Kunstnere: Merete Sejersted Bødtker og Elisabeth T. Medbøe

Jord

Av: Elisabeth Medbøe Linerlen hopper rundt meg, venter på godsaker som dukker opp mens jeg spavender jorda og sprer husdyrgjødsel. Sammen med mark og alle mulige kryp i jorda dukker det stadig opp spor fra forgangne tider: potteskår med fine mønstre og rustne metallbiter. Dette er matjord i kommunalt eie i Oslo, som med stor felles […]

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 26.05.2015

Av: Elisabeth Medbøe

Linerlen hopper rundt meg, venter på godsaker som dukker opp mens jeg spavender jorda og sprer husdyrgjødsel. Sammen med mark og alle mulige kryp i jorda dukker det stadig opp spor fra forgangne tider: potteskår med fine mønstre og rustne metallbiter. Dette er matjord i kommunalt eie i Oslo, som med stor felles innsats av brukerne og andre med et langsiktig bymiljøperspektiv ble reddet fra nedbygging for noen år siden.

Men i tankene murrer allikevel en uro. Matjord er en begrenset ressurs som ikke blir tilstekkelig verdsatt og ivaretatt. Hvert minutt, verden over, forsvinner 30 fotballbaner med fruktbar matjord. Hvorfor er matjorden så sårbar? Samtidig vet vi at verdens befolkning øker. Tilgang til tilstrekkelig næringsrik mat er en menneskerettighet. Hvordan skal vi kunne sikre denne menneskerettigheten for fremtiden hvis matjorda ødsles vekk? Parallell til klimakrisen?


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.