Martin M. Sørhaug

Mangefasetterte møter i Moss

FESTIVAL: Europa er temaet når Møllebyen Litteraturfestival arrangeres for femte gang.

Fra 21. til 23. august arrangeres Møllebyen Litteraturfestival i Moss, og tjue deltakere fra hele verden vil gjennom opplesninger, paneldiskusjoner, utstillinger, konserter og et akademisk seminar belyse årets tema Europa.
En av deltakerne er den ukrainske filosofen, essayisten og politiske analytikeren Volodymyr Yermolenko, som mener dagens Europa har to forskjellige ansikter. «Jeg ser et ’reglenes Europa’ og et ’troens Europa’,» sier Yermolenko til Ny Tid. «’Reglenes Europa’ følger reglene det skapte, uten å egentlig å tro på verken dem, på Europas misjon eller på Europas verdier. I kontrast til dette står ’troens Europa’, som har sterk tro både på Europas misjon og Europas mulighet til å bygge et samfunn på menneskerettigheter og verdier. Det ’troende Europa’ er klart til å kjempe for disse verdiene, til å dø for dem. Men ganske ofte er ’troens europa’ motvillige når det gjelder regler,» utdyper han.
I anledning festivalen gis det ut seks publikasjoner – en antologi (se under) og fem separate verk. Yermolenkos essay «Drømmer om Europa», der han utforsker denne dobbeltheten, er en av tekstene som trykkes i antologien. «Europas to ansikter har ikke nødvendigvis en geografisk betydning,» sier Yermolenko, «selv om jeg vil si at Vest-Europa har en større hang til en ’reglenes Europa’-modell, mens Øst-Europa – blant annet Ukraina – står nærmere ’troens Europa’,» fortsetter han. «Men mer enn det handler om …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.