Bestill sommerutgaven her

Hvem sto bak sprengingen av Nord Stream 1 og 2?

SABOTASJE: Den amerikanske marinen deltok tidligere i sommer i en øvelse med undervannsfartøyer i området utenfor Bornholm – der sprengningene av Nord Stream 1 og 2 fant sted i september. Hva gjorde de der? For Russland var hensikten med gassledningene å flette sammen Russland med Europa for å sikre fred og økonomisk vekst. Kan USAs motivasjon ha vært å bryte opp dette samarbeidet og innlede en økonomisk krig mot Europa – slik eksempelvis Tyskland nå har blitt avhengig av deres LNG-gass?
UKRAINA:

Hellestveits metode


Cecilie Hellestveit: Dårlig nytt fra Østfronten – krigen som endret alt
Alle påvirkes av krigen i Ukraina: både familiers økonomi og offisielle budsjetter, bistandskutt, militær opprustning, global energipolitikk, atompolitikk og ikke minst blokkpolitikk, dessuten skaper den økt spenning kloden rundt. Så hvor er overblikket, eller en dypere forståelse? Forsker Cecilie Hellestveit har med sin nye bok Dårlig nytt fra Østfronten dessverre foretatt en gedigen 'cherry-picking' av kilder og argumenter der hun baklengs beleilig utvikler det som bekrefter det allment akseptable.
FOTOBOK:

Skeiv norsk historie: 29 tankevekkende intervjuer


Bjørn Hatterud, Fin Serck-Hanssen, Caroline Ugelstad Elnæs: Skeive ikoner
Skeive ikoner tar for seg en generasjon som levde med frykten for aids, utestengning og kriminalisering – og ikke minst med smerten fra mangelen på forbilder.
NEOFASCISME:

Fascinerende fascisme og forførende førere

Har mange fremdeles fascistiske lengsler i dag, eller kan man alltid skylde på forførende ledere? Et nærmere dykk ned i den 100 år gamle italienske fascismen og dens etterkommere sier noe om hvilke farer vi nå sannsynligvis står overfor.
DIKT: Leseren av denne boken advares mot å lese for store partier sammenhengende. Man risikerer da at det starter en vilter språkmaskin oppe i hodet, slik at man selv begynner å skrive bøker.
Netflix: Medieprofessor Amanda Lotz gir noen interessante perspektiver på de globale strømmetjenestenes forretningsmodeller og Netflix’ suksess.
OFFENTLIGHET: Precht og Welzer vil ha mer «velment strid» om synspunkter – ikke sosiale mediers utdefinering, personorientering og opphisselsesproduksjon. Boken deres har blitt møtt med alt fra total avvisning og nølende aksept til detaljkritikk.
FILOSOFI: Det immunitære demokrati. Ifølge den italienske filosofen Donatella Di Cwesare, eksisterer i dag en politisk kultur styret af frygten for den fremmede og fremtiden, et skindemokrati til fordel for sikkerhed, kontrol og kortsigtede konkurrencehensyn. Og de som anser sig selv som «liberale» i dag, har meget lidt at stå imod de irrationelle impulser og beslutninger der styrer markedet og jagten på den kortsigtet vinding.
I Radikalisierter Konservatismus («radikalisert konservatisme») av den østerrikske statsviteren og journalisten Natascha Strobl får vi en velskrevet analyse av hvordan konservatisme kan bli radikalisert....
Tyskland: Med sosialdemokraten Olaf Scholz i førersetet kan det ifølge Brekkes nye bok virke som om den «merkelske» lederstilen har bitt seg fast. Hun mener også at Tysklands interesse for Norge er ekstra stor akkurat nå.
Gjensidighet: Konkurranse og samarbeid er som naturens yin og yang, hevder to franske biologer. I dag baseres nyere biologisk og psykologisk forskning om gjensidighet på både biokjemi, spillteori, empirisk granskning av symbioseforhold og den nye sosiobiologiens teorier om gruppeseleksjon.
Planeten: Vår tids tre hovedproblemer er masseutryddelse av arter, forurensing og klimaforstyrrelser. Hadde det ikke vært for at forfatteren har en oversikt over hva som kan gjøres, og hva som faktisk blir gjort, ville dette vært uutholdelig lesning.
Med en fornyet vilje til å gå i dybden graver Monbiot seg i denne nye boken ned til røttene, selve grunnlaget for vår moderne...
Spania: Den spanske forfatter Cristina Martín Jiménez belyser hvordan vores ypperste frihed, tankefriheden, er under angreb, fordi det store flertal stadig er autoritetstro. Her svækkes vores bevidsthed, vores kritiske sans og indre rebel.
Intellektuelle: Inspirert både av Bakhtin og Foucault presenterer Stephen Chan Achille Mbembes analyser av den afrikanske staten på en forståelig måte. Men la oss heller nevne hva boken utelater.
Filippinerne: Efter seks års politisk dødskampagne og op mod 30 000 udenomsretslige drab gik Filippinerne til valg i maj. Det uforklarlige er at filippinerne har valgt at lade Marcos-æraen blive genoptaget i version 2.0. Præsident wws datter blev valgt til at indtage posten som vicepræsident i parløb med tidligere diktator Marcos’ søn.
Ann Merivale tar oss med på en meget personlig og åndelig tidsreise i sin nyeste bok Woman Through the Ages. Forfatteren er «Deep Memory...
Prostituert: «Kanskje er jeg som en veldig fin tekopp … brukt av mange, men for det meste behandlet med forsiktighet», skriver Liara Roux om det å være prostituert.
Arkitekten og skribenten Fred Scharmen har skrevet en gjennomtenkt bok om det å leve i verdensrommet – som vi så langt bare gjør på...
Media: Magne Lindholm har bedrevet en yderst kærkommen bog om journalistik og magt, som dog indimellem bliver lige kortfattet nok
Essays: Siri Hustvedt skriver sanselige og dialogiske essays. Bestandigt inviterer skriften til at blive afkoblet. Læseren går derfor lige så meget på opdagelse i eget liv som i Hustvedts.
Miljøkamp: Selve naturens produktivitet må regnes inn – andre arter, økosystemer, jordsmonn, atmosfæren og havet. Dette ble Bruno Latours siste bok.
Mafiaen: En ny bok forklarer hvorfor en politisk organisasjon er mer enn et kriminelt nettverk. Det er en korrekt, men farlig tese.
USA: Donald Trump nedbrød etablerede normer og førte demokratiet på vilde afveje, men han var aldrig nået så langt, hvis grunden ikke var blevet lagt af andre – denne nye tradition for upræcise formuleringer, hemmelighedskræmmeri og gedulgte metoder.
Normalitet: Mark G.E. Kelly undersøker hvordan normer påvirker viktige deler av livet og vår forståelse av normalitet – med hensyn til seksualitet, legning, kroppsbilde, identitet, sykdom, døden, individualisme, hedonisme, rasisme og hvite privilegier.
Litteratur: Kritikk i litteraturvitenskapen er bare et spesialtilfelle av kritikk i samfunnet ellers.
Økologi: Hva forteller denne overveldende informasjonslabyrinten av en bok egentlig om økofascisme? Har vi havnet i en nedadgående argumentasjon som kun fører oss dypere inn i konfliktskapende dikotomier – oss/dem, venstre/høyre og snill/slem?
India: Statsminister Narendra Modis iscenesettelse av seg selv har vært vellykket nok til å holde ham på lederplass i årevis. Arundhati Roy leverer nå kritikken. The Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), grunnlagt i 1925, er rollemodellen til Modis regjerende BJP-parti. Grunnleggerne var inspirert av tysk og italiensk fascisme.
HELVETE:

To testamenter over livet

Er det mulig samtidig å berøre fire store temaer, som synd og ondskap, kunnskaps- og erobrertrang, relasjoner og konkurranse, eller selve dødsangsten? La meg prøve i dette essayet – om Thomas Hylland Eriksen og Dante.
INTELLEKTUELLE:

Den ‘russiske verden’

Belarusiske og ukrainske intellektuelle har anvendt postkolonial teori på Russland siden 1990-tallet – men har stort sett blitt ignorert i Vesten. NY TID presenterer her heller stemmene fra «grenselandene».
MILITÆRINDUSTRI:

NATO – en allianse for det 21. århundre?

NATOs nye strategidokument er en videreføring av den nykonservative linjen etter Anders Fogh Rasmussens politisering av et konsern-drevet NATO 2009–2014. Det nye dokumentet avslører en ideologisk avgrunn mellom det gamle og det nye NATO.
NO-PLATFORMING:

Alice Walker, antisemittisme og samvittighetens pris

Under varmen fra Israel-lobbyen ydmyket The Bay Area Book Festival en av de mest begavede og modige forfatterne i USA, Alice Walker. Dere husker henne som skrev Fargen bortenfor (The Colour Purple), som hun fikk den prestisjetunge Pulitzerprisen for?
MESSIANSK VOLDSTANKE:

«Den nye jøde»


Shaul Magid: Meir Kahane. The Public Life and Political Thought of an American Jewish Radical
Fra jødisk identitet i New York til messiansk racisme på Vestbredden: Den kontroversielle rabbiner Meir Kahane, hvis tanker lever videre hos visse radikale bosættere på Vestbredden, er genstand for en ny og grundig biografi.

IKEA, Bratteli, jødisk eiendom …

I det svenske sikkerhetspolitiets arkiver finnes en hemmeligstemplet mappe fra 1943 merket «Memorandum vedrørende: Nazist». I 1994 ble denne filen åpnet av journalister i avisen...

Shireen Abu Akleh: «Now is the time for your tears» 

Du kjenner kanskje Bob Dylans The Lonesome Death of Hattie Carroll? Om den sorte tjenestepiken som ble drept av rikmannssønnen Zanzinger? For hver urett,...
JOURNALISTIKK /

Hedges i NY TID

ANTISEMITTISME /

Å kritisere Israel

FOTO:

En italiensk bildekavalkade


Bruce Weber: The Treasure of his Youth: the photographs of Paolo di Paolo
Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.
TEKNOLOGI:

ASIA: «Det er vi som er langt borte, mens de er i sentrum»

Ifølge Kevin Kelly, teknologiskribent, fotograf og publisist, er det beste du kan gjøre noen ganger, å bremse ned teknologien.
UTSTILLING:

Dialog mellom skulptur og fotografi

Peter Lindberghs fotografier av Alberto Giacomettis små, hemmelighetsfulle skulpturer – satt sammen i en utstilling: Å vise frem intimitet er en utfordring. Man kommer som en besøkende, en inntrenger …
ESSAY:

Bøger der bliver til bølger

Hvad sker der, når vi hører en bog, mens vi også er i gang med noget helt andet?
VENEDIG:

Hvorfor der er noget og ikke bare intet

Dette års kunstbiennale i Venedig føles som afslutningen på en menneskecentreret tid, en tid hvor mennesket med sin usårlighed, selvtilstrækkelighed, den hvide mand som verdens centrum er under angreb. Nu er det kvindens tur til at stille de store spørgsmål, om livets hellighed, om forbundethed, om menneske og teknologi, om hvad der kommer efter «mennesket».
FILM FRA SØR:

Faktiske og forestilte grenser


Jafar Panahi: No Bears
Jafar Panahis "No Bears" er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

NY TID: Det økosentriske menneske

ORIENTERING 1971:

Militarismens forgiftning av menneskeheten

I vår tid med invasjon og okkupasjon [les Ukraina] bringer NY TID her Sigurd Evensmo omtale av Finn Alnæs’ Festningen faller. Et boksitat lyder: «Uten å blunke følger vi parolen ‘hensikten helliger midlet’. Uten å blunke følger vi en sikkerhetspolitikk som får oss til å akseptere nasjonale og internasjonale forbrytelser.»
NATO:

Ny base i Nord-Norge dirigerer USAs krigsfly og atomubåter

Norge har fått en ny NATO-base betalt av den amerikanske marine. Denne gang er det Bratland, Lurøy på Helgelandskysten, som blir bygget i NATOs tjeneste.