Bestill høstutgaven her

2000 kilometer med tapte liv

Kolyma: Road of Bones
Regissør: Stanislaw Mucha
(Tyskland/Russland)

Kolyma: Road of Bones er en påminnelse om lidelsene Stalins regime påførte det russiske folket.

For et par uker siden ble en statsstøttet bronsestatue av Josef Stalin avduket i Moskva, ikke akkurat noen enestående begivenhet. Russiske historiebøker forteller nå studentene at den tidligere sovjetlederens handlinger var rasjonelle, og i januar 2016 åpnet et kultursenter til ære for Stalin i Tver-regionen. Trenden i retning av å pynte på bildet av den brutale diktatoren er urovekkende, og det er fare for at forbrytelsene hans kan bli hvitvasket ved at vi forandrer narrativet og reduserer fortellingen om en brutal morder til en fortelling om en sterk leder som bare ikke kunne gjøre alle til lags.

På lag med sannheten er historiene til menneskene som husker. Stanislaw Muchas nye dokumentar Kolyma: Road of Bones, som ble vist ved DOK Leipzig ved månedsskiftet, får frem historiene til slike vitner og er en påminnelse om de skjulte lidelsene Stalins regime påførte det russiske folket, lidelser som ikke er gjort rede for. Filmen tar publikum med på en kjøretur langs Kolyma Highway i den østligste delen av Russland, og utforsker regionen og det som er igjen etter fortiden.

Ingen tvetydigheter. Denne dokumentarfilmen stiller spørsmål om hvordan mennesker kan hanskes med minnene om et regime som etterlot arr over en hel samfunnskropp, men som nå blir overfladisk endret av hensyn til nasjonal stolthet. I tidens løp har tallrike historier om Stalins gulagleirer blitt fortalt, men det overveldende omfanget av arven etter dem er fremdeles forvirrende . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte