50 journalister sparket på dagen i Tyrkias største avis

Nær 50 journalister, i tillegg til flere redaktører, ble nylig sparket på dagen fra Tyrkias opposisjonsavis Zaman. De plutselige oppsigelsene kommer i kjølvannet av regjeringens kupping av avisen.

Servet Yanatma. Foto : Ali Unal

«Ingen jobber for Zaman i Ankara nå. De har sparket alle journalistene og korrespondentene,» sier journalist Servet Yanatma (35) i Tyrkias hovedstad Ankara.

I over 13 år har Yanatma, som har doktorgrad i journalistikk og historie, skrevet for Zaman. Avisen er en av Tyrkias største, med et daglig opplag på nesten 700 000. Fredag 29. april sto han og nær 50 andre journalister fra Zaman og nyhetsbyrået Cihan uten jobb, i tillegg til flere redaktører i avisens engelskspråklige utgave.

Screen Shot 2016-05-11 at 12.11.56«En personalsansvarlig fra Istanbul-kontoret kom til kontoret vårt. Hver enkelt ble invitert til et møte, der de fikk beskjed om å forlate avisen. Alle fikk vite dette samme dag,» forklarer Yanatma, som nylig kom tilbake til Ankara etter ett år som stipendiat ved Reuters Institutt for journalistikkstudier ved Universitetet i Oxford.

Avskjedigelsene kommer i kjølvannet av regjeringens overtakelse av avisa i mars, da tyrkisk politi stormet redaksjonslokalene i Istanbul ved å bruke tåregass og vannkanoner. De nær 50 journalistene og korrespondentene ved Ankara-kontoret har inntil nå fortsatt å arbeide etter overtakelsen. Yanatma forteller at innholdet i den regjeringskritiske avisen endret seg dramatisk over natten, og at den i etterkant har mistet flere tusen lesere.

«Avisen baserer nå alt innhold på regjeringsvennlige nyhetskilder. Myndighetene bruker ulike taktikker for å få kontroll over og eierskap til mediene i Tyrkia. Situasjonen blir verre for hver dag som går,» sier han.

Stadig flere aviser og mediehus blir overtatt og kontrollert av tyrkiske myndigheter (se faktaboks). Ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) har avisens journalister i Istanbul også vært vitne til at opprørspoliti har arrestert kollegene deres.

«Påtalemyndigheten utpeker såkalte forstandere til å kontrollere mediehus og aviser. De bruker terroranklager mot mediehusene for å ta over kontrollen – men alle vet at det er politisk motivert,» understreker Yanatma.

Screen Shot 2016-05-11 at 12.12.01Sint. Yanatma begynte karrieren som journalist samtidig som Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) overtok regjeringsmakten i november 2002, da partiets grunnlegger Recep Taayyip Erdogan ble innsatt som statsminister fra 2003, og senere president i 2014. Han understreker at han ikke ønsker å oppgi navn på regjeringsmedlemmer eller annen politisk ledelse i intervjuet med Ny Tid.

Han beskriver flere måter regjeringen knebler pressen på. Regjeringskritiske journalister blir for eksempel nektet adgang til pressekonferanser. Yanatma viser også til ulike situasjoner der regjeringsmedlemmer truer og henger ut regjeringskritiske journalister på direktesendinger, og at journalister skremmes til taushet og selvsensur.

«Jo større makt regjeringen får, desto mer autoritære blir de. Den virkelig store endringen i presset på media kom etter den massive korrupsjonsetterforskningen og -avsløringen i desember 2013, da tre ministere i regjeringen ble tvunget til å gå av.»

I etterkant av disse hendelsene økte regjeringen presset på og trakasseringen av medieeiere og journalister, for å få kontroll over den offentlige informasjonsstrømmen, og for å forhindre kritisk debatt om korrupsjonsetterforskningen.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL