Sosialdemokratiets selvmord i Romania

Av: Iulian Bulai DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA). [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]Hvis et parti i Vest-Europa taper et […]

Victor Ponta etterforskes for omfattende korrupsjon. Er det egentlig mulig å reformere Romanias sosialdemokratiske parti innenfra? spør Iulian Bulai. FOTO: Partidul Social Democrat from Romania
Ny Tid

Av: Iulian Bulai

DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA).

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]Hvis et parti i Vest-Europa taper et valg, er det vanlig at en ny leder tar over partiledelsen. Dette skjedde nylig i Storbritannia da Miliband trakk seg som partileder etter et sviende nederlag.

Øst-Europa har verken samme type politikere eller den samme politiske kulturen. Etter 25 år med demokrati i Romania har rumenerne klart å danne et sivilsamfunn med en ryggmargsrefleks som gjør at de reagerer når den politiske klassen ikke representerer velgernes interesser. Dette skjedde i november i fjor: Da den sittende statsministeren la store hindringer i veien for at den rumenske diasporaen kunne avgi stemme ved presidentvalget, svarte velgerne ved å ta i bruk sosiale medier, og viste på denne måten at det er mulig å drive alternativ valgkamp og ikke la seg kue.

Statsminister Victor Ponta ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Og de lyktes: Kandidaten fra det liberale partiet, Klaus Iohannis, vant valget. Men motkandidaten i presidentvalget, statsminister Victor Ponta, ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Vårrengjøring. I stedet for å ta ordentlig tak i en gjennomkorrupt politisk kultur, kom Ponta med initiativer av kosmetisk art for å endre kursen til sitt eget parti. Den mest betydelige forandringen han kom med, var å gi fra seg sin doktorgrad – der halvparten av innholdet tidligere har vist seg å være plagiert. Han hadde allerede vært under sterkt press til å si fra seg doktorgraden i tre år, men først etter valgnederlaget «renset han opp» litt av sin skitne fortid.

Det at han nå er under etterforskning av DNA, viser imidlertid at det er behov for en større vårrengjøring. Men hva skjer med et parti der ikke en gang lederen klarer å holde sin sti ren?

Når en partileder er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger, er det tydelig for de fleste utenforstående at han må erstattes av nummer to i partiet. Men for sosialdemokratene i Romania er ikke dette et alternativ: For én måned siden ble sosialdemokratenes visepresident Liviu Dragnea funnet skyldig i grovt valgjuks i forbindelse med den forrige presidentens avsettelse i 2012. Det førte til at han umiddelbart trakk seg fra regjeringen og alle sine politiske verv.

Listen over potensielle etterfølgere er dermed ikke veldig lang, siden nesten hele partiledelsen nå er involvert i korrupsjonssaker, og flere av dem enten er dømt til flere års fengsel eller sitter i varetekt etter anklager fra DNA.

Korrupt. Victor Ponta tok over ledervervet i Partidul Social Democrats (PSD) bare 36 år gammel, etter presidentvalget i 2009. Da forgjengeren hans Mircea Geoana stilte som kandidat i presidentvalget, viste det seg at han kvelden før den siste valgdebatten hadde vært på et hemmelig møte med Romanias mest kjente oligark og pengebedrager, Sorin Ovidiu Vantu. Da Ponta tok over, ble han løftet fram som et symbol på fornyelse, og en erkjennelse av at partiet tok på alvor at de tapte presidentvalget – mye på grunn av Geoanas kompaniskap med mafiaen. Mer feil kunne de ikke tatt: Ponta har vært en nær venn av en av Romanias mest korrupte politikere, Adrian Nastase, som for øvrig selv var statsminister fra 2000 til 2004.

I Vest-Europa eksisterer det en sosialdemokratisk tradisjon der man når partiledelsen ved å stige i gradene innad i partiet. Samtidig finnes det en annen tradisjon der en lederstilling arves i generasjoner – for eksempel ledertradisjonen i Front Nasjonal i Frankrike. Denne tradisjonen kan man se igjen hos sosialdemokratene i Romania: Victor Ponta er partileder og statsminister, hans svigerfar er leder for parlamentarikerne i partiet, Pontas kone er europarlamentariker, og hans svigerbror er mistenkt for grov korrupsjon for bruk av EU-midler.

Med dette bakteppet kan man stille seg spørsmålet om det er mulig å reformere Romanias største parti?

Presidenten Iohannis har bedt statsminister Ponta gå av, men sistnevnte svarte at det bare er parlamentet som kan avsette ham. Den unge prinsen, som ble båret fram på gullstol for å vise at PSD snudde ryggen til kommunisttiden, endte opp med å bli en del av det korrupte partiapparatet.

Bare siden presidentvalget i november i fjor har flere partitopper i PSD blitt mistenkt i store korrupsjonssaker, og er under etterforskning av DNA. Noen av dem har fått ubetinget straff (visepresident Dragnea som ble dømt for valgfusk), andre sitter i fengsel eller husarrest for medvirkning til korrupsjon. En av de virkelig store sakene er at toppolitikerne Viorel Hrebenciuc og Ioan Adam på ulovlig vis prøvde å overta 90 000 hektar skog fra staten. Ordfører Nechita fra Iasi, på sin side, brukte like godt alle tilgjengelige ressurser i det lokale politiet til å etterforske sin egen elskerinne.

Det stopper ikke der. De to som er mest aktuelle som frontfigurer for PSD ved neste års parlamentsvalg, ble i vår knyttet til store korrupsjonsskandaler: Den ene er ordføreren i Bucuresti, Sorin Oprescu. Hans nærmeste rådgiver ble nettopp tatt på fersken da han mottok 25 000 euro i bestikkelser. Den andre er Victor Pontas nærmeste venn og talsmann. Han er allerede anklaget som medskyldig i flere av sakene Ponta nå kan bli tiltalt for. I tillegg har han to ganger overtalt parlamentet til ikke å oppheve hans parlamentarisk immunitet, som beskytter ham fra straffeforfølgelse.

De siste anklagene mot Ponta gir enda mindre grunn til optimisme med tanke på hvorvidt rumenske partier kan forandres innenfra. Ponta var kronprinsen som skulle gi PSD et nytt og ungt ansikt, men nå står han til livet i korrupsjon. Er det fortsatt mulig å tenke at unge og håpefulle politikere kan ta over ledelsen i et av de eksisterende partiene i Romania, og fylle dem med nye verdier? Eller er det på tide å tenke helt nytt?


Bulai er kunstner og skribent tilknyttet Institutt for kulturdiplomati i Berlin og tenketanken CAESAR Foundation i Romania. www.iulianbulai.com

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL