Orgastisk potens

Jeg tenker nå å sette et foreløpig punktum for denne spalten med et tema som ligger ganske nær Wilhelm Reich selv: hans begrep om orgastisk potens. En ganske vanlig misforståelse av Reich er at han var en sprø sexguru som mente at sex og orgasmer var viktigere enn alt annet i livet. På 1930-tallet, da […]

Wilhelm Reich

Jeg tenker nå å sette et foreløpig punktum for denne spalten med et tema som ligger ganske nær Wilhelm Reich selv: hans begrep om orgastisk potens.

En ganske vanlig misforståelse av Reich er at han var en sprø sexguru som mente at sex og orgasmer var viktigere enn alt annet i livet. På 1930-tallet, da Reich bodde i Oslo, var også denne typen forestillinger utbredt. Mer konservative psykologer og medisinere, med Harald Schjelderup i spissen, kalte Reichs tenkning for seksualisme, og mente at Reich la altfor mye vekt på seksualitetens rolle i utviklingen av nevroser. Ola Raknes forsøkte forgjeves å oppklare misforståelsene som lå i uttrykket seksualisme, men til liten nytte. Fordommene mot Reich forteller en hel del om samfunnet vi lever i, og om seksualitetens vilkår i dette samfunnet – den gang som nå.

Betent. Nå er det i og for seg riktig at Reich satte seksualiteten i en særstilling blant biologiske funksjoner, men han mente likevel at seksualitet var like prosaisk som andre nødvendige livsfunksjoner, som for eksempel å spise eller å gå på do. Når seksualiteten fungerer slik den skal, er det heller ikke nødvendig å gjøre så forferdelig mye ut av den, skal vi tro Reich. Det blir litt som med tissing og blærefunksjon – det går liksom av seg selv, helt til noe ikke fungerer som det skal. Når seksualiteten ikke fungerer slik den skal, kan det bli et voldsomt rabalder, på samme måte som det kan bli det dersom noe mekanisk hindrer urinblærens utløp, og spenningen og trykket bygger seg opp. Å snakke om en god og riktig seksualfunksjon er forøvrig å banne i kjerka i dagens samfunn – temaet er altfor betent. Det dysfunksjonelle mennesket liker ikke å få sin dysfunksjon påpekt, da tenner det på alle plugger.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL