Stillhetens vold

Fire kvinner kjemper for å bryte stillheten om fortiden i det krigsherjede landet Tsjetsjenia.

Endre
Underviser filmvitenskap på NTNU Epost endreeid@gmail.com
Email: endreeid@gmail.com
Publisert: 14.01.2016

Grozny Blues
Regi: Nicola Bellucci, foto: Simon Guy Fässler

I Tsjetsjenias hovedstad Grozny har skinnende skyskrapere tatt plassen for sønderknuste murbygninger. På veggene der det tidligere var bombekratre og kulehull, henger det nå stolte propagandaplakater av landets lederskikkelser. Dansende fontener forsøker å dekke over byens sår. Bybildet i hovedstaden, slik det fremstår i dokumentaren Grozny Blues, er renset for spor fra krigen mot Russland, og vitner bare om økonomisk vekst og velstand. I takt med den materielle oppussingen av landet ser man ut til bevisst å produsere historisk glemsel.

Blodig historie. Tsjetsjenia har en lang og blodig historie, med gjentatte forsøk på å løsrive seg fra Russland. Konflikten mellom de to landene, som strekker seg tilbake til 1800-tallet, førte til to gruoppvekkende kriger på 1990-tallet, som ødela store deler av den nordkaukasiske republikken. I dag ser Tsjetsjenia tilsynelatende stabilt og fredelig ut. Men dette er en republikk preget av dyptgripende ideologiske og territoriale spenninger, en traumatisk og tabubelagt fortid, oppsplittede familier, separatistgrupper og et regime som til stadighet bryter menneskerettighetene til sine innbyggere. Dette er i det minste bildet vi får i Grozny Blues.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer