Bestill høstutgaven her
11. SEPTEMBER:

Kraften fra 20 års propaganda

Hvordan kan det stemme at en mann som Spike Lee trodde så sterkt på at New Yorks tvillingtårn og bygning 7 ble tatt ned med sprengstoff at han ønsket å bruke de siste 30 minuttene av sin dokumentarserie til å utforske, om ikke forfekte, et slikt synspunkt?
11. SEPTEMBER:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
RASETEORI:

Afrikansk-amerikansk tenkning og kritiske rasestudier


Melvin L. Rogers, Heather McGhee: African American Political Thought; A Collected History, The Sum of Us: What Racism Costs Everyone and How We Can Prosper Together
I USA forbyr republikanere studier av rasisme. I Danmark har Folketinget vedtatt at universitetene er «europeiske». Viktor Orbán i Ungarn fikk fjernet kjønnsstudier, og i Polen er sosialantropologi blitt et yndet hatobjekt. I Norge nedsetter regjeringen en kommisjon grunnet frykt for debatt om «rasistiske strukturer». Norsk offentlighet har kopiert dette høyrevridde narrativet fra USA – forestillingen om at kritisk raseteori, altså akademisk kunnskap, skal være et «samfunnsproblem». Bakgrunnen er en afrikansk-amerikansk intellektuell arv som begynte med tenkeren Phillis Wheatley for over 200 år siden.
ØKOFILM:

Sorg er det vi føler – når et tap er et faktum (se filmen her)


Andrea Culková: Žal Žen (Grief / Sorg)
Extinction Rebellion er en protestbevegelse i rask vekst. De går inn for å omforme kjærligheten til naturen og raseriet over politikernes passivitet til kollektiv handling. Men hva med sorgens politiske potensial?
ANARKISME:

Å mobilisere mot dagens totalitære stater, neoliberalistiske ideologer og oligarker


Lars Movin: William S. Burroughs. Fra cut-ups til shotgun paintings
Et gjennomgående tema hos William S. Burroughs er kontroll og avhengighet, kunst, (kvasi)vitenskap samt ideologi - og sivilisasjonskritikk. Denne boken er et oppkomme av anekdoter og morsomme historier.
MILJØ:

Europa som en grøn supermagt?


Bjarke Møller: Håbets politik
Som politisk projekt har Europas nationer ikke formået at finde fælles fodslag. Kan det lokale og regionale baseret på flere «pagter» danne rammen for et perspektiv – som skal bidrage til at udvikle et nyt paradigme?
COVID-19:

Pandemien og dens samfunnsmessige implikasjoner


Renata Avila og Srećko Horvat: Everything Must Change! The World After Covid-19
I en nyutgitt intervjuantologi om pandemien sier Roger Waters at krig og klimaendringer dreper oss raskere enn alt annet, men pustepausen som begynte i mars 2020, kan fremdeles åpne for andre alternativer. Hele antologien forutsetter samtidig digital teknologi – som vi alt i alt kan være takknemlige for.
FILOSOFI:

Skuffet over det franske intellektuelle miljøet


Paul Ricoeur: Philosophy Ethics & Politics
En bok av Paul Ricoeur om temaer som kunstverket, metaforer, meningsdannelse og den franske revolusjons betydning for Europas kultur og politikk.
KRONIKK:

Ekstremvær, tap av matjord, avlinger og mulige ressurskrangler

Stortingsvalget må bli et klimavalg. Hva med å avsette én ekstra prosent av nasjonalbudsjettet til klimatiltak i utviklingsland?
KLIMA:

De tre økologier

Hva forbinder byen Siracusa med FN og en fransk filosof?
BRUCE MAU:

Massive change

Hva med et tilbakeblikk over 30 år, for å kunne se og handle inn i fremtiden?
DØDEN:

En bandlysning af de døde og døden?

Via filosoffen Jean Baudrillard kan vi måske med vor dages pandemi blotlægge dødens symbolske betydning, den som ellers er svær at få øje på?
FOTO:

Hva jeg snakker om når jeg snakker om bilder

Jeg tok med antropologiens blikk inn i kameralinsen, det ble min optikk. Opplevelsen av flere år i San Francisco, eller opplevelsen av å ha en lillebror med schizofreni lidelse– hva betyr det for bildene?

NY TID: Det økosentriske menneske

NATO:

Til NATOs disposisjon

 Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
ORIENTERING NR. 22 1971:

Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager

: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
GRØNN POLITIKK:

«En slags solidarisk anarkisme vil udgøre et markant opgør med den parlamentsfiksering som venstrefløjen alt for længe har været underlagt.»

Lederen af det danske partiet Frie Grønne, Sikandar Siddique, spørger NY TID: «Hvad nytter det, at der er ’en god stemning i toget’, hvis vi alle i toget har kurs mod afgrunden? Os i Nord, der «sidder på flæsket» må finde vejen ud af forbruger-hamsterhjulet.
MIDTØSTEN:

UD kutter internasjonalt samarbeid

Hvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
SOSIALANTROPOLOGEN:

Frihet, likhet og søsterskap

Med temaer som tvangsekteskap, barneekteskap, voldtekt og æresdrap har professor Unni Wikan hele livet studert menneskene, men ikke minst – det muslimske. Det har hun fått unngjelde for.
NAWAL EL-SAADAWI:

Nawal El-Saadawi – in memorandum

En samtale om frihet, ytringsfrihet, demokrati og eliter i Egypt.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
CANNES:

Videreføring snarere enn reprise


Joachim Trier: Verdens verste menneske
Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.
22. JULI:

Traumeberetningen


Aslaug Holm, Sigve Endresen: Generasjon Utøya
Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. JULI:

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli


Tommy Gulliksen: Arven etter 22. juli
Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
OSLO-AVTALEN:

Det forspilte håpet


Bartlett Sher, manusforfatter: J. T. Rogers: Oslo
Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
FOTOGRAFEN:

«Jeg ser ikke skjønnhet i krig, men det er skjønnhet i alt»

Skjønnhet, lidelse, rikdom, fattigdom, overfladiskhet og voldtatte barn er forskjellige sider av samme sak, sier fotograf Marco Di Lauro, som tilbrakte en uke med Røde Kors i Bergamo under covid-19-utbruddet.
FOTOBOK:

«Hvad vi ønsker at sige ‘ja’ til.»


Kajsa Gullberg: The House of Mirror
Fotograf Kajsa Gullberg er en Sokrates light i sexklubben. Fotografierne fra klubben er slørede og rødtonede.
FOTO:

Virtuelle vandringer

Koronakrisen har skapt nye digitale visningsrom for fotografi. NY TID har besøkt flere av dem.