12 spørsmål til vår nye utenriks-minister

Dagens oppblussing av atomkrigstrusselen har igjen satt Korea på dagsordenen. I 67 år har Korea-halvøya vært i en ødeleggende krig som har involvert verdens stormakter.

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 14.09.2017

Jeg har besøkt Sør-Korea mange ganger, tre ganger det siste året, og har bevitnet en betydelig endring i det offentlige ordskiftet, gatelivet og pressen. Og ikke minst i det politiske livet. Folk tør nå! De gamle er riktignok fremdeles redde for å snakke, men de unge er blitt modigere.

Diktaturet ligger langt fremme i folks minne – det er fremdeles så altfor nært. Overgrepene mot befolkningen har vært mange. Det er bare måneder siden den siste diktatorens datter ble fjernet fra makten. Men det blåser en ny vind over landet. I vår demonstrerte 9 millioner sørkoreanere (!) i gatene. Denne «stearinlysrevolusjonen», som knapt ble omtalt i norske medier, brakte en ny og mer fredsvennlig president til makten, Moon Jae-in. Han ønsker tøvær mot nord.

Hva med dialog? Nordens fremste Øst-Asia-ekspert Geir Helgesen leder Nordisk institutt for Asia-stdier ved Københavns universitet. Jeg fikk være med ham på en reise i Sør-Korea i sommer. «Hvordan er folk i Nord?» var et ikke uvanlig spørsmål fra ungdommer vi møtte. «De er helt vanlige mennesker. Likner litt på deg og meg,» svarte Helgesen, gjerne med et smil.

Hans budskap er enkelt: Etter over 60 år med krig, boikott, trusler, atomkappløp, sultkatastrofer og lidelse, er det kanskje på tide å forsøke noe nytt i forholdet til Nord-Korea? Hva med dialog?

Etter 67 år med krig, boikott og sultkatastrofer er det kanskje på tide med en annen tilnærming til Nord-Korea?

Fredens vei istedenfor? Norge var involvert da Trygve Lie ledet FN ved krigsutbruddet i Korea 1950, og da norsk medisinsk personell gjorde en innsats under den åpne krigen frem til våpenhvilen i 1953. Vår nye utenriksminister kan innlede en ny æra i tråd med det beste i norsk fredstradisjon. Jeg har formulert tolv spørsmål til ministeren som en oppvarming til en ny norsk politikk i regionen:

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer