Spanias fascistiske skyggesider

Spanias Juan Carlos I var uten egne eiendommer da han ble monark i 1975. I 2012 ble formuen hans estimert til 1800 millioner euro. Hvor kommer alle pengene fra?

Kvinners plass i den digitale revolusjonen

Menn har bedre tilgang til digital teknologi – kvinner risikerer å sakke akterut i det nye arbeidsmarkedet. Men teknologien kan også fremme likestilling.

Er du «kommunist»?

Min navnebror Truls Øhras nye bok, Maktens historie (478 sider, Solum Bokvennen), er en grundig og avslørende gjennomgang av maktovergrep til forskjell fra solidariske fellesskap. La meg starte via et første poeng:

Ubehaget i atspredelsen

Vår skuffelse over sosiale medier stimulerer bare jakten på stadig mer raffinerte manipulasjonsteknikker. Avrusning er ikke svaret, skriver Geert Lovink.

Beyoncé og Jay-Z i Louvre

I musikkvideoen til singelen «Apes**t» utfordrer de ikoniske popidolene den tilvente måten afrikanere har blitt sett på gjennom historien. Men ekteparet er ikke de første som velger Louvre som beliggenhet for å markere egen suksess.

– Det er ingen motsetning mellom fredsbevegelsen, Heimevernet eller Forsvaret

NY TID er på stedet og spør Heimevernssoldater som deltok i Trident Juncture-øvelsen i Midt-Norge nylig, om hvorfor de gikk inn i militæret og deres forhold til krig.

Er neshornets skjebne uungåelig?

I det sørlige Afrika finner en spesielt nedrig og absurd krig sted – nedrig i sin bestialitet, absurd fordi den baserer seg på gammel overtro.

NASJONALBIBLIOTEKET: Det er som om bygningen har ventet på dette

Nasjonalbiblioteket åpnet nylig en utstilling om norsk sci-fi. «Kanskje mer enn noen gang trenger vi en sjanger som kan romme filosofiske og vanskelige spørsmål om tilværelsen vår,» skriver forfatter Hanne Ramsdal.

En liten gruppe mennesker sto utenfor inngangen, og en av dem...

Hva kan Vesten lære av Østen og motsatt når det kommer til å det å være menneske? Learning to be Human var temaet for årets verdenskonferanse i filosofi i Kina.

Fritidssysselsetting og borgerlønnsomhet
(Jäger, Hirten, Kritiker)

Den tyske filosofen Richard David Precht ønsker å skape en utopi for det digitale samfunn der opplysning og dannelse står i sentrum.

Sultens store spørsmål – riktig stilt
(Can We Feed the World Without Destroying It?)

I en liten, konsis bok viser Eric Holt-Giménez at sultproblemene er annerledes sammensatt enn vi pleier å tro.

I Kinas skygger
(Home is Not Here)

Historikeren Wang Gungwu – kjent for studier av kinesiske samfunn – har skrevet sine memoarer om en oppvekst i Britisk Malaya i skyggen av det Kina det aldri ble mulig å vende tilbake til.

Takk, Trump
(Rebecca Solnit)

Call Them by Their True Names rister frem den stygge sannheten om virkeligheten vi lever i etter at Trump ble president. Solnit oppfordrer til umiddelbar handling – før planeten brenner opp.

Investoren og den investertes tidsalder
(Le temps des investis)

Å være eller ikke være kredittverdig – dét er spørsmålet i investerings-kapitalismens tid.

På vei mot en samlet menneskehet
(I Know There Are So Many Of You)

Vi lever midt i et verdenshistorisk drama hvor det revolusjonære håpet må holdes ved like. Bare slik kan vi bygge sivilisasjon for alle, hevder filosofen Alain Badiou.

Ledet mot lyset av den blinde
(The Day the Sun Died)

Yan Lianke skriver bøker som krysser landegrenser og språkskiller og kvalifiserer til å bli omtalt som verdenslitteratur. Men i hjemlandet er bøkene hans forbudt.

Dyster dystopi, spinkelt håp
(De fire isbjerge)

Danmarks tidligere utenriksminister Per Stig Møller har forfattet en bok om verdens utfordringer. Den er dypt dystopisk, men Møller kommer også med forslag til løsninger.

Kunstig idioti og naturlig intelligens
(Artifictional intelligence)

Den reelle faren med kunstig intelligens er at vi overgir oss til forstokkede byråkratmaskiner som ikke vet å bryte reglene.

Politikk og religion under Afrikas sol
(État et religion en Afrique)

Skjevfordeling heller enn religiøs ekstremisme er problemet i afrikanske konflikter, mener statsviteren Jean-François Bayart.

En aztekisk hiphop-millennials kamp for kloden
(We Rise)

En ny, ung stemme kjemper for så vel urbefolkninger som miljø. Slik sprer han håp både til sin egen generasjon og til eldre.

Misjoneringen slår tilbake
(Pentecostal Megachurches in Southeast Asia)

Pinsekirkelige, karismatiske trossamfund vokser hastigt frem over hele verden, særligt i Sydøstasien. De rejser også med arbejdsmigranterne til Europa.

Bøker
(En muslimsk mors kamp/ Radikalisering)

En muslimsk mors kamp/ Radikalisering. Fenomen og forebygging/ Generasjon Prestasjon

Klimakrisen
(The Progress of This Storm)

Andreas Malm er en hissig og klartenkt kritiker av kapitalismens miljøødeleggelser. Nå raser han mot en «reaksjonær miljøbevegelse» og vil redde naturbegrepet for å redde naturen.

Månedens dokumentar

video

Eksperimentet som avdekket menneskets iboende godhet
(The Raft)

The Raft forteller historien om Acali-eksperimentet i 1973, som hadde mål om å finne opphavet til menneskelig aggresjon. Eksperimentets resultat overrasket.