Da terrorismen truet Europa

Dokumentaren A German Youth forteller historien om Baader-Meinhof-gruppen utelukkende gjennom arkivklipp. Det gjør ikke parallellene til dagens nyhetsbilde mindre åpenbare. 

Ny Tid

A German Youth (Une Jeunesse Allemande)
Regi og klipp: Jean-Gabriel Periot

«Verden i dag lever under en konstant frykt for terrorisme. Det er ikke lenger noe sted i verden man er trygg fra bomber, flykapringer og gisseltakinger,» sies det i et nyhetsinnslag i dokumentaren A German Youth. Det kan høres ut som argumentasjon for å trappe opp vår tids «krig mot terror», men klippet er mer enn 40 år gammelt. For selv om vårt kontinent har blitt rammet av noen omfattende terrorangrep de siste årene, skjedde slike anslag angivelig hyppigere og resulterte i flere dødsfall i Vest-Europa på 70- og 80-tallet enn i inneværende og forrige tiår. Dette var i hvert fall budskapet i en artikkel som ble publisert av Urix-redaksjonen på NRKs nettsider noen uker etter terroranslaget i Paris i november. Og det kan jo være viktig å bli minnet på i disse dager, hvor det synes vanskelig å holde hodet kaldt og hjertet varmt i møte med både terrortrussel og flyktningstrøm.

Riktignok understreker terrorforsker Thomas Hegghammer i samme artikkel at nedgangen først og fremst har vært påtakelig i Storbritannia og Spania, der hendelser i henholdsvis Nord-Irland og Baskerland førte til mange dødsfall i de to tiårene. Men det fantes også betydelige terrorgrupper i andre europeiske land – deriblant Vest-Tysklands Røde Armé Fraksjon (RAF), som A German Youth handler om.

En undersøkelse gjort da de var på sitt mest populære, viste at 25 prosent av vesttyskerne under 40 år hadde en viss sympati for Baader-Meinhof-gruppen.

Dokumentaren, som er regissert og klippet av franske Jean-Gabriel Periot, hadde premiere på fjorårets Berlinale, og ble vist på Bergen internasjonale filmfestival i høst. Gjennom en imponerende kompilasjon av arkivklipp forteller den historien om RAF, vel så kjent som «Baader-Meinhof-gruppen», etter de to sentrale medlemmene Andreas Baader og Ulrike Meinhof. Sammen med studenten Gud­run Ensslin og advokaten Horst Mahler grunnla de i 1970 den venstreradikale, urbane geriljagruppen, som gjennom bombeangrep, henrettelser og kidnappinger satte sitt brutale preg på Vest-Tysklands etterkrigshistorie.

Etterkrigstid. A German Youth begynner med et spørsmål om det er mulig å lage film i Tyskland i dag, stilt i ett av filmens mange klipp fra datidens fjernsynsreportasjer. Selv om det først kan virke underlig, er anslaget i grunnen passende. For det skal i stor grad handle om hva slags samfunn Tyskland var i 1965 og de påfølgende ti årene, i tillegg til at filmskaping i seg selv er et tematisk og narrativt element i dokumentaren.
I sin innledende del tegner A German Youth et bilde av etterkrigstidens skyldtyngede Vest-Tyskland, mot et bakteppe av protester i utlandet – ikke minst antikrigsdemonstrasjonene i USA. «Foreldregenerasjonen har mistet sin troverdighet fordi de assosieres med nazismen,» sier den påfallende velartikulerte Ulrike Meinhof i en fjernsynsdebatt tidlig i filmen. Krigen hadde skapt en dyp splittelse mellom generasjonene, som neppe ble mindre av de mange bevegelsene som gjorde opprør mot det bestående både i Europa og USA.

Filmproduksjon. Også i Vest-Tyskland oppsto protestbevegelser på slutten av 60-tallet. Særlig blant studenter, for eksempel på det nyopprettede Film- og fjernsynsakademiet i Berlin. En av studentene her var det senere RAF-medlemmet Holger Meins (som døde som følge av sultestreik i fengsel i 1974), og han var ikke den eneste i Baader-Meinhof-gruppen som hadde erfaring med filmproduksjon. Ulrike Meinhof var riktignok mest kjent som spaltist og medredaktør i magasinet Konkret, men regisserte også kortfilmer og skrev manuset til fjernsynsfilmen Bambule før hun gikk under jorden som en av terrorgruppens lederskikkelser.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.