Redaktør med livet som innsats

Hvor fri er pressen i det tidligere militærdiktaturet? Ny Tid snakket med Myanmars kanskje mest uavhengige avisredaktør som også er kritisk til norsk støtte. 

Ansvarlig redaktør i Ny Tid.

På reise i Myanmar (Burma) møter Ny Tid lederen for den myanmarske ukeavisen Irrawaddy i Yangon. Avisen har holdt på i 25 år og er vel  redaksjonelt den mest uavhengige publikasjonen i dette landet. Tidligere under militærdiktaturet kunne man få sju års fengsel om man ble tatt i å lese avisen, som den gang ble sendt over fra eksil i Thailands Bangkok.

Irrawaddys grunnlegger, eier og sjefredaktør Aung Zaw forteller oss at redaksjonen flyttet tilbake høsten 2012, da landets lover lempet på kontroll og sensur. Han hadde da nærmest bodd i eksil i 25 år. Først ble han fengslet som demonstrerende studentaktivist da han var 17 år gammel. Han slapp ut igjen, men ble senere arrestert da han som ung deltok i undergrunnsmiljøet til noen kjente forfattere og politikere. Zaw klarte imidlertid å flykte til Bangkok i 1988. Der etablerte han avisen Irrawaddy – navnet er tatt fra den store elven som renner gjennom Myanmar. Fra å bestå av tre–fire personer uten lønn, har redaksjonen i dag 60 medarbeidere, og kommer ut både på engelsk og burmesisk i et opplag på 15 000–20 000 aviser.
Norges utenriksdepartement (UD) ga avisen støtte i flere år frem til 2010, da situasjonen ble bedre for mediene i Myanmar. Dette gjenopptok UD opp mot demokratiseringsprosessen og valget med å støtte Irrawaddy med rundt 400 000 kroner.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer