25 år gammel fiskeriskandale felte regjeringen

En statsminister som innrømmer at han har vært svært kreativ som revisor til egne selskapers fordel, fikk republikanerne til å forlate det færøyske selvstendighetslandstyret.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 11.12.2003

En mer en 20 år gammel sak førte fredag i forrige uke til at regjeringskoalisjonen på Færøyene mistet sitt flertall. Valg til nytt lagting (parlament) blir den 20. januar 2004.

Selvstendighetslandstyret på Færøyene mistet i morgentimene fredag sitt flertall, da det største selvstendighetspartiet, republikanerne, erklærte at de har mistet sin tillit til lagmann (statsminister) Anfinn Kallsberg fra det borgerlige partiet Fólkaflokkurin.

Bakgrunnen er en 25 år gammel sak, hvor Kallsberg som revisor skal ha flyttet penger mellom en filetfabrikk og to fiskebåter. Dette ble gjort for å styrke båtenes kredittverdighet. Men båtene hadde ingenting med filetfabrikken å gjøre. Lenken mellom de to selskapene var Anfinn Kallsberg. Hans unnskyldning i dag er at det ble gjort for å redde arbeidsplasser.

Mens båtene tilsynelatende fikk en bedre økonomi, ble situasjonen vanskelig for filefabrikken. Etter at de ulovlige flyttingene ble oppdaget bestemte partene seg for å rydde saken av bordet. Kallsberg gikk med på å betale tilbake en knapp million danske kroner til filetfabrikken. Dette skjedde for rundt 20 år siden og innholdet i denne avtalen har vært hemmeligholdt siden.

Har benektet fakta

Historien om det som skjedde for 25 år siden har versert blant færøyske politikere og journalister i mange år. For 10 år siden var saken oppe og snudde i formannskapet for lagtinget. Saken ble den gang avvist.

For litt over et år siden ble en av representantene fra republikanerne tvunget til å trekke tilbake uttalelser som antydet at Kallsberg hadde vært med på noe økonomisk rot. Kravet om å trekke tilbake uttalelsen kom fra Kallsberg selv. Dette var påstander som Anfinn Kallsberg nå innrømmer var riktige.

Det som har fått saken frem i lyset igjen er boka “Skjót journalistin” (Skyt journalisten). Der fremlegges for første gang håndgripelige bevis for det som skjedde for 25 år siden. Dette fikk både opposisjonen og republikanerne til å kreve et klart svar fra Anfinn Kallsberg.

Kallsberg har innrømmet at alt ikke var som det skulle i denne saken, men han mener at den er ute av verden siden han har betalt tilbake pengene. Saken ble aldri politianmeldt.

Republikanerne satte i forrige uke frem noen krav til lagmannen. Disse har lagmannen og Fólkaflokkurin nektet å svare på. Dermed trakk Republikanerne, med selvstendighetsminister og partileder Høgni Hoydal i spissen, sin støtte til regjeringen. Landstyret består av partiene Fólkaflokkurin, Republikanerne, som de største, og de to sentrumspartiene Senterpartiet og Selvstendighetspartiet.

Republikanerne ville fortsette samarbeidet i regjeringen hvis lagmannen ble byttet med en annen fra Fólkaflokkurin. Samtidig har Fólkaflokkurin vært på frierføtter hos sosialdemokratene, men ble avvist. I øyeblikket er det ingen som ønsker å knyttes for tett til Fólkaflokkurin, som også sitter på fiskeriministerposten på Færøyene.

Stopper ikke kampen

Selv om Republikanerne med partileder Høgni Hoydal i spissen har gått ut av regjeringen, så er Hoydal optimist.

– Selvstyreprosessen fortsetter, spørsmålet blir hvordan det nye lagtinget blir sammensatt og hvordan det vil føre prosessen videre, sier Høgni Hoydal.

Selvstendighetsprosessen kan bli satt midlertidig ut av kraft hvis de to opposisjonspartiene Sambandspartiet og sosialdemokratene vinner valget og får flertall. Disse to partiene ønsker et partnerskap med Danmark, men begge har utarbeidet egne programmer for et mer selvstendig Færøyene. Veien videre avgjøres også i stor grad av hva Danmark gjør i EU-sammenheng. Hvis Danmark overlater mer av utenriks-, valuta- og forsvarspolitikken til EU, så tvinger det frem en situasjon der både Grønland og Færøyene må vurdere om de skal gå inn i EU, eller om de må finne en annen politiskløsning innen riksfellesskapet med Danmark.

Det anses som lite sannsynlig at Grønland og Færøyene vil være fornøyd med at Danmark skal forvalte disseområdene for dem, samtidig som det er Brussel som forvalter områdene for Danmark.

Kommentarer