Bestill høstutgaven her

Det militærindustrielle komplekset

NY TID-SAMTALEN: Fra en som burde kjenne utenrikspolitikkens og geopolitikkens irrganger: Thorbjørn Jagland om militæropprustning og fiendebilder – når det gjelder USA, Russland, Kina, Tyrkia og Libya.
FLYKTNINGER:

Unge voksne fra de mest konfliktfylte områdene i verden


Shilan Ahmadian, Ingeborg Aspfors-Sveen, Camilla Bruu Næsmo: Fortellinger om flukt
Dette er hjerteskjærende og sjokkerende fortellinger – på tross av at de fremstår som nedtonet og uten overdreven dramatisering.
ØKOLOGI:

Når naturovergrep blir normalen


Nina Ossavy, Marius Kolbeinstvedt: Naturtro Redigert
Naturtro åpner med en reise gjennom et Norge som er overtatt av vindmølleparker og laksefarmer. Er forvitringen av naturen blitt til en normalisert vold – helt i tråd med kolonialismens logikk?
BILLEDKUNST:

Hjørnestolper, holdepunkter eller peilepunkter


Kjetil Røed: Kunsten og døden. En bruksanvisning
Kan kunsten fungere som korreksjon til diskriminering, selvfornektelse og selvforakt? Og kan en «bruksanvisning» være en vakker hendelse innen norsk sakprosa?
FILOSOFI:

Å bry seg om fremtidige generasjoner


Roman Krznaric, oversetter Rune E. Moen: Hvordan tenke langsiktig – i en kortsiktig verden
Å ha hodet fullt av tanker er ikke det samme som å tenke. Å tenke vil si å konsentrere tankekraften i spesielle retninger – som de langsiktige konsekvensene av egne handlinger …
VEKST:

Nu hedder robotterne måske ikke længere Frankenstein eller R2D2, men Siri, Alexa, AlphaGo eller Yaskawa Motoman


Jason E. Smith, Aron Benanav: Smart Machines and Service Work: Automation in an Age of Stagnation, Automation and the Future of Work
Kapitalismen skabte gennem «kreativ destruktion» og teknologisk disruption betingelserne for en ny økonomisk vækstcyklus. Men nu ser udviklingen ud til at fortsætte mod nul. Er det en ond cirkel af global konkurrence, faldende priser, overkapacitet, teknologisk inerti (snarere end innovation) og faldende incitament til investering – som er årsagen til kapitalismens langstrakte krise?
FOTO:

«Se meg som jeg er»

Hvordan blir svarte presentert? Et portrettfotografi er langt fra nøytralt, verken skyldig eller uskyldig – men med ulik grad av skarphet, sårbarhet og kompleksitet.
MAKT:

Æstetiske undersøgelser af statsvold


Eyal Weizman & Matthew Fuller: Investigative Aesthetics
Den undersøgende fremfor kritiske praksis, kendetegner en ny generation journalister, kunstnere og NGOere. De bearbejder store datasæt med henblik på at påpege overgreb. Som giftgasangrebet i Syrien, eller amerikanske hemmelige fængsler.
KRONIKK:

Anarkist, filmskaper, forfatter og poet

Litauen er på mange måter dokumentar-nasjonen blant de baltiske landene. Et fokus på Cinemateket i Oslo er denne helgen Jonas Mekas, med utstilling og filmer.
KLIMA:

De tre økologier

Hva forbinder byen Siracusa med FN og en fransk filosof?
IDÉHISTORIE:

Å utfordre et eurosentrisk perspektiv


Olivette Otele Hachette, Verena Krebs: African Europeans. An Untold History, Medieval Ethiopian Kingship, Craft, and Diplomacy with Latin Europe
Afrikanske og afrikansk-europeiske personligheter var sentrale i å bygge opp det vi i dag kaller Europa – fra tidenes morgen til i dag. Afrikanere grunnla byer i Spania og Italia før de styrte det romerske imperiet. Og Etiopia hjalp også Europa frem på 1400-tallet.
REISE-ESSAY:

Inntrengerne blant oss – stinkebiller, kongekrabber, nilabbor og coronavirus

I vår tid med arters katastrofale utryddelse kan du risikere å overse noen arters katastrofale utbredelse. Slik vi opplevde på vår reise med firehjulshjemmet med billen Halyomorpha halys – eller hva med kongekrabben i Norge?

NY TID: Det økosentriske menneske

NATO:

Til NATOs disposisjon

 Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
ORIENTERING NR. 22 1971:

Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager

: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
GRØNN POLITIKK:

«En slags solidarisk anarkisme vil udgøre et markant opgør med den parlamentsfiksering som venstrefløjen alt for længe har været underlagt.»

Lederen af det danske partiet Frie Grønne, Sikandar Siddique, spørger NY TID: «Hvad nytter det, at der er ’en god stemning i toget’, hvis vi alle i toget har kurs mod afgrunden? Os i Nord, der «sidder på flæsket» må finde vejen ud af forbruger-hamsterhjulet.
MIDTØSTEN:

UD kutter internasjonalt samarbeid

Hvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
SOSIALANTROPOLOGEN:

Frihet, likhet og søsterskap

Med temaer som tvangsekteskap, barneekteskap, voldtekt og æresdrap har professor Unni Wikan hele livet studert menneskene, men ikke minst – det muslimske. Det har hun fått unngjelde for.
FIKSJON:

Trangen til å bli sett og anerkjent


HBO: Succession
Stridighetene i mediemogulfamilien om konserntronen tilspisser seg ytterligere i HBO-serien Succession, som på imponerende og medrivende vis evner å ta pulsen på samtiden og storkapitalistisk forretningsvirksomhet på sitt mest brutale.
911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
COPENHAGEN PHOTO FESTIVAL:

Fotografiet i en klimatid

Fotografiet kan fastgøre naturen, dokumentere den, men også bearbejde naturen. Fremvise det værende, det eksotiske, det forsvindende på særlig vis.
FOTOBOK:

Å holde sammen helt inn i livets høst

Enkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
FOTOGRAFEN:

«Jeg ser ikke skjønnhet i krig, men det er skjønnhet i alt»

Skjønnhet, lidelse, rikdom, fattigdom, overfladiskhet og voldtatte barn er forskjellige sider av samme sak, sier fotograf Marco Di Lauro, som tilbrakte en uke med Røde Kors i Bergamo under covid-19-utbruddet.