2000 kilometer med tapte liv

Kolyma: Road of Bones er en påminnelse om lidelsene Stalins regime påførte det russiske folket.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.

Kolyma: Road of Bones

Stanislaw Mucha

Tyskland/Russland

For et par uker siden ble en statsstøttet bronsestatue av Josef Stalin avduket i Moskva, ikke akkurat noen enestående begivenhet. Russiske historiebøker forteller nå studentene at den tidligere sovjetlederens handlinger var rasjonelle, og i januar 2016 åpnet et kultursenter til ære for Stalin i Tver-regionen. Trenden i retning av å pynte på bildet av den brutale diktatoren er urovekkende, og det er fare for at forbrytelsene hans kan bli hvitvasket ved at vi forandrer narrativet og reduserer fortellingen om en brutal morder til en fortelling om en sterk leder som bare ikke kunne gjøre alle til lags.

På lag med sannheten er historiene til menneskene som husker. Stanislaw Muchas nye dokumentar Kolyma: Road of Bones, som ble vist ved DOK Leipzig ved månedsskiftet, får frem historiene til slike vitner og er en påminnelse om de skjulte lidelsene Stalins regime påførte det russiske folket, lidelser som ikke er gjort rede for. Filmen tar publikum med på en kjøretur langs Kolyma Highway i den østligste delen av Russland, og utforsker regionen og det som er igjen etter fortiden.

Ingen tvetydigheter. Denne dokumentarfilmen stiller spørsmål om hvordan mennesker kan hanskes med minnene om et regime som etterlot arr over en hel samfunnskropp, men som nå blir overfladisk endret av hensyn til nasjonal stolthet. I tidens løp har tallrike historier om Stalins gulagleirer blitt fortalt, men det overveldende omfanget av arven etter dem er fremdeles forvirrende og polariserende. Tilgivelse kan være en måte å ta ansvar på, men for at et samfunn skal kunne bevege seg fremover og aldri vende tilbake til slike tider, må det først akseptere at noe som aldri burde ha skjedd, faktisk skjedde, uten en eneste tvetydighet.

Muchas film redder livshistorier fra den tiden fra glemselen. Filmen lar seerne møte innbyggerne langs Russlands østlige hovedvei, «The Road of Bones». Regionen var hjertet i Stalins gulagsystem, og den 2000 kilometer lange Kolyma-veien ble bygd fra 1930-tallet, av fanger som brukte håndredskaper i arbeidet. Det eksakte antallet tvangsarbeidere er ukjent og kan bare antas. Identitetene til de som omkom der vil i det store og hele forbli ukjente.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.