25 års minoritetskvinnekamp


MiRA-Senterets leder Fakhra Salimi har kjempet en lang kamp for minoritetskvinners rettigheter i Norge. Fortsatt er den største utfordringen vold i nære relasjoner.

En av de største utfordringene gjennom MiRa-Senterets mangeårige virksomhet har vært vold mot kvinner i nære relasjoner, forteller Fakhra Salimi, leder og grunnlegger av ressurssenteret for innvandrer- og flyktningkvinner. «Vold er ikke kun fysisk, men også at kvinners muligheter til å utvikle seg er begrenset av mannen, familien eller samfunnet gjennom rasisme. Det har vært en stor utfordring å finne ut hvordan man skal jobbe med problemstillinger som kontroll og direkte voldshandlinger,» sier Salimi til Ny Tid. En utfordring MiRA-Senteret har kjempet mot er den såkalte treårsregelen, som innebærer at en nyankommet ektefelle er avhengig av at ekteskapet holder i tre år for å få permanent oppholdstillatelse på eget grunnlag. Dette har ført til at mange kvinner forblir i en voldelig relasjon i påvente av at botidskravet på tre år er innfridd. «Kvinner som har oppholdstillatelse, kan bruke hjelpeapparatet – mens kvinner som ikke har det, får råd om å holde seg i forholdet i tre år til de får selvstendig oppholdstillatelse. Dette er psykisk og strukturell vold,» sier Salimi. «Hvis kvinner lever under slike forhold i flere år, tar det lenger tid å komme over det. Barn er også ofte involvert i sakene. Det er viktig at disse menneskene sikres rettigheter, juridisk selvstendig status og norsk språkopplæring som er knyttet opp mot arbeidsopplæring, slik at de kan raskt komme i arbeid. Norske kvinner oppnådde likestilling på grunn av økonomisk selvstendighet. Det er like viktig for minoritetskvinner,» understreker Salimi. Regjeringens forsl …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte