Bestill sommerutgaven her

Zelenskyjs lederskap i nytt lys: Hva det ikke snakkes om bak Putins invasjon

UKRAINA: Det synes som om USA bevisst gjorde alt for å trigge en russisk invasjon. Ukraina er et offer for dette brutale spillet. For Russland dreier det seg om fem meget begrensede krav.

Krigen – og folk flest

I dette nummeret publiserer jeg som NY TIDs redaktør et utvalg artikler som nok reflekterer andre meninger enn dem folk flest har om krigen i Ukraina.
UKRAINA:

Krigsmotstand med feministisk blikk

I dette romantiske eventyret med en ren hollywoodsk drøm av en mann står Volodymyr Zelenskyj. Men vi vet at dette kan utvikle seg til en ny verdenskrig.
RUSSLAND/UKRAINA:

Krigen om vår virkelighetsforståelse

Journalist Anna Politkovskaja advarte oss mot å leke med ilden. Nå kan vi stille oss spørsmålet: Er vi inne i tredje verdenskrig – eller i den andre kalde krigen? I sin studie av «ikke en tomme østover»-uttalelser etter murens fall viser historieprofessor Mary E. Sarotte hvordan Ukraina og Europa havnet i krig på ny.
ØKOLOGI:

Etikk i klimakrisens tid


Arne Johan Vetlesen, Jan-Olav Henriksen: Etikk i klimakrisens tid
Til tross for denne bokens gjennomgående kritikk av antroposentrismen kunne man gått enda lenger i å utøve en økosentrisk etikk.
SPIN-DIKTATOR:

Mysteriet Vladimir Putin


Sergei Guriev, Daniel Treisman: Spin Dictators. The Changing Face af Tyranny in the 21st Century
Efter at diktatorer satte deres præg på det 20. århundrede med ubeskrivelige forbrydelser, kan det være svært at forstå, hvordan de autoritære styreformer har fået en tilsyneladende genkomst i vor tid..
PRE-FASCISME:

I retning av det totalitære


Timothy Snyder, illustratør Nora Krug, oversetter John Grande: Om tyranni: Tjue ting vi kan lære av det tjuende århundre
Timothy Snyders lille lærebok Om tyranni – skrevet for samfunn «mellom Hitler og Stalin» – befinner seg mellom patriotisk lydighet og politisk ulydighet. Boken er stadig aktuell.
UKRAINA:

Evighetspolitikk


Timothy Snyder, oversetter John Grande: OM UKRAINA (FRA VEIEN TIL UFRIHET). Putin gjør krav på arven etter andre verdenskrig
Hva er filosofen Ivan Ilyins påvirkning på Putins politikk? I dag er informasjonskamp minst like viktig som militær krigføring.
MESSIANSK VOLDSTANKE:

«Den nye jøde»


Shaul Magid: Meir Kahane. The Public Life and Political Thought of an American Jewish Radical
Fra jødisk identitet i New York til messiansk racisme på Vestbredden: Den kontroversielle rabbiner Meir Kahane, hvis tanker lever videre hos visse radikale bosættere på Vestbredden, er genstand for en ny og grundig biografi.
ØKOVILLAGE:

Selvforsynende, økonomisk bæredygtigt community med lave leveomkostninger


Frederica Miller,: Ecovillages around the world: 20 regenerative designs for sustainable communities
Fælleshus, eget økologisk landbrug, et professionelt drevet husdyrhold, forskellige netværksmodeller inden for permakultur og økonomi.
ØKOLOGI:

Faren ved modifisert natur


Elizabeth Kolbert. Oversatt fra engelsk av Ulrike Bischoff: Wir Klimawandler: Wie der Mensch die Natur der Zukunft erschafft
Med teknologiske grep i alle retninger stilles forskere overfor skyhøye utfordringer. En av dem er menneskers uvitenhet koblet med likegyldighet.
AVSLØRINGENE:

Et gigantisk tapsprosjekt


Craig Whitlock: The Afghanistan Papers. A Secret History of the War
I 20 år løy amerikanske myndigheter om krigen i Afghanistan.
ØKOLOGI:

Utfordrende klima-nøkternhet


Holly Jean: Ending Fossil Fuels: Why Net Zero Is Not Enough
Vi trenger slike stemmer som Holly Jean Buck, som kritiserer ønsketenkning – nettopp for å hjelpe frem en håpefull, seriøs og langvarig klimakamp, hinsides all lettvint optimisme.
NO-PLATFORMING:

Alice Walker, antisemittisme og samvittighetens pris

Under varmen fra Israel-lobbyen ydmyket The Bay Area Book Festival en av de mest begavede og modige forfatterne i USA, Alice Walker. Dere husker henne som skrev Fargen bortenfor (The Colour Purple), som hun fikk den prestisjetunge Pulitzerprisen for?

IKEA, Bratteli, jødisk eiendom …

I det svenske sikkerhetspolitiets arkiver finnes en hemmeligstemplet mappe fra 1943 merket «Memorandum vedrørende: Nazist». I 1994 ble denne filen åpnet av journalister i avisen...
JOURNALISTIKK:

Hedges i NY TID

Israel / Palestina

Israels undertrykkelse av palestinerne har engasjert meg lenge, både som avisredaktør og filmskaper. Når John Y. Jones i vårt redaksjonsråd derfor foreslo at et...

Jens Stoltenbergs dag

Det knitrer og spraker i øret til general- sekretæren han våkner fortumlet og fortapt etter en foruroligende drøm og barberer seg nøye og fester grepet om seg...

Kompetanse eller arroganse?

RUSSLAND: De russiske tenkerne Aleksandr Dugin, Ivan Iljin og Lev Gumiljov preger på ulike vis dagens åndelig-politiske klima i Russland. Dugin blir ofte hevdet å være en av ideologene bak Russlands angrep på Ukraina. Er det en overdrivelse?

Ukraina, nazisme og antisemittisme

NAZISTER:  Ingen skal være i tvil om verdiene deres: hvit, mannlig makt, og vilje og evne til vold. Som uttrykt: «den fordømte jøden er knust».

Han var varslernes trygge onkel

Gavin H. Macfadyen (1940–2016): Som amerikansk-britisk dokumentarist produserte han en rekke filmer i løpet av seks tiår for programmet World in Action: om raseundertrykking i USA, barnearbeid, atomtrusselen, krigsforbrytelser, industriell forurensing og utbytting av arbeidere. Han var også et fast innslag i Logan-symposiene om varsling.
ØKO-FÆLLESSKAB:

Økolandsbyer

Aktualiseret af «krigen i Europa» (Ukraine) er de europæiske lande i dag tvungne til at øge hastigheden i udviklingen af vedvarende energi – som med solvarme og vindmøller.
AFGHANISTAN:

To jenter med samlede hender stirrer uttrykksløst i bakken

AFGHANISTAN: Sangin – i løpet av tjue år med krig har dette området vært den blodigste slagmarken. Det minner om romerske ruiner. I 2001 sultet én av tre afghanere – nå sulter én av to.
TEKNOLOGI:

ASIA: «Det er vi som er langt borte, mens de er i sentrum»

Ifølge Kevin Kelly, teknologiskribent, fotograf og publisist, er det beste du kan gjøre noen ganger, å bremse ned teknologien.
DEMOKRATI:

En pan-europeisk politisk bevegelse

Ifølge Yanis Varoufakis var hans DiEM25 først med å legge frem en grønn ny avtale – en som var omfattende, radikal og realistisk på samme tid.
FOTO: Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.
UTSTILLING: Peter Lindberghs fotografier av Alberto Giacomettis små, hemmelighetsfulle skulpturer – satt sammen i en utstilling: Å vise frem intimitet er en utfordring. Man kommer som en besøkende, en inntrenger …

Video-intervju

NATO:

Ny base i Nord-Norge dirigerer USAs krigsfly og atomubåter

Norge har fått en ny NATO-base betalt av den amerikanske marine. Denne gang er det Bratland, Lurøy på Helgelandskysten, som blir bygget i NATOs tjeneste.
KRIG:

Taushetens råskap