Til dem som dropper ut


DOKUMENTAR: Med sin nye dokumentarfilm har Kari Anne Moe igjen sett til ungdommen. Denne gang på jobbsøkerkurs.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2015-08-19

Pøbler
Regi: Kari Anne Moe
foto: Nils Petter Lotherington

Kari Anne Moes dokumentarfilm Til ungdommen (2012) skulle opprinnelig være et portrett av fire norske ungdomspolitikere. Men etter at hun hadde fulgt Haakon fra Unge Høyre, Sana fra Sosialistisk Ungdom, Henrik fra Fremskrittspartiets Ungdom og Johanne fra AUF i halvannet år, inntraff terroren den 22. juli 2011. Og med dette ble filmen uunngåelig et dokument over disse hendelsene. Moe og hennes team hadde vært på Utøya og filmet tidligere på den skjebnesvangre dagen, men var i Oslo sentrum med Sana da bomben smalt – heldigvis ikke i umiddelbar nærhet av selve eksplosjonen. Johanne var fortsatt på Utøya, og hennes gjenfortelling til kamera av hva hun så og opplevde der, er den aller mest gripende sekvensen i Til ungdommen. I tillegg gjør det også sterkt inntrykk å se opptakene av ungdommene på øya fra tiden før angrepet. Utover de politiske talene og diskusjonene kan vi bevitne dem – høyst sannsynlig også noen av dem som ikke kom fra øya i live – bade og hygge seg på sommerleiren, i sterk kontrast til de nærmest ubegripelige grusomhetene vi vet vil komme.
På grunn av denne uventede vendingen, kom ikke Til ungdommen så tett på sine hovedkarakterers individuelle motivasjoner for å drive med politikk som man kan anta at Moe hadde intendert. Isteden ble filmen et bidrag til bearbeidelsen av vårt kollektive traume. I og med at hun ble direkte rammet av terroren på Utøya, får Johanne uunngåelig en vektigere posisjon i deler av filmen enn de andre karakterene. Like fullt valgte Moe å holde på en struktur der alle de fire ungdommene er like sentrale. Dette var trolig en riktig avgjørelse, da også de andres erfaringer knyttet til den 22. juli er relevante når bildet av terroranslaget skal tegnes. For eksempel opplever Sana at muslimer som henne anklages før gjerningsmannen identifiseres, mens Henrik konfronteres med at Breivik er tidligere medlem av hans eget ungdomsparti. Og slik er filmen på et vis tro mot sitt premiss, til tross for at den endte opp med å bli noe ganske annet enn Moe opprinnelig hadde tenkt.

Ifølge statistikken dropper hver sjette ungdom i Europa ut av videregående skole. I Norge er tallet angivelig så høyt som én av tre.

I sin nye dokumentar Pøbler har hun igjen valgt å rette kameraet mot en gruppe ungdommer. Nærmere bestemt følger hun noen deltakere på …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal