Amerikansk fundamentalisme og europeiske flyktninger

Jakten på en kriminell sektleder i USA, en personlig reise i Perus voldelige historie og en oppvekstskildring av en flyktning fra det tidligere Jugoslavia. Dette er å se i tre dokumentarer på Tromsø filmfestival. 

Prophet's Prey
Ny Tid

Prophet’s Prey
Regi: Amy Berg, foto: Peter Donahue

Storm över Anderna
Regi: Mikael Wiström, foto: Iván Blanco og Göran Gester

Flotel Europa
Regi: Vladimir Tomic, foto: div.

Amy Bergs dokumentar Prophet’s Prey begynner med en stemme jeg umiddelbart drar kjensel på. Fortellersporet leses nemlig av Nick Cave, som også har stått for filmmusikken sammen med sin for tiden faste kompanjong Warren Ellis. Riktignok høres Caves stemme bare i dette anslaget, hvor han gir oss en relativt kjapp innføring i bakgrunnshistorien til den religiøse grupperingen «The Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-day Saints» (FLDS), som filmen handler om.

Screen Shot 2016-01-13 at 12.05.35Polygami. I resten av Prophet’s Prey er det en annen mørk og messende mannsstemme som jevnlig skal dukke opp på lydsporet. Den tilhører Warren Jeffs, som i 2004 overtok lederskapet for sekten etter sin far Rulon. Og ordet «sekt» er så absolutt på sin plass om dette trossamfunnet. Den «fundamentalistiske kirken for Jesu Kristi siste dagers hellige» var opprinnelig en del av mormonerkirken, men brøt ut sent på 1800-tallet da disse avskaffet flerkoneriet. Som ekstreme fundamentalister flest oppfatter FLDS seg som de eneste rettroende, og til tross for at det er ulovlig i samtlige stater i USA, anser medlemmene polygami som et viktig fundament for trosretningen sin. Ikke minst gjelder dette Warren Jeffs selv, som er den eneste i kirkesamfunnet som kan godkjenne ekteskap – og som på et tidspunkt skal ha hatt mer enn 80 koner.
Amy Bergs intervjubaserte dokumentar støtter seg i stor grad på privatetterforskeren Sam Brower og forfatteren Jon Krakauer, som begge har arbeidet i flere år med å avdekke lovbruddene og overgrepene som finner sted i den lukkede kulten. Og det er ikke få, skal vi etter hvert få vite. Etter at han tok over, benyttet Jeffs angivelig sin posisjon som allmektig «profet» til å voldta og forgripe seg på mindreårige, i tillegg til at han har fått medlemmene til å arbeide nærmest som slaver og overgi sine økonomiske verdier til «fellesskapet».

En sterk advarsel om at USAs prinsipp om religionsfrihet i sin ytterste konsekvens kan bli et slags frikort til å utføre de groveste overgrep.

Populær trend. «True crime»-dokumentarer er i vinden for tiden, i kjølvannet av podkasten Serial og tv-serien The Jinx. Man kan imidlertid vel så gjerne trekke en parallell mellom Prophet’s Prey og Errol Morris’ klassiske The Thin Blue Line, med sin thrilleraktige oppbygging og gradvise utporsjonering av vesentlige vendepunkter (det sistnevnte riktignok i mindre grad her). I tillegg er dens tematikk om religiøs fundamentalisme åpenbart relevant å se opp mot flere grupperinger som preger dagens nyhetsbilde.
Blant intervjuobjektene i filmen finner vi flere utbrytere fra kirkesamfunnet, inkludert et par av Jeffs’ familiemedlemmer og en av hans tidligere koner. Dessuten hører vi som nevnt jevnlig opptak av Jeffs selv, oftest fra det som høres ut som prekener. I det mest opprørende av disse lydopptakene levnes det liten tvil om at han bruker sin religiøse lederposisjon til å overtale en ung jente til å delta i seksuelle aktiviteter hun åpenbart ikke ønsker.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL