

Det kan synes som om Vesten, som Ikaros i sin ungdommelige hybris, har fløyet for nær solen. Prinsippet om suverene staters selvbestemmelse kan ikke gå på bekostning av andre staters sikkerhet.
ØKOLOGI:Med teknologiske grep i alle retninger stilles forskere overfor skyhøye utfordringer. En av dem er menneskers uvitenhet koblet med likegyldighet.
AVSLØRINGENE: I 20 år løy amerikanske myndigheter om krigen i Afghanistan.
ØKOLOGI: Vi trenger slike stemmer som Holly Jean Buck, som kritiserer ønsketenkning – nettopp for å hjelpe frem en håpefull, seriøs og langvarig klimakamp, hinsides all lettvint optimisme.
COVID19: SARS i 2003, fugle-influenza i 2005, MERS i 2012, Ebola i 2014, kombineret med finanskrise, massive flygtningestrømme, og revolutioner i Mellemøsten og Greta Thunbergs skingre dommedagsrøst, havde i vid udstrækning immuniseret befolkningen mod noget så abstrakt som Covid19.
ARBEIJDE: Det prekære arbejdsliv er måske tillokkende med dets frihed og fleksibilitet. Men med det prekære kommer også det ukontrollable, uforudsigeligheden og manglen på rettigheder. Det prekære arbejde er blevet udbredt i et fag som journalistikken. Ikke desto mindre fristes jeg stadig af de fleksible opgaver, af fornemmelsen af omskiftelighed, frihed nærmest.
ISOLASJON: Akutt ensomhet treffer så vel vinnere som tapere. Daniel Schreiber går innom en rikholdig eremitt-litteratur – som Thoreaus Walden og Defoes Robinson Crusoe. Men hva betyr sosial tilbaketrekning i dag – enten den er yrkes- eller pandemibetinget?
KAPITALISME: Dreier kampen seg ikke nå om retten til ikke å bli utbyttet, men retten til å få lov til å delta? Det er mye som er verdifullt i Mikkel Bolt Rasmussens korte bok om fascismens mulige tilbakekomst i dagens verden – men den er svak med tanke på empirisk dokumentasjon.
FASCISME: Denne manifesterer sig ikke nødvendigvis gennem massespektakler og revolutionære brud, og den er ikke et primært europæisk fænomen. Men gerne et produkt af politiske kriser i de moderne kapitalistiske stater.
KAPITALISME: Vestens «tynde» fascisme, som Bolt analyserer, er der især, fordi der p.t. ikke er andet. Hvad der dog ikke udelukker, at den en dag vokser sig lige så «tyk» som den russiske og kinesiske fascisme.
ØKOLOGI: Pinguins nystartete grønne serie præsenterer gamle og nye bøger, der ændrer på måden vi tænker og taler om den levende jord. Du befinder dig i masseudryddelsens tidsalder, men filosoffen Martin Heidegger bringer os her på sporet af det som vi har brug for.
ISRAEL: To svenske forfattere skildrer menneskerne i den israelsk-palæstinensiske konflikt i en stor reportagebog.
CANADA: Med funnene av barnegraver i Canada gjør kanadierne irene rangen stridig som «verdens beste katolikker». Barn fra First Nations ble regelrett stjålet, innesperret i isolasjon, påtvunget en fremmed kultur, et fremmed språk, utsatt for seksuell mishandling og alminnelig vanskjøtsel.
KARBONFASCISME: Klimaendringene legger til rette for økonomisk spekulasjon og politisk posisjonering. Mot korrupsjon må vi forberede oss ikke bare på unntakstilstand, men på klimakrig mot erklærte fiender, skriver Marc Alizart.
TEKNOLOGI: Hva kan vi si om den stadig tiltakende teknologiske og høymoderne sfæren vi lever i? Animasjoner og simulasjoner fremstår mer og mer som «levende organismer», mens biologisk liv i økende grad har blitt «kunstig».
LATIN-AMERIKA: Mexicanske Sabina Bermans roman, HDP, er selvoplevet fra en megakoncerns indre. I et Latin-Amerika med 9 procent af verdens befolkning, og 32 procent af verdens covid 19-døde.
DATING: Marie Bergström ser på moderne kjærlighet og seksualitet i forbindelse med nettdating. Men er nettdating virkelig like trygt som hun påstår?
GLOBALISERING: Da begrebet «globalisering› indtog det akademiske og politiske sprog, og siden hverdagssproget, var det ikke primært en virkelighedsbeskrivelse som passede ind i en post-koldkrigskapitalisme, argumenterer ny bog.
VITNEMÅL: Livshistoriene i Ich lebe gjenspeiler noen av de verste krigsskueplasser vi kjenner fra forrige århundre.
SORG: Denne boken later som om vi er sammen om noe som hvert enkelt menneske dypest sett egentlig er alene om.
SORG: Shelley F. Knight har med bogen Good Grief på sympatisk vis sat sig for at forfatte et værk, der skal hjælpe sin læser til at forstå og bearbejde sorg.
«BULLSHIT THEORIES»: Vi har tatt feil: Avanserte samfunn kom ikke med jordbruket. Snarere har mennesker levd fritt og egalitært både før og etter at noen ble bønder, viser Graeber og Wengrow i The Dawn of Everything. Mens Nikole Hannah-Jones gir en helt ny forståelse av USAs historie med sin 1619-bok.
HISTORIE: Nasjonal-dyrkende historieskrivning har preget Norge i flere tiår, men Leidulf Melve og Eivind Heldaas Seland viser vei ut av uføret.
WORLD ECONOMIC FORUM: Boken Covid-19: The Great Reset handler om en omforming av en samfunnsstruktur der nasjonalstat er ut, og global styring er inn.
KAPITALISME: Den økonomiske sfære, lige som den politiske sfære, er et sæt af sociale relationer inden for herredømmesystemet – noe forfatteren Søren Mau tar tag i.
FRANKRIKE:

«… som stjeler, voldtar, plyndrer, torturerer og dreper»


Eric Zemmour: La France n’a pas dit son dernier mot
Den franske presidentkandidaten Eric Zemmours konklusjon etter en mengde «ikke en dag uten»-utsagn er at Frankrike er i ferd med å bli overtatt av muslimer og feminister. Hele Zemmour-figuren er uforståelig.
ITALIA:

Hun kan bli Italias neste statsminister


Giorgia Meloni: Io sono Giorgia
«Jeg er kvinne, jeg er kristen, jeg er mor, jeg er italiener, jeg er på høyresiden, jeg er Giorgia.» En bok blottet for politisk analyse?
DEMOKRATI:

En pan-europeisk politisk bevegelse

Ifølge Yanis Varoufakis var hans DiEM25 først med å legge frem en grønn ny avtale – en som var omfattende, radikal og realistisk på samme tid.
EUROPA:

The Future of Europe

NY TID besøkte nylig Europaparlamentet i Strasbourg, og møtte en av grunnleggerne av Conference on the Future of Europe – der følgende temaer har blitt diskutert: demokratiske verdier, klimaendringer, sosial rettferdighet og jobbsikkerhet, menneskerettigheter, europeisk forsvar samt digital transformasjon. Dette er grunnlaget for ORIENTERING denne gangen, slik vi på følgende sider har spurt en rekke norske meningsbærere om mye av det samme. Og her med Daniel Freund, som er medlem av partiet Die Grünen i Tyskland, kunne vi ikke unngå å snakke om klima.
GAVIN H. MACFADYEN (1940–2016):

Han var varslernes trygge onkel

Som amerikansk-britisk dokumentarist produserte han en rekke filmer i løpet av seks tiår for programmet World in Action: om raseundertrykking i USA, barnearbeid, atomtrusselen, krigsforbrytelser, industriell forurensing og utbytting av arbeidere. Han var også et fast innslag i Logan-symposiene om varsling.
USA/RUSSLAND:

Krigen i Ukraina – hva er USAs rolle?

Det ble en trist dag for verden, men Russlands rystende militæraksjon bør ikke hindre oss i å se på USAs rolle i den oppståtte situasjonen.
UKRAINA:

Den krigerske tankegangen

Hva er det med vår moderne væremåte som fremmer slikt fiendskap og militærteknologiske «løsninger»?
FAGLITTERATUR:

At modernisere et helt kontinent

Tendensen hos latinamerikanske forfattere til fokusere på en bedre fremtid er en del af regionens fornyede selvbevidsthed – og modernisering med fri abort og nye forfatninger.
ESSAY:

Kan teknologievolusjonen bringe oss ut av uføret?


Peter Sloterdijk: Menneskedrivhuset
I dag er ekstremtilstanden en annen enn i etterkrigstiden, da Sartre og Heidegger skrev om angst og autentisistet. Den eksistensielle trusselen ligger i dag først og fremst i en usikker planetær fremtid.

NY TID: Det økosentriske menneske

Innsatsen i ORIENTERING bidro til et vendepunkt i norsk arbeiderbevegelse

Sigurd Evensmo<7b> Journalist i Arbeiderpressen fra 1930 til 1949 de siste årene som kulturredaktør i Arbeiderbladet.
EUROPA:

Grunnleggende verdier

Mange hevder at Europa i større grad bør forsvare våre grunnleggende verdier som ytringsfrihet og respekt for rettstaten.
USA:

«Hvordan man håndterer illiberale stater, er et kronisk problem»


John Ikenberry: Power, Order and Change – in World Politics
Vi taler med John Ikenberry om «after victory-øjeblikke». Er der noget virkeligt incitament for den magtfulde stat til at bruge penge for at genopbygge og fremelske en bedre orden? Den liberale internationale vision er ikke globalisme, det er intergovernmentalisme.
GRØNN POLITIKK:

«En slags solidarisk anarkisme vil udgøre et markant opgør med den parlamentsfiksering som venstrefløjen alt for længe har været underlagt.»

Lederen af det danske partiet Frie Grønne, Sikandar Siddique, spørger NY TID: «Hvad nytter det, at der er ’en god stemning i toget’, hvis vi alle i toget har kurs mod afgrunden? Os i Nord, der «sidder på flæsket» må finde vejen ud af forbruger-hamsterhjulet.
UTSTILLING:

Dialog mellom skulptur og fotografi

Peter Lindberghs fotografier av Alberto Giacomettis små, hemmelighetsfulle skulpturer – satt sammen i en utstilling: Å vise frem intimitet er en utfordring. Man kommer som en besøkende, en inntrenger …
FOTO:

«Hvorfor leser du så mye?»


Stuart Husband: Bookstores
Vi trenger ikke bokhandlere kun for å kjøpe bøker … Fotograf Horst Friedrichs har fotografert steder som er fylt av bøker.
FOTO:

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.
ARABISKE FILMDAGER:

Arabisk film med politisk brodd


Hany Abu-Assad, Mounia Akl: Huda’s Salon / Costa Brava, Lebanon
Spenningsfilmen Huda’s Salon retter et feministisk blikk på kvinners posisjon på det israelskokkuperte Vestbredden, mens det særegne familiedramaet Costa Brava, Lebanon omhandler Libanons pågående avfallskrise.
DEMOKRATIBEVEGELSE:

Kampen for Hongkongs demokrati


Jennifer Ngo: Faceless
Ved å følge fire unge demonstranter kommer dokumentarfilmen Faceless svært tett på protestdemonstrasjonene i Hongkong i 2019.