30 år med Film fra Sør


DIGITAL FESTIVAL: «Det er et spesielt år», sier Lasse Skagen og Åse Meyer fra Film fra Sør. Med nedstengingen av kinoene i Oslo blir årets jubileumsutgave av festivalen arrangert digitalt.

«I fjor hadde vi et fantastisk år med 28 000 besøkende, noe som var langt det høyeste for festivalen noensinne», forteller Lasse Skagen, kunstnerisk leder for Film fra Sør-festivalen og Festivalkontoret.

Fjorårets utgave av festivalen, som viser filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika, åpnet med sørkoreanske Parasitt av Bong Joon-ho (les omtale her). Få måneder senere skrev filmen historie ved å bli den første ikke-engelskspråklige Oscar-vinneren i kategorien beste film. I år fyller Film fra Sør 30 år med blant annet et retrospektiv viet den sørkoreanske filmskaperen.

Mye vil imidlertid bli annerledes når festivalen arrangeres i perioden 26. november til 6. desember. Opprinnelig skulle det bli en kombinasjon av fysisk og nettbasert festival, med hovedvekt på visninger i kinosal. På grunn av de nylige smittevernstiltakene som er innført i Oslo, blir årets jubileumsutgave isteden heldigital. Med det blir også utvalget litt mindre enn de over 90 filmene som stod på programmet.

«Allerede i juni ble det lagt en plan om å bygge vår egen ‘strømmetjeneste’. Denne var ment å være et supplement til kinovisningene, og en backup om kinoene måtte stenge. Vi er jo glade for det nå. Selv om en digital festival ikke kan bli det samme, får vi i det minste vist et bredt utvalg av filmene som var programmert, totalt nærmere 70. Det blir et stort eksperiment», forteller Åse Meyer. Hun er vikarierende daglig leder i stiftelsen Festivalkontoret, som er et felleskap av filmfestivaler i Osl …

Kjære leser. Du har lest over 15 frie artikler, kan vi derfor be deg tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte