Sosialdemokratiets selvmord i Romania

Av: Iulian Bulai DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA). Hvis et parti i Vest-Europa taper et valg, er det vanlig […]

Victor Ponta etterforskes for omfattende korrupsjon. Er det egentlig mulig å reformere Romanias sosialdemokratiske parti innenfra? spør Iulian Bulai. FOTO: Partidul Social Democrat from Romania
Ny Tid

Av: Iulian Bulai

DEBATT: Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, etterforskes for korrupsjon. Han er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger. Etter mange år i toppolitikken er det nå selveste statsministeren som havner i det avslørende lyset til det anerkjente nasjonale antikorrupsjonsdirektoratet (DNA).

Hvis et parti i Vest-Europa taper et valg, er det vanlig at en ny leder tar over partiledelsen. Dette skjedde nylig i Storbritannia da Miliband trakk seg som partileder etter et sviende nederlag.

Øst-Europa har verken samme type politikere eller den samme politiske kulturen. Etter 25 år med demokrati i Romania har rumenerne klart å danne et sivilsamfunn med en ryggmargsrefleks som gjør at de reagerer når den politiske klassen ikke representerer velgernes interesser. Dette skjedde i november i fjor: Da den sittende statsministeren la store hindringer i veien for at den rumenske diasporaen kunne avgi stemme ved presidentvalget, svarte velgerne ved å ta i bruk sosiale medier, og viste på denne måten at det er mulig å drive alternativ valgkamp og ikke la seg kue.

Statsminister Victor Ponta ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Og de lyktes: Kandidaten fra det liberale partiet, Klaus Iohannis, vant valget. Men motkandidaten i presidentvalget, statsminister Victor Ponta, ser ikke ut til å ha skjønt at velgernes sterke stemme også tvinger politikerne til å følge spillereglene.

Vårrengjøring. I stedet for å ta ordentlig tak i en gjennomkorrupt politisk kultur, kom Ponta med initiativer av kosmetisk art for å endre kursen til sitt eget parti. Den mest betydelige forandringen han kom med, var å gi fra seg sin doktorgrad – der halvparten av innholdet tidligere har vist seg å være plagiert. Han hadde allerede vært under sterkt press til å si fra seg doktorgraden i tre år, men først etter valgnederlaget «renset han opp» litt av sin skitne fortid.

Det at han nå er under etterforskning av DNA, viser imidlertid at det er behov for en større vårrengjøring. Men hva skjer med et parti der ikke en gang lederen klarer å holde sin sti ren?

Når en partileder er mistenkt for skatteunndragelse, forfalskning, interessekonflikt og hvitvasking av penger, er det tydelig for de fleste utenforstående at han må erstattes av nummer to i partiet. Men for sosialdemokratene i Romania er ikke dette et alternativ: For én måned siden ble sosialdemokratenes visepresident Liviu Dragnea funnet skyldig i grovt valgjuks i forbindelse med den forrige presidentens avsettelse i 2012. Det førte til at han umiddelbart trakk seg fra regjeringen og alle sine politiske verv.

Listen over potensielle etterfølgere er dermed ikke veldig lang, siden nesten hele partiledelsen nå er involvert i korrupsjonssaker, og flere av dem enten er dømt til flere års fengsel eller sitter i varetekt etter anklager fra DNA.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.