Bestill vårutgaven med varslerbilaget her
DEBATT:

Hva er sikkerhet i dag?

Hvis vi ønsker fred, må vi forberede fred, ikke krig. På de foreløpige partiprogrammene er det ingen parti på Stortinget som går inn for nedrustning.
Pandemi / «Immunologisk invaliditet»
Måske vil frygten for bakterier og vira i fremtiden i stadigt stærkere grad føre til et sygdomsberedskab præget af totalitær overvågning og kontrol. En blind tiltro til vaccinationer kan føre til en udfasning af menneskets eget immunsystem.
Straff / Saftige bøter for koronabrudd i Spania
I Spania har myndighetene muligheten til å ilegge saftige bøter til borgere som nekter å la seg vaksine eller motsetter seg restriksjoner under pandemien.
Kronikk / Koronavaksiner: vitskap og myter
Vitskapen har gjort raske framsteg når det gjeld å produsera ei vaksine mot Covid-19. Men kan vaksineprogramma bli grunna på aktivt samtykke og autonome val frå medborgarane? Og går vitskapleg rasjonalitet nå hand i hand med kreative former for irrasjonalitet?
Tilsvar / Vaksinetvang – noen korreksjoner
Forfatter Trond Skaftnesmo kommenterer NY TIDs omtale av boken Vaksinetvang.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)
Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Overvåkning / Smittesporing, overvåkning og konsekvenser
Hvor mye frihet har du egentlig, hvis dine bevegelser begrenses av et koronapass og du får sparken hvis du nekter å bli vaksinert?
Korrupsjon / 85 000 000 000 kroner
I krisesituasjoner øker korrupsjonsrisikoen – som med pengene bak den kommende koronavaksinen.
NEKROLOG:

Til minne om Nawal El-Saadawi

Kompromissløst talte hun makten midt imot. Nå er hun gått bort, 89 år gammel. Forfatteren, legen og feministen Nawal El-Saadawi skrev for NY TID fra juni 2009.
AKSELERASJONISME:

En frihetlig venstreside?

Flere tenkere mener det er mulig for hva de kaller en heller selvtilfreds venstreside å utmeisle en bedre og friere fremtid gjennom kapitalisme og teknologi.
PRIO:

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Med leiebil kan du få en unik ferieopplevelse i Norge

Mange planlegger å feriere i Norge også kommende sommer. Da kan en leiebil være med på å gjøre ferien fleksibel, opplevelsesrik og minneverdig. Det lønner seg imidlertid å planlegge tidlig. Her gir vi noen tips til hvordan du kan legge opp til en unik sommer for deg og alle i familien.
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

BØKER

FILOSOFI:

Lydighet i en koronatid


Frédéric Gros: Disobey! A Philosophy of Resistance
 Hvorfor, hvor, når og hvor lenge er vi lydige?
MYTOLOGIER:

Hoder som svever over himmelen


Roberto Calasso: The Celestial Hunter
I Calassos fjorten essays befinner vi oss gjerne mellom myte og vitenskap.
KINA:

Den autoritære statskapitalismen


Clive Hamilton og Mareike Ohlberg: Die lautlose Eroberung. Wie China westliche Demokratien unterwandert und die Welt neu ordnet
At Kina under Xi Jinping har utviklet seg i autokratisk retning, er kjent. Hvordan effekten har spredt seg i verden for øvrig, belyser forfatterne, australske Clive Hamilton og tyske Mareike Ohlberg, i boken.
FILOSOFI:

Politisk eller despotisk?


Oskar Negt: Politische Philosophie des Gemeinsinns. Band 2, Moral und Gesellschaft: Immanuel Kant
Oskar Negt spør hvordan den moderne politiske borger ble til i kjølvannet av den franske revolusjon. Når det gjelder politisk terror, er han klar – den er ikke politisk.
SELVHJÆLP:

Hele verden overvintrer i vor tid


Katherine May: Wintering – The Power of Rest and Retreat in Difficult Times
Katherine May har med Wintering fremskrevet en dragende, essayistisk selvhjælpsbog om kunsten af overvintre.
DEN MIMETISKE KRAFT:

At efterligne naturen for at kunne beherske den


Michael Taussig: Mastery of Non-mastery in the Age of Meltdown
At efterligne en anden er også en måde at vinde en kraft over den portrætterede. Og hvor tit ser vi en imitation af kosmos på en bar i en mørk sidegade?
STRåLING:

Opp av skyttergravene


Nina FitzPatrick: Tesla’s Curse
Finner forskerne i romanen det ultimate bevis på at deler av moderne teknologi ødelegger menneskenes nevrologiske biologi?
Lykke / Manufacturing Happy Citizens - How the Science and Industry of Happiness Control our Lives (av Edgar Cabanas, …)Glæde har i nyere tid blevet en stor og indbringende forretning i det meste af den vestlige verden. Ny bog tager en klog vurdering af det moderne samfunds jagt på lykke, og når frem til at lykken i mange tilfælde er illusorisk.
Big tech / Appenes planet – hvordan smarttelefonen forandret verden (av Thomas Hylland Eriksen)Appenes planet er vel noe av det mest rikholdige du nå kan lese om hvordan vi mennesker «sys sammen» med kommunikasjonsteknologien. Men hva med overvåkning?
Kulturhistorie / Leo Afrikaneren, … (av Amin Maalouf, …)Det er nødvendig å frasi seg eierskapet til kolonitidens tyvegods. Skattene i europeiske museer er blitt stjålet. Og hva med Kulturhistorisk museum i Oslo – som også står på listen over museer som har Benins stjålne bronseskulpturer?
Forfattermor / Julia Mann. Die Mutter von Heinrich und Thomas Mann (av Dagmar von Gerstorff)Talentfulle Julia Mann forsvarte barna overfor en uforsonlig far og ektemann og støttet forfattersønnene Thomas og Heinrich hele livet. Døtrene hennes, derimot, begikk selvdrap.
Politikk / USA. En supermakt i krise (av Espen Hammer)Filosofen Espen Hammer gir en glassklar analyse av USAs politikk i ny bok. Dette er et land der den årlige verdien på lobby-virksomhet anslås til godt over 40 milliarder kroner.
Demokrati / Demokratiets svanesang. Politikk som svikter og vennskap som tar slutt (av Anne Applebaum. Oversatt av John Grande)Anne Applebaum viser hvordan konkrete historiske hendelser utviklet en politisk populisme. Hvordan kan vi forstå og motvirke kreftene som vil den liberale, demokratiske, faktabaserte samfunnsstrukturen til livs?
Filosofi / Filosofiens frihet (av Immanuel Kant)Er ytringsfriheten en sak for de lærde? Har Trump og QAnon krav på ytringsfrihet? Mye taler for at Kant ville svart nei på dette spørsmålet.
Bitcoin / Cryptocommunism (av Mark Alizart)I en bok som er både vill, elegant og utopisk, ser akselerasjonisten Mark Alizart bitcoin som selve kongeveien til et klasseløst samfunn og en bedre fremtid.
Memoar / Du skal eie det selv (av Thorbjørn Jagland)Ble det mest interessante i Thorbjørn Jaglands bok oversett av kritikerne?
Bokutdrag / Akselerasjon (antologi, … (av Armen Avanessian)Ingen seriøs politikk i vår tid kan forbli defensiv om den skal vinne frem. Leseren oppfordres til å se mulighetene for en frigjort og solidarisk fremtid i forlengelsen av den kapitalistisk drevne utviklingen.
Foto / Good Wife, … (av Anne-Stine Johnsbråten (foto))Japanske kvinner slites mellom tradisjonelle kjønnsroller, en forventning til arbeidsinnsats og reproduksjon mens rollen som «god kone, klok mor» opprettholdes.
Holbergpris / The Cosmopolitan Tradition. A Noble but Flawed Ideal (av Martha C. Nussbaum)Materiel ulighed er en del af dagens orden i det 21. århundrede. Nussbaum tager hånd om en af vores mest påtrængende udfordringer for at få verden til at hænge bedre sammen.
Pandemi / There Is No Outside – Covid 19 Dispatches (av Jessie Kindig, …)Selv under pandemien beholder vi vår status quo; de privilegerte forblir privilegerte, og de andre forblir utenfor samfunnet.
Kunst / Hvor kunst hører til (av Chris Kraus)Arbejder kunstneren i dag konstant tynget af netværkspleje, kommunikation og synliggørelse, uden at producere noget egentligt skabede? Chris Kraus giver sit bud på hvad et kunstnerisk arbejde bør være.
KRONIKK:

Norge på Europa-toppen i nasjonalisme?

Vi hører stadig at Norge er verdens beste land, men det er ikke nødvendigvis slik det oppleves for det store flertallet av nordmenn og folk som flytter hit.
15MPARATO-AKSJONEN:

Selvfølgelig kan vanlige folk bekjempe korrupsjon!

Bankia-saken er et godt eksempel på at vanlige folk kan sørge for at mennesker med makt stilles til ansvar for lovbrudd.

NY TID: siste videointervju

PENTAGON-RAPPORTEN:

Slik bedro fem presidenter i USA opinionen og kongressen

Til nå har norske aviser brakt forbausende lite fra avsløringene som er blitt publisert i New York Times.

ESSAYS

REISE-ESSAY:

Under babaenes hellige beskyttelse

Jeg tilbrakte korona-karantenen i en ashram i legendariske Rishikesh i India, åndelig ledet av Juna Akhara naga babas – nakne menn innsmurt i menneskeaske.
ESSAY:

Den arabiske våren og oss – ti år etter

Den arabiske våren har hovedsakelig vært et opprør mot ulikhet. Hva ble resultatet?
KARIBIAS HITTEBARN:

Et økonomisk system basert på slavearbeid

Alexander Hamiltons oppvekst på den danske sukkerkoloniøya St. Croix preget hans politikk som USAs første finansminister og en av USAs grunnleggere. Han var spesielt opptatt av slavene – og hvilke spor etterlot slaveriet seg på øya?

INTERVJUER

NAWAL EL-SAADAWI:

Nawal El-Saadawi – in memorandum

En samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
AKSELERASJON:

Å se på nåtiden som fremtidens fortid

Vi har intervjuet tenkeren Armen Avanessian om «akselerasjonisme» og muligheten for en ny politisk tenkning.
INTERVIEW:

Signs of the Media Times – interview with Truls Lie

NY TIDs editor Truls Lie interviewed by Forum Borealis on several topics.

Oppslukt av det ytre

FOTO: Fotograf Helmut Newtons kontroversielle kultstatus vedvarer lenge etter hans død.

Autentisk filmkunst

NORSK SPILLEFILM: Itonje Søimer Guttormsens Gritt er laget med en annen metode enn de fleste spillefilmer og er en fascinerende og sjeldent forfriskende norsk debutfilm.

Documentaries from Modern Times Review

Rusreformen / Vinden snur (av Kieran Kolle)Kanskje er det motstanderne av regjeringens rusreform som aller helst bør se dokumentaren Vinden snur, som følger tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk.
Dokumentar / Sea of love. Transforming Journey to Egypt (av Ashraf Ezzat)Oldtidens ægyptiske kunst og den senere sufi-traditionen har adgang til indsigter, som det moderne menneske efterhånden har glemt.
Fiskeindustri / . (av )USA importerer 91 prosent av all matfisk fra den andre siden av kloden, og fiskeinntaket er begrenset til fem sorter mens gamle kystsamfunn ligger i ruiner. I Kambodsja renskes havbunnen tom og gold av illegalt fiske fra Vietnam. Tematikken er dyster, men to ulike dokumentarer finner lyspunkter.
Våpen / Nothing To Be Afraid Of (av Silva Khnkanosian) Fem kvinnelige mineryddere forsøker å fjerne landminer i Nagorno-Karabakhs vakre landskap.