Vil Frp snu når det gjelder kull i oljefondet?

I disse dager foregår kampen om oljefondets klimaprofil. Finanskomiteen skal avgi innstilling 28. mai. Det er flertall på Stortinget for å selge seg ut av kull. Jonas Gahr Støre har bekreftet Aps tilslutning en rekke ganger de siste ukene. Frp stritter imot, og Høyre har foreløpig ikke sagt noe annet enn det finansminister Siv Jensen […]

Ny Tid

I disse dager foregår kampen om oljefondets klimaprofil. Finanskomiteen skal avgi innstilling 28. mai.

Det er flertall på Stortinget for å selge seg ut av kull. Jonas Gahr Støre har bekreftet Aps tilslutning en rekke ganger de siste ukene.

Frp stritter imot, og Høyre har foreløpig ikke sagt noe annet enn det finansminister Siv Jensen sier.

Jensen lener seg tungt på sitt eget ekspertutvalg. Ekspertutvalget konkluderte med at den mest effektive strategien for å ta tak i klimautfordringen, er å fortsette å investere i kull og annen fossil energi. Jensen mener hun slik kan unngå politisering av fondet. Hun hevder at oljefondet alltid har blitt forvaltet etter råd fra ekspertise. Det er nok ikke riktig.

«Påvirke innenfra.» Store endringer i forvaltningen av fondet har skjedd, selv om ekspertene i Finansdepartementet og i Norges Bank har strittet mot. Stortingets initiativ til etiske retningslinjer for fondet kom etter sterkt press fra Framtiden i våre hender og andre organisasjoner, samt massiv kritikk i mediene. Riktignok ble det opprettet et utvalg som foreslo kriteriene, men da hadde «ekspertisen» lenge vært imot. Uttrekket fra tobakkselskaper kom heller ikke på initiativ fra finansekspertisen.

Siv Jensens ekspertutvalg hadde en overvekt av folk med tette bånd til departementet og Norges Bank. Det fikk dessuten et smalt mandat. Utvalget foreslår at enkeltselskaper kan kastes ut på grunn av klimarelaterte etiske brudd, men mener i hovedsak at fondet oppnår mer ved å påvirke selskaper innenfra enn ved å selge seg ut. Det har vi hørt mange ganger før. Men utvalget gir ingen dokumentasjon på at påvirkning av kullselskaper har noen som helst effekt. Likevel er deres konklusjon fri for tvil: Det beste for klimaet er om oljefondet fortsetter å eie selskaper som er avhengige av å utvinne og brenne kull. Her tar de feil.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.