500 barn i israelske militærfengsler

Rundt 500 barn helt ned i trettenårsalderen sitter i dag fengslet i israelske militærfengsler.

Bildet er tegnet av barneskoleelever i landsbyen Tuqua utenfor Betlehem. De forestiller fengslede barn. 

 

Det er vinternatt i Betlehem. Klokken nærmer seg 03.00, og det regner. Plutselig våkner Omar til lyden av et vindu som knuser. Inn gjennom vinduet kommer en maskert, grønnkledd mann. Like etter er leiligheten fylt opp av soldater med maskingevær.

«Inne på rommet mitt og flere andre steder I leiligheten sto det ti–tolv soldater som sa de skulle arrestere meg. De tok meg med ut og satte på meg håndjern. De prøvde å sette bind for øynene mine, og da jeg prøvde å gjøre motstand pusset de en hund på meg. Da sa jeg at jeg ikke var redd for hunden,» forteller Omar, som bodde i en flyktningleir i utkanten av Betlehem da han ble arrestert. Han stopper opp. Veksler noen ord med kameraten ved siden av og ler litt, før han fortsetter:

«Da kom en annen soldat bort. Han dyttet meg hardt inn i en vegg så jeg ble skrapet opp i hele ansiktet, satte bind foran øynene mine og tok meg med seg.»

Ikke uvanlig. Denne natten ble starten på Omars år i fengsel. For fem dager siden kunne han vende tilbake til hverdagen, vennene, skolen og gutterommet i flyktningleiren. Men et år i fengsel med vold, tortur og lange opphold på enecelle har satt spor hos 15-åringen.
«Jeg har våknet hver natt etter at jeg ble løslatt og vært redd for at de skal hente meg igjen. Jeg drømmer mye om opplevelsene jeg hadde i fengselet og torturen jeg opplevde,» forteller Omar.

La oss gå tilbake til natten han ble fengslet: Omar og den andre gutten fra leiren fraktes til avhørssenteret Etzion, en 15 minutters kjøretur fra Betlehem. Bindet for øynene beholdes på under hele turen, og guttene mottar jevnlig det Omar beskriver som slag fra et håndvåpen. «Da vi kom frem, viste de meg noen bilder av ungdommer som kastet stein. Jeg var ikke på noen av de bildene, men de prøvde likevel å få meg til å tilstå å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner og ha kastet stein. Jeg nektet å tilstå, og jeg nektet å skrive under på noe. Jeg ville jo ikke tilstå noe jeg ikke hadde gjort, det kan få store konsekvenser senere,» sier Omar.

Etter sju møter i en militærdomsstol ble Omar dømt til ett års fengsel. Resten av året tilbrakte han i den tidligere militærbasen Ofer utenfor Ramallah på Vestbredden. Han ble utsatt for vold fra de fengselsansatte, og tilbrakte lange perioder i isolasjon. Noen formell skolegang fikk han ingenting av i fengselet, men han forteller at voksne fanger innenfor fengselsmurene tilbød de unge undervisning.
«Livet i fengsel var grusomt, og jeg vil ikke tilbake,» sier Omar.

Omars historie kan virke brutal, men den er på ingen måte unik. Siden oktober i fjor har rundt 100 barn fra leiren blitt pågrepet, mistenkt for å ha kastet stein eller deltatt i demonstrasjoner.

«Det siste halve året har militæret kommet hit flere netter i uken. Ofte er det snakk om flere hundre soldater som kommer inn i leiren for å pågripe tre eller fire barn,» forteller organisasjonsleder Muhammed (50) fra den samme leiren.
«De har med seg hunder, de skyter med tåregass, og de vekker hele leiren. Pågripelsene er av et så stort omfang at vi mistenker at de israelske forsvarsstyrkene bruker dette som en anledning til å trene soldatene sine. Jeg kan i hvert fall ikke skjønne hvorfor det må flere hundre soldater til for å pågripe noen få personer. Vi er under okkupasjon, og Israel har kontroll. Det finnes langt enklere måter å løse dette på,» sier Muhammed.

Ingen bedring. I mars 2013 presenterte UNICEF rapporten «Children in Israeli Military Detention». Rapporten bygger på over 400 vitneforklaringer fra barn som har vært anholdt og tiltalt i israelske militærdomsstoler. I rapporten konkluderer UNICEF med at «mishandlingen av barn som kommer i kontakt med det militære systemet, ser ut til å være utbredt, systematisk og institusjonalisert gjennom hele prosessen». I 2015 lanserte UNICEF enda en rapport, der det konkluderes med at den påviste mishandlingen av barn under arrestasjon, transport, avhør og fengsling ikke har avtatt siden den forrige rapporten ble lansert. Dette bekreftes også av vitnemål fra barn som er samlet inn av Military Court Watch (MCW), en organisasjon som i hovedsak består av jurister som arbeider i regionen.

Tidligere i vår besøkte en rekke israelske menneskerettighetsadvokater Oslo i forbindelse med kampanjen PIM – Palestinske barn i israelske militærfengsler, som gikk av stabelen på Litteraturhuset den 2. april. En av deltakerne var jurist Gerhard Horton, en av grunnleggerne av MCW. Han er bekymret over utviklingen han ser.

«Det mest foruroligende er rapportene om fysisk mishandling. For det meste handler det om spark, slag og ubehagelige, vonde stillinger, men i tillegg kommer enda alvorligere anklager om eksempelvis hundebitt og elektriske sjokk,» forteller Horton. «Disse metodene brukes i enda høyere grad nå enn i 2013,» sier han. MCW anslår at det siden juni 1967 har blitt anholdt 95 000 palestinske barn av israelsk militære. Av disse har sannsynligvis rundt 60 000 barn opplevd fysisk mishandling.

Kampanjen Palestinske barn i israelske fengsler ble startet som et initiativ fra Seniorer for Palestina og Bestemødre for Fred våren 2014. I dag drives kampanjen av en frittstående gruppe, med bred støtte fra sivilsamfunnesorganisasjoner og fagforbund. Formålet er å spre informasjon om hvordan situasjonen er for palestinske barn i israelske fengsler, og å samle inn penger til en rettsak for en ung gutt som er fengslet uten lov og dom for å ha kastet stein mot israelske soldater.

Krig mot barna. Ifølge tall hentet fra organisasjonen Prisioners Club i Betlehem sitter i dag 480 palestinske barn helt ned i trettenårsalderen fengslet i israelske militærfengseler. De fleste av dem er dømt for å ha deltatt i demonstrasjoner, eller for å ha kastet stein. Medieansvarlig i organisasjonen Abdullah Al-Zagarhi understreker at fengslingen av disse barna fremstår som systematisk:

Pågripelsene er av et så stort omfang at vi mistenker at de israelske forsvarsstyrkene bruker dette som en anledning til å trene soldatene sine. Jeg kan i hvert fall ikke skjønne hvorfor det må flere hundre soldater til for å pågripe noen få personer.

«Det fremstår som en stor kampanje fra israelske myndigheters side. Siden oktober i fjor har rundt 2050 barn blitt anholdt og fengslet. Noen av barna er satt fri, andre er i husarrest, mens noen fremdeles er i fengsel,» forteller han.

Han er jevnlig i kontakt med familier som har fått sine mindreårige fengslet. «Slike hendelser gjør noe med hele dynamikken i en familie, for ikke å snakke om hva det gjør med hvert enkelt av de barna som utsettes for det traumet det er å gjennomgå noe slikt. Mange av barna klarer ikke fortsette livene sine, og gir opp skolegangen når de slippes ut av fengsel. De sitter igjen med store hull i utdannelsen, som kan bli hengende ved dem for resten av livet,» sier Al-Zaghari.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.