Bestill høstutgaven her

Skitten strøm

KRONIKK: De nye AMS-strømmålerne forurenser strømnettet i huset med mer «skitten strøm» enn gamle målere.
NY TID-SAMTALEN:

Det militærindustrielle komplekset

Fra en som burde kjenne utenrikspolitikkens og geopolitikkens irrganger: Thorbjørn Jagland om militæropprustning og fiendebilder – når det gjelder USA, Russland, Kina, Tyrkia og Libya.
MINNER:

Om å hylle eller krenke de døde

Når vi tegner uferdige minnebilder som passer oss, krenker vi de døde.
ANTISEMITTISME:

Arven etter Ruth Maier


Elsa Kvamme: Ingen hverdag mer
Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
KØBENHAVN: Har man haft så travlt med at vende den arbejdsløses by til en vellønnet skatteyderby, at man overså at dem med almindelige jobs ikke havde råd til at bo i de nye bydele?
FOTO: Er det mulig at antikapitalistiske uttrykk reduseres til ubetydelige gester og heller blir til symboler for sosiale mediers umiddelbare forbruk?
KINA: På kanten af republikken, kulturrevolutionen og markedskapitalismen: Beijing from Below giver et unikt indblik i Kina af i dag – via livsfortællinger tilhørende de byfolk, der ikke har fået plads i hverken den officielle historie eller den officielle økonomiske fremgang.
BYPLANLEGGING: Økobyen er del av nytenkningen i Kina. Fra blokk, superblokk til megablokk og økoblokk? Her får vi en analyse av årene etter Deng Xiaopings «reform- og åpenhetspolitikk».
FASCISME: De komplekse konsekvensene av fascismen sprer seg gjennom falske nyheter, angrep på personvern, masseovervåkning og demokratier i oppløsning. Mennesker manipulerer ideer og påvirker oppmerksomhets-økonomien – godt hjulpet av dopamin. ws bok er skremmende, men likevel nødvendig om verdenen vi lever i.
AFRIKA: Hva er sivilisasjon, hva er tilhørighet, hvor mye kan et menneske tåle, og hvem er de ville, de hjerteløse?
DIAGNOSE: Fører håbet til skuffelse og desperationen til terror? Med Alain Bertho kan vi nå tale om en presentisme, altså en vedvarende nutid, uden fortid eller fremtid.
DIGITALISERING: Hvem har ret til at færdes «frit» på de digitale motorveje, og hvem vinkes til siden af politiet eller statens efterretningstjeneste fordi deres dataprofil dukker op på radaren?
REDNINGSINDUSTRIEN: Det er ikke kun de andre, der bliver udnyttet. Politikere, fagforeningsfolk og filantroper er ved at falde over hinanden i kampen mod moderne slaveri.
BUENOS AIRES: Byen har en intensitet på hvert gadehjørne, som forfører selv den mest hastigt besøgende. Skuffer bogen for sine stereotype og middelmådige fotografier?
VOLD: «Sikkerhed» er en særdeles profitabel industri, hvor store franske private våbenproducenter i stigende grad udvikler og sælger sikkerhedsteknologier – strømpistoler, tåregas, vandkanoner, blitzgranater og droner.To nye bøger ser på fransk politivold og brutalitet.
MODERNITET: Den selviske jagt på nye ekstremer og oplevelsen i nuet er blevet et bekymrende symptom på en moderne verden på alvorlige afveje. En angst for pausen og mellemrummet?
FLYKTNINGER: Dette er hjerteskjærende og sjokkerende fortellinger – på tross av at de fremstår som nedtonet og uten overdreven dramatisering.
ØKOLOGI: Naturtro åpner med en reise gjennom et Norge som er overtatt av vindmølleparker og laksefarmer. Er forvitringen av naturen blitt til en normalisert vold – helt i tråd med kolonialismens logikk?
BILLEDKUNST: Kan kunsten fungere som korreksjon til diskriminering, selvfornektelse og selvforakt? Og kan en «bruksanvisning» være en vakker hendelse innen norsk sakprosa?
FILOSOFI: Å ha hodet fullt av tanker er ikke det samme som å tenke. Å tenke vil si å konsentrere tankekraften i spesielle retninger – som de langsiktige konsekvensene av egne handlinger …
VEKST: Kapitalismen skabte gennem «kreativ destruktion» og teknologisk disruption betingelserne for en ny økonomisk vækstcyklus. Men nu ser udviklingen ud til at fortsætte mod nul. Er det en ond cirkel af global konkurrence, faldende priser, overkapacitet, teknologisk inerti (snarere end innovation) og faldende incitament til investering – som er årsagen til kapitalismens langstrakte krise?
MAKT: Den undersøgende fremfor kritiske praksis, kendetegner en ny generation journalister, kunstnere og NGOere. De bearbejder store datasæt med henblik på at påpege overgreb. Som giftgasangrebet i Syrien, eller amerikanske hemmelige fængsler.
ATOMKRAFT: Er å lære helt nye måter å elske folk, land og kultur på – bare mulig om vi bryter ned statsapparatet, slik Sabu Kohso påstår?
ARKITEKTUR: Hvordan kan vi designe storbyer der vi sammen kan være mer alene?
MEDIA: Opprettholder mediene sosiale og samfunnsmessige forhold, eller er de et verktøy for endring?
ARBEID: «At arbejde under kapitalismen er ødelæggende for mennesker, man dør lidt inden i hver gang man går på arbejde for nogen andre.»
ØST-ASIA: Mark W. Driscoll forteller blant annet konkrete historier om fordrukne, arrogante, hypervoldelige og voldtægtsdyrkende diplomater, missionærer og forretningsfolk.
DIPLOMATI: Sovjetunionen og de østeuropæiske satellitstater skaffede sig indflydelse i verden gennem et såkaldt gave-diplomati, der avlede stribevis af arkitektoniske uskønheder. Af Hans Henrik Fafner
STRÅLING:

5G og helsevirkninger

Organisasjoner og faglige nettverk med nære bånd til telekom- og forsvarsindustri, bestemmer i praksis norske grenseverdier i dag.
KRONIKK:

Vaksinasjonskø og bivirkninger

Hva vet vi faktisk om noe såpass vitalt som Covid-vaksinenes alvorlige bivirkninger?
LEDER:

Palestina, Portugal, pluralisme

Når er mer selvstendig identitet viktig, og ikke?
REISEESSAY:

Det fargerike indiske mikrokosmos

På leting etter et selv vekk fra koronapandemien. I India er den vestlige strukturen snudd på hodet. I stedet for å gråte etter mat og rent vann synger de hjemløse massene mantraer og kaster blomster til sine idoler for å glemme sulten …
DØDEN:

At miste et livsvidne

Kan man sørge over en person, der blev 97 år? Sorg kan være dybt egoistisk og befriende kollektiv. Men sorg kan også skabe fællesskaber i kærligheden til afdøde.

NY TID: Det økosentriske menneske

ORIENTERING:

Det ideologiske grumset i marxismen-leninismen

Marxismen-leninismens grunnlag, norsk utgåve på forlaget Ny Dag 1962.
NATO:

Til NATOs disposisjon

 Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
FOTO:

ITALIA: et merkelig og surrealistisk tilfelle av subtil overgivelse

Er Italia Europas mest ekstraordinære og ordinære land? Maria Vittora Trovato tar bilder av dets skyggesider.
FOTO:

«Se meg som jeg er»

Hvordan blir svarte presentert? Et portrettfotografi er langt fra nøytralt, verken skyldig eller uskyldig – men med ulik grad av skarphet, sårbarhet og kompleksitet.
BILLEDKUNST:

Vårt eget livsgrunnlag

Blir kunst som tar verdimessig stilling, marginalisert? Kunstnerduoen Book og Hedéns utstilling Egentlige eventyr har et no-bullshit-filter som er en sjeldenhet i norsk kunstverden.
FIKSJON:

Trangen til å bli sett og anerkjent


HBO: Succession
Stridighetene i mediemogulfamilien om konserntronen tilspisser seg ytterligere i HBO-serien Succession, som på imponerende og medrivende vis evner å ta pulsen på samtiden og storkapitalistisk forretningsvirksomhet på sitt mest brutale.
911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.