Bildet er tegnet av barneskoleelever i landsbyen Tuqua utenfor Betlehem. De forestiller fengslede barn. 

500 barn i israelske militærfengsler


Rundt 500 barn helt ned i trettenårsalderen sitter i dag fengslet i israelske militærfengsler.

 

Det er vinternatt i Betlehem. Klokken nærmer seg 03.00, og det regner. Plutselig våkner Omar til lyden av et vindu som knuser. Inn gjennom vinduet kommer en maskert, grønnkledd mann. Like etter er leiligheten fylt opp av soldater med maskingevær.

«Inne på rommet mitt og flere andre steder I leiligheten sto det ti–tolv soldater som sa de skulle arrestere meg. De tok meg med ut og satte på meg håndjern. De prøvde å sette bind for øynene mine, og da jeg prøvde å gjøre motstand pusset de en hund på meg. Da sa jeg at jeg ikke var redd for hunden,» forteller Omar, som bodde i en flyktningleir i utkanten av Betlehem da han ble arrestert. Han stopper opp. Veksler noen ord med kameraten ved siden av og ler litt, før han fortsetter:

«Da kom en annen soldat bort. Han dyttet meg hardt inn i en vegg så jeg ble skrapet opp i hele ansiktet, satte bind foran øynene mine og tok meg med seg.»

Ikke uvanlig. Denne natten ble starten på Omars år i fengsel. For fem dager siden kunne han vende tilbake til hverdagen, vennene, skolen og gutterommet i flyktningleiren. Men et år i fengsel med vold, tortur og lange opphold på enecelle har satt spor hos 15-åringen.
«Jeg har våknet hver natt etter at jeg ble løslatt og vært redd for at de skal hente meg igjen. Jeg drømmer mye om opplevelsene jeg hadde i fengselet og torturen jeg opplevde,» forteller Omar.

Abonnement halvår kr 450

La oss gå tilbake til natten han ble fengslet: Omar og den andre gutten fra leiren fraktes til avhørssenteret Etzion, en 15 minutters kjøretur fra Betlehem. Bindet for øynene beholdes på under hele turen, og guttene mottar jevnlig det Omar beskriver som slag fra et håndvåpen. «Da vi kom frem, viste de meg noen bilder av ungdommer som kastet stein. Jeg var ikke på noen av de bildene, men de prøvde likevel å få meg til å tilstå å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner og ha kastet stein. Jeg nektet å tilstå, og jeg nektet å skrive under på noe. Jeg ville jo ikke tilstå noe jeg ikke hadde gjort, det kan få store konsekvenser senere,» sier Omar.

Etter sju møter i en militærdomsstol ble Omar dømt til ett års fengsel. Resten av året tilbrakte han i den tidligere militærbasen Ofer utenfor Ramallah på Vestbredden. Han ble utsatt for vold fra de fengselsansatte, og tilbrakte lange perioder i isolasjon. Noen formell skolegang fikk han ingenting av i fengselet, men han forteller at voksne fanger innenfor fengselsmurene tilbød de unge …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)