Bestill vårutgaven her

Nye tiår med kald krig

Håkon Lutdal
Offiser, idrettsleder og kommunaldirektør. Hærens krigsskole, Hærens stabsskole og britisk stabsskole, sluttet i Hæren i 1989.
UKRAINA / Putin misregnet seg totalt. Og hva blir historiens dom over president Zelenskyj?

Selv ikke de største ekspertene så for seg at stridighetene og kampene mellom Russland og Ukraina, som har pågått siden 2014, skulle gå over til full krig i Ukraina. Ikke engang de med det aller mest negative syn på president Putin tenkte at han kunne være så vanvittig. Men vi tok alle grundig feil. Og Putin misregnet seg totalt, der han trodde at han etter den innledende krigsfasen ville få viljen sin med Ukraina. En av hans uttalte ambisjoner var å få fjernet landets ledelse. Ikke ulikt tiltak USA har bedrevet ved flere anledninger. Når nå krigen ikke tar slutt og verden er skadet og Europa ødelagt for evigheter, må også andre ta noe av skylden for det, og for at det blir nye tiår med kald krig. 

Ukraina skulle allerede ved krigens begynnelse tatt initiativ til forhandlinger. Og NATO og Vesten skulle stilt krav om det samme før de dynget Ukraina ned av alle slags våpen, og dermed skapte kontinuerlig krig. Historiens dom over president Zelenskyj kan lett bli spissformulert slik: «skuespilleren som ofret sitt land for en hovedrolle». Og som han spiller den! Alle er imponert og danser etter hans pipe. Uten vilkår. Opposisjonen i Ukraina hører vi lite om – men den krever fredsforhandlinger og slutt på all død og ødeleggelse etter stadige angrep og motangrep. 

NATO / Stoltenberg

Dommen over NATOs leder Jens Stoltenberg blir ikke nådig. Han opptrådte nesten barnslig arrogant da han ved flere anledninger avviste russernes frykt for Ukrainas NATO-medlemskap. Og han var den reneste krigshisser der han valfartet til grensestatene for å skremme dem opp. Da han ble spurt om han hadde hatt kontakt med Putin svarte han «nei, jeg har ikke noe å snakke med ham om». Utrolig. Verdenspolitikken krever noe mer enn dette.  

Europa savner sin fremste politiker de siste ti-år, Angela Merkel. Hun ville hatt forstand og kraft nok til å få partene i tale, noe den franske presidenten ønsket, men det ble ikke noe av. USA og NATO ønsker at krigen skal vinnes uten kompromisser.  Og når nå Tyskland og andre land sender moderne stridsvogner vil krigen eskalere, med stor fare for at noen av «våpenleverandørene» blir trukket direkte inn i krigen. Og ettersom stridsvogner ikke er så mye verdt uten flystøtte, kommer nok flyene også. Og krigen blir total, også fra Russland. 

Da generalsekretæren dro til Asia for å trekke Sør-Korea og Japan inn i krigen, lurte noen på hva han egentlig gorde. I Sør-Korea for å be dem endre loven slik at de kan levere våpen, til Japan i president Bidens fotspor etter løfte om milliardstøtte? Det er visst verdenskrig som gjelder. USA som driver sin egen krig i krigen og leverer mer en halvparten av alle våpen og enorme pengesummer.

I det uendelige

Krigen ser ut til å dra ut i det uendelige. Mer effektive våpen gir hardere krigføring, med total ødeleggelse av landet. Krigen må stanses nå. Enden blir den samme om det skjer straks eller om to år. Et kompromiss vil være uunngåelig. Forskjellen vil bare være flere døde, nye ødeleggelser og ytterligere fraflytting. Vesten har rotet det grusomt til og bør nå virkelig tenke seg om. Ukrainas eventuelle NATO-medlemskap er det minste offer. Kontakten med Zelenskyj må inneholde krav om troverdig fredsfremstøt nå, før hele Ukraina blir rasert og nye hundretusener av ukrainske og russiske soldater ofres.  

Forsvarssjef Erik Kristoffersen er for noen uker siden sitert på at han ikke tror noen av partene vil vinne krigen. At det ikke blir noen militær løsning. Enig. Derfor, stopp tilførselen av våpen nå, og gjør noe for å få i gang forhandlinger.

- egenannonse -

Siste kommentarer:

KOMMENTAR:

Å beskytte sivile

KUNSTIG INTELLIGENS:

ChatGPT – et upersonlig paradigmeskifte?

UKRAINA:

Nye tiår med kald krig

Siste artikler

Politisk thriller fra virkelighetens Egypt

ARABISKE FILMDAGER: «Boy from Heaven» er først og fremst en velkomponert spenningsfilm, men gir samtidig et spennende innblikk i religiøse miljøer og politiske konfliktlinjer i dagens Egypt.

Barnevernets kulturelle fordommer 

BARNEVERNET: I denne kronikken stilles det spørsmål ved om barnevernet hadde rett om Bhattacharya-familien.

Hvor alle kæmper om opmærksomheden

SUBJEKTET: Hvordan skal kunsten skille sig ud i en tid hvor det kunstneriske virke er kommet til at ligne det moderne arbejdsliv med dets konstante krav om kommunikation, netværk og synlighed? Fremtræden og iscenesættelse er blevet vigtigere end indhold. Kan vi i dag egentlig genopdage vores forhold til tid, oplevelsen varighed, øve os på at gøre mindre? At ikke være et middel til et mål?

Karikaturtegnerne og krigen

SATIRE: NY TID har snakket med sju ukrainske og en russisk karikaturtegner, alle tilknyttet nettverket Libex, om hvordan de ser på sitt arbeid med hensyn til krigen i Ukraina.

Den svarte fredsduen

ORIENTERING: Vi presenterer her et unikt forbilde i norsk pressehistorie.

En europeisk sannhet

EUROPA: Herrefolket hadde ikke bare verdens beste våpen, det hadde også verdens beste religion. Det var de hvite og deres selvskrevne rett til å gjøre hva de ville på andres bekostning.

I McCarthyismens propagandakjeller

LIBERTAS: Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker.

Overvåkningspolitiet

OVERVÅKING: Innen overvåkingspolitiet arbeider det på landsbasis ca. 300 personer.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.