Et forsvarsskrift til det greske folk

Det greske folket må blø, slik at europeiske politikere slipper å ta ansvar. Det er realiteten i det omvendte Robin Hood-regimet politikerne og sentralbankene har iscenesatt.

I en 3000 år gammel fortelling om Jeroboam av Israel, sønn av kong Salomo, blir det fortalt at israelerne tryglet sin nye konge om å få slippe unna åket som hans far hadde «kastet rundt halsen» deres. Historien forteller oss at dette åket var kostnaden forbundet med å opprettholde det politiske etablissementet. For israelerne symboliserte skatten på deres arbeid en umenneskelig oppofrelse, og opplevdes som et tyveri av deres eiendeler – en reduksjon fra menneske til «trekkdyr» (derav uttrykket «beast of burden»).

Historien forteller at Jeroboam lovet å vurdere folkets ønske. Tilsynelatende diskuterte han saken med sine ministre, som ikke uventet motsatte seg dette. Hvordan skulle ministrene og byråkratene ellers beholde sine privilegier? Enden på det hele var at Jeroboam ga israelerne følgende beskjed:

«Mens min far la på dere et tungt åk, så vil jeg tidoble dette åket. Som min far tuktet dere med pisker, vil jeg tukte dere med skorpioner.»

I Hellas bruker EUs politiske maktelite litt mer sofistikerte metoder for å ydmyke og rane det greske folk.

En ferdigpresset sitron. Den første krisen i Hellas var i 2010. Neste kom i 2012. EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og European Central Bank (ESB, populært kalt «troikaen») introduserte redningspakker. Hellas ble ikke reddet. Private greske og internasjonale banker ble reddet. Redningsaksjonen medførte at intetanende greske skattebetalere ble sittende igjen med gjelden til den private banksektoren. Det greske folk fikk tredd debitorrollen ned over hodet av greske og europeiske politikere, og de ble bedt om å spare og betale mer skatt. I Hellas tok det seks år før et korrupt europeisk politiker- og banksystem tok knekken på det greske folk. (Tidligere omtalt i Ny Tid 15.06.2015, «Den kommende økonomisk kollapsen».)

Athen
Foto: Truls Lie, Athen

Hellas er som en ferdigpresset sitron. Bruttonasjonalproduktet (BNP) er 180 milliarder euro. Offentlig sektor, som lever av skattemidler, står for 60 prosent av BNP. Det betyr at privat sektor står for 70 milliarder euro, som representer verdiskapningen. Det er kun privat sektor som betaler skatt. Total offentlig gjeld er nærmere 500 milliarder euro – ikke 320 milliarder, som de fleste hevder. Kort fortalt skal en verdiskapning på 70 milliarder euro i privat sektor betjene en gjeld på 500 milliarder. Forholdet mellom gjeld/BNP er i realiteten 280 prosent.

Forutsetter vi at gjelden vokser med 5 prosent året (og dette er antakelig for snilt), innebærer det at BNP må vokse med 14 prosent bare for å holde følge. Det er en umulighet. Det hører med til historien at EU i 2010 uttalte at Hellas ville være ute av krisen innen 2014. Stort lenger fra sannheten er det vanskelig å komme.

Omvendt Robin Hood. Hva forhandler Hellas og troikaen om? Forhandlingene dreier seg om å redde EU-politikerne, ESB og IMF på bekostning av den greske befolkning. Beviset på det er at politikerne vil «gi med den ene hånden og ta tilbake med den andre», altså en skinnmanøver. Hellas trenger umiddelbart ytterligere 10 milliarder euro. Betingelsene er knallharde, og de faller på det greske folket. Pengene er imidlertid ikke ment å hjelpe den greske befolkning, for troikaen vil umiddelbart kreve de samme 10 milliarder euro tilbake for å betjene avdrag og renter på eksisterende lån gitt til Hellas. Ytterligere «redningspakker» på 50 milliarder står for tur. Fortsetter denne gjeldsspiralen, er det til slutt europeiske skattebetalere som ender opp med regningen fordi det greske folk aldri vil kunne gjøre opp for seg.

Det politikerne og sentralbankene holder på med, er det omvendte av hva Robin Hood gjorde. Korrupte og ansvarsløse politikere ønsker å redde sitt eget skinn. Folket må blø, slik at europeiske politikere slipper å ta ansvar. Akkurat som Jeroboam tuktet israelittene for 3000 år siden, skal europeiske politikere tukte den greske befolkningen i dag – og den europeiske befolkningen i morgen, når det ikke er mer å plyndre hos grekerne.

Korrupte og ansvarsløse politikere ønsker å redde sitt eget skinn.

Det greske folket har to valg: Påta seg mer gjeld for å holde kreditorene på avstand en stund til, og leve et liv i total ydmykelse og fattigdom – eller bruke de få pengene som er igjen i kassa til å sikre et minimum av livsgrunnlag og verdighet for en utarmet befolkning. Er det rart at en allerede elendig skattemoral hos den jevne greker er enda verre i dag, når de i lang tid har blitt plyndret både av sine egne og av Europas politiske maktelite? Hvorfor kaste gode penger etter dårlige?

Venstrekoalisjonen med statsminister Akexis Tsipras i spissen har sagt det slik i en offisiell uttalelse:

«De regjerende kretsene i EU, ESB og IMF har de siste fire månedene siktet seg nådeløst og målrettet inn på å kvele økonomien og å melke landets økonomiske reserver for sine siste dråper – samt å presse en sårbar regjering til fullstendig underkastelse og ydmykelse til skrekk og advarsel.»

Det er vanskelig å være uenig med ham.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.