Norsk militærutstyr bak angrepet i Jemen

Alle de fem landene som bomber Jemen har kjøpt militærutstyr av Norge. Men stortingsflertallet vil ikke stramme inn reglene for våpensalg.

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 31.03.2015

Mandag ble minst 45 sivile som har flyktet fra kampene i Jemen drept av bomber fra saudiarabiske fly. De drepte bodde i en flyktningleir som FN har satt opp for å beskytte sivilbefolkningen i Al Mazrak, nord i Jemen. Flyene skulle trolig bombe en base i området der det var houthisoldater, men traff i stedet flyktningleiren som huser flere hundre familier. Snart kan bakkeinvasjonen i Jemen komme, noe som vil føre til at flere sivile vil dø og lide. «Luftangrepene blir mer og mer intense for hver natt som går, og nå bomber flyene også om dagen. Vinduene våre skjelver og huset vårt dirrer. Panikken har startet å spre seg i befolkningen,» forteller Nina Aqlan fra Sana’a. Hun er 27 år gammel og kommer fra Jemens hovedstad. Aqlan har mastergrad i utviklingsstudier og jobber med FN-prosjekter for å bygge opp jordbruket i Arabias fattigste land. Hun tilhører ingen politisk fraksjon eller organisasjon, men har sterke meninger om bombingen: «Jemen har svært mange utfordringer, men én ting er sikkert: Denne krigen er ikke svaret. Jeg har vært i fredelige Oslo og Norge. For meg er det svært underlig at Norge, som er kjent som et fredsland, har solgt militært materiell og ammunisjon til landene som nå bomber Jemen. Norge bør ikke fortsette å bidra til denne konflikten som fører til at Jemen nå er mer delt enn noen gang,» sier Nina Aqlan. For én milliard. Saudi-Arabia leder en koalisjon på fem land som hver dag og natt siden 25. mars har …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.