Da terrorismen truet Europa

Dokumentaren A German Youth forteller historien om Baader-Meinhof-gruppen utelukkende gjennom arkivklipp. Det gjør ikke parallellene til dagens nyhetsbilde mindre åpenbare. 

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.01.2016

A German Youth (Une Jeunesse Allemande)
Regi og klipp: Jean-Gabriel Periot

«Verden i dag lever under en konstant frykt for terrorisme. Det er ikke lenger noe sted i verden man er trygg fra bomber, flykapringer og gisseltakinger,» sies det i et nyhetsinnslag i dokumentaren A German Youth. Det kan høres ut som argumentasjon for å trappe opp vår tids «krig mot terror», men klippet er mer enn 40 år gammelt. For selv om vårt kontinent har blitt rammet av noen omfattende terrorangrep de siste årene, skjedde slike anslag angivelig hyppigere og resulterte i flere dødsfall i Vest-Europa på 70- og 80-tallet enn i inneværende og forrige tiår. Dette var i hvert fall budskapet i en artikkel som ble publisert av Urix-redaksjonen på NRKs nettsider noen uker etter terroranslaget i Paris i november. Og det kan jo være viktig å bli minnet på i disse dager, hvor det synes vanskelig å holde hodet kaldt og hjertet varmt i møte med både terrortrussel og flyktningstrøm.

Riktignok understreker terrorforsker Thomas Hegghammer i samme artikkel at nedgangen først og fremst har vært påtakelig i Storbritannia og Spania, der hendelser i henholdsvis Nord-Irland og Baskerland førte til mange dødsfall i de to tiårene. Men det fantes også betydelige terrorgrupper i andre europeiske land – deriblant Vest-Tysklands Røde Armé Fraksjon (RAF), som A German Youth handler om.

En undersøkelse gjort da de var på sitt mest populære, viste at 25 prosent av vesttyskerne under 40 år hadde en viss sympati for Baader-Meinhof-gruppen.

Dokumentaren, som er regissert og klippet av franske Jean-Gabriel Periot, hadde premiere på fjorårets Berlinale, og ble vist på Bergen internasjonale filmfestival i høst. Gjennom en imponerende kompilasjon av arkivklipp forteller den historien om RAF, vel så kjent som «Baader-Meinhof-gruppen», etter de to sentrale medlemmene Andreas Baader og Ulrike Meinhof. Sammen med studenten Gud­run Ensslin og advokaten Horst Mahler grunnla de i 1970 den venstreradikale, urbane geriljagruppen, som gjennom bombeangrep, henrettelser og kidnappinger satte sitt brutale preg på Vest-Tysklands etterkrigshistorie.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer