19-åring tvangsreturnert fra Oslo til Iran-fengsel

* Kurdiske Rahim Rostami (19), kjent fra NRK, skal ifølge politioversatte dokumenter være dømt til døden ved steining. Likevel ble han tvangsutsendt fra Norge til Iran.

* 9. februar overleverte norsk politi ham til mulla-regimet, som satte han på enecelle i Irans verste fengsel.

* Verge Frode Olsen var den siste som snakket med Rostami på Trandum. Olsen er rystet over at den unge mannen nå risikerer henrettelse for å være en trussel mot «rikets sikkerhet».

Rahim Rostami ved Senjahesten asylmottak i november 2009
Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 23.03.2011

NB! Oppdatert artikkel: Regjeringen ber UNE granske Rahim-saken (26.03.11).

Sitter isolert. Ukemagasinet Ny Tid kan på disse nettsidene avsløre det første kjente tilfellet der et UDI-avslag skal ha medført tilbakesendelse til mulig dødscelle i asylsøkerens hjemland.

Personen er Rahim Hama Rostami (f. 16.06.1991), fra det vestlige Iran, som kom til Norge som 17-årig asylsøker i oktober 2008. Ifølge rettspapirer UDI har fått tilgang på, skal han være dømt til døden i hjembyen.

Men de siste seks ukene har 19-åringen sittet isolert i det beryktede Evin-fengslet i det nordvestlige Iran, der de sterkeste regimekritikerne plasseres, etter at to norske politimenn 9. februar tvangsreturnerte ham fra Trandum til Teheran. De to norske politimennene overleverte ham da til Iran-regimets politimenn på Khomeini-flyplassen.

1. mars fikk Rostamis familie vite at han satt fengslet mot en kausjon på gigantsummen 10 millioner rial (omtrent 700.000 kroner). Men i forrige uke, omtrent 15. mars, ga regimet familien kontrabeskjed: Rostami slipper ikke ut uten noen omstendighet. Han anklages for å være utført handlinger mot «rikets sikkerhet». I flere uker har han sittet på enecelle i Evin-fengslet.

– Dette er den desidert mest alvorlige saken vi har vært borti. Alle signaler tilsier at Rostami nå er i akutt livsfare. Vi ber norske myndigheter om å gjøre alt som står i deres makt for å redde livet hans, uttaler Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights, til Ny Tid.

I februar sendte Revolusjonsgardens nyhetsbrev Fars ut et skriv om at hjemsendte asylsøkere bør straffes for å ha talt imot sitt eget land. Amiry-Moghaddam påpeker at regimet nå er ekstra på vakt etter demokratirevolusjonene i Midtøsten de siste ukene.

Onsdag ettermiddag fikk Ny Tid kontakt med Utlendingsnemnda (UNE) angående Rostami-saken. Det ble allerede onsdag morgen satt i gang hektisk aktivitet, etter at Ny Tid kom med Rostami-avsløringen ved 07-tiden på morgenen. Seniorrådgiver Don Radoli kan ikke gi noe informasjon som tilsier at Rostami ikke er i livsfare.

– Vi vurderer på vanlig måte den informasjonen som har kommet, og har foreløpig ingen annen kommentar, uttaler Radoli til Ny Tid.

Siste samtale

Den siste nordmann som imidlertid har snakket direkte med 19-åringen, er Rostamis tidligere verge, Frode Olsen, som bor i Skrolsvik på Sør-Senja i Troms kommune. Olsen har hatt Rostami boende hos seg i flere måneder, etter at unggutten ble landskjent da NRK Brennpunkt i november 2009 presenterte sin dokumentar «Himmelgrå».

Rostami ble da filmet som talsperson for asylsøkerne på Senjehesten asylmottak. Etter et snaut år i Norge holdt han på nærmest flytende norsk en UDI-kritisk tale under et folkemøte.

Den 8. februar fikk så Olsen en telefon fra 19-åringen. Han var da samme dag pågrepet av politiet. Han satt på Trandum, klar for utsendelse til Iran dagen etter. En desperat Rostami ba da Olsen få tak i advokaten, Hilde Charlotte Stærk. Men det var for sent. Under 24 timer etter pågripelse var han satt på flyet til Iran, med norsk politieskorte.

– Rahim er en kjernekar. Har aldri gjort noe galt. Jeg kan ikke se noen grunn til at norske myndigheter ikke skulle tro på han. Nå vet jeg ikke…, sier Olsen til Ny Tid.

Rostami ble arrestert 8. februar 2011, etter at banken hadde varslet politiet ved et pengeuttak.

Utsendelsen dagen etterpå var en effektuering av et vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) den 5. juli 2010, signert nemndleder Wenche Gran. Hun behandlet der Rostamis klage over UDIs avslag, 09.10.09, på søknad om asyl og opphold på humanitært grunnlag.

Gran avgjorde alene at han skulle kastes ut. Saken ble «behandlet og avgjort av nemndleder etter forberedelse av sekretariatet, da saken ikke byr på vesentlige tvilsspørsmål».

UNEs avslag

UNEs nemndleder fester ikke lit til et dødsstraffdokument Norge har fått i hende, et dokument oversatt fra persisk av Politiets Utlendingsenhet. Konklusjonen fra UNE 5. juli 2010:

«UNE kan heller ikke se at det foreligger individuelle omstendigheter som tilsier at klageren ved en retur står i en reell fare for å å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig behandling eller straff.»

– Iran Human Rights ber norske og europeiske myndigheter om umiddelbart å stanse hjemsendelse av iranske asylsøkere. Norske myndigheter må ta sin del av ansvaret for at Rahim nå befinner seg i Evin-fengslet, der han vært utsatt for tortur og kan være i livsfare. Vi ber norske myndigheter om å gjøre det de kan for å redde Rahim, uttaler Amiry-Moghaddam.

Kommentarer