Opptrapping av kampene i Øst-Ukraina

De siste ukene har det foregått en opptrapping av den militære konflikten i Øst-Ukraina. Flere eksperter frykter at krigen mellom russiskstøttede opprørere og ukrainske regjeringsstyrker kan føre til krig mellom Russland og NATO.

Leaders fra Hviterussland
Ny Tid

Kampene i juni i Ukraina har vært de mest intense siden Minsk II-avtalen ble inngått i februar. Mens ukrainske myndigheter sier at kampene skyldes en fornyet offensiv fra opprørerne, sier opprørerne at de bare har besvart ild fra ukrainske regjeringsstyrker. Begge sider anklager motparten for massive og kontinuerlige brudd på våpenhvileavtalen, og rapporterer om drepte og sårede soldater og sivile. Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak hevder at over 100 soldater og 50 sivile har blitt drept av opprørerne etter inngåelsen av Minsk II-avtalen.
Kremls talsperson Dmitry Peskov har anklaget Kiev for å provosere frem nye kamper i Øst-Ukraina – for å presse EU til å forlenge de økonomiske sanksjonene mot Russland. Ukrainas president Petro Porosjenko anklager på sin side Russland for å forberede invasjon og ha utplassert 9000 soldater i de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina. Innbyggere i landsbyen Ocheretino sier imidlertid til avisen Kyiv Post 13. juni at de blir beskutt fra begge sider. OSCE har meldt at ingen av partene har fullført tilbaketrekningen av tunge våpen fra fronten, som er en del av Minsk II-avtalen.

Spesialstatus. Minsk II-avtalen ble inngått i Hviterussland 11. februar. Avtalen innebærer våpenhvile, tilbaketrekning av tunge våpen fra frontlinjen, fangeutveksling og gjennomføring av lokale valg. Kontrollen med grenseområdene til Russland skal også tilbakeføres til Ukraina innen 2015, såfremt Ukraina vedtar en grunnlovsreform som innebærer desentralisering og en spesiell status for regionene Donetsk og Lugansk. Denne statusen skal blant annet innebære rett til å opprettholde lokale militser og samarbeid med de russiske regionene på den andre siden av grensen.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL