Friheten til å leve med den du vil

Samfunnet i dag er par-normativt. Det betyr at det er tilpasset og gir rettigheter til en bestemt type relasjoner. I møte med offentlige tjenester og lovbestemmelser anerkjennes ikke mangfoldet av forhold. Hvis ethvert menneske er født fritt og med samme menneskeverd og menneskerettigheter, må samfunnet gi likeverdige og samtykkende relasjoner samme rettigheter og muligheter til […]

Avatar
Email: eirik@skeivungdom.no
Publisert: 14.10.2015

Samfunnet i dag er par-normativt. Det betyr at det er tilpasset og gir rettigheter til en bestemt type relasjoner. I møte med offentlige tjenester og lovbestemmelser anerkjennes ikke mangfoldet av forhold. Hvis ethvert menneske er født fritt og med samme menneskeverd og menneskerettigheter, må samfunnet gi likeverdige og samtykkende relasjoner samme rettigheter og muligheter til å leve sammen.

Kjernefamilien. Frihet står som en sterk verdi i det norske samfunnet. Vi skal ha frihet til å ta våre egne valg i våre egne liv. Noen valg tar vi for å kunne være oss selv. Noen valg tar vi for å kunne passe inn. Men selv om frihet er en viktig verdi i et demokratisk samfunn, er det ikke slik at det samfunnet vi lever i, gir oss friheten til å være oss selv.
Normer er uskrevne regler, eller forventninger, til hvordan vi skal være for å passe inn i samfunnet. Når samfunnet skal bygges, er det normene som legges til grunn. Helsevesen, skole, offentlige bygg, lover og tjenester – alt bygger på en forventning om hva som er normen i samfunnet. Når du bryter med normen, blir det tydelig hvor lite mangfoldig og inkluderende samfunnet er.
Noen normer er så sterke at de som følger dem, får fordeler og juridiske rettigheter, mens de som bryter dem, står uten rettigheter. Par-normen står sterkt i det norske samfunnet. Ideen om at mennesker hører sammen i en form for uløselig tosomhet, møter vi i det meste av mainstreamkulturen – i bøker, filmer og reklamer.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer