Frykter boikott og utestengelse av Oljefondet

Etiske retningslinjer for norske utlån kan bety trøbbel for Oljefondet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.

I april skal Stortinget på nytt ta stilling til om de vil sette grenser for hvilke land Statens pensjonsfond (Oljefondet) kan låne penger til. Da kommer den årlige stortingsmeldingen om Oljefondet og dets investeringer og drift. Stortingsrepresentant, næringslivsmann og finanspolitisk talsmann for Frp Hans Andreas Limi er skeptisk til slike retningslinjer.

Hva tenker du om at Norge låner ut penger til Qatar, De forente arabiske emirater og Egypt – land med dårlige menneskerettighetssituasjoner som i tillegg deltar i angrepskrig i Jemen?
«Dette er land vi fortsatt har diplomatiske forbindelser med, og noen av dem mottar bistand fra Norge. Det er ikke slik at vi har avstengt all kommunikasjon med disse statene. Frp mener det blir feil å bruke Oljefondet i en slik utenrikspolitisk prosess.»

«Frp mener det blir feil å bruke Oljefondet i en slik utenrikspolitisk prosess.»
Hans Andreas Limi

Hva med forslaget om objektivt målbare kriterier og krav til landene man skal låne til?
«Det som er aller viktigst, er å følge internasjonale spilleregler. Overfor land som ikke er demokratiske eller ivaretar grunnleggende rettigheter for sine innbyggere – og kanskje i tillegg opptrer aggressivt overfor naboland – er det ‘Det internasjonale samfunnet’ som skal innføre sanksjoner via politiske vedtak. I en sånn sammenheng er det naturlig at Oljefondet revurderer sine investeringer, men jeg ser ikke behovet for egne retningslinjer alene,» Limi, og legger til:
«Så lenge disse landene ikke er på noen eksklusjonsliste, tror jeg ikke man skal legge flere restriksjoner på Oljefondets investeringer. Disse landene har et finansielt behov, og i den grad de ikke bruker midlene på en riktig måte, har vi internasjonale kanaler som kan påvirke – for eksempel diplomati. Disse kanalene kan være vel så virkningsfulle som akkurat de investeringene Oljefondet gjør.»

«At å stå å se på overgrep, skal liksom være helt upolitisk, det er jeg grunnleggende uenig i.»
Snorre Valen

«Å støtte overgrep er også en politisk handling.» Stortingskollega og SV-nestleder Snorre Valen er uenig med Frp og Limi. Han mener det er tvingende nødvendig å etablere etiske retningslinjer for statlig utlån.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

1 kommentar

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.