Er Donald Trump fascist?

Han spiller på frykten og undergangsstemningen som preger det amerikanske samfunnet. Men gir det mening å kalle ham fascist?

Foto: AFP

Han spiller på frykten og undergangsstemningen som preger det amerikanske samfunnet. Men gir det mening å kalle ham fascist?
Noen uttrykk skal man være forsiktig med. Vil man unngå inflasjon, eller simpelthen slippe å få for mange uvenner, bør man bare bruke uttrykkene når de helt opplagt er treffende. I politikken er det historiske grunner til å avstå fra en del talemåter. Det kan også være grunner knyttet til demokratiets krav om å vise normal høflighet og respekt for våre motstandere. Fascist er et sånt ord. Noen tenåringer slenger rundt seg med uttrykket uten å vite hva de sier. I en periode ble det hyppig brukt og misbrukt av venstresiden. Under hvilke betingelser kan det rettmessig brukes i dag?
Spørsmålet reiser seg med utgangspunkt i den amerikanske valgkampen, og særlig i forbindelse med den stadig mer aggressive retorikken fra republikanske kandidater som Ted Cruz, Carly Fiorina og ikke minst Donald Trump.
The Donald vil lukke landet for en bestemt religion. Han vil bygge en mur mot Mexico. Han sier til CNN at han liker å gå bevæpnet, og spøker med at han når som helst kan trekke frem revolveren. Han henvender seg til frustrerte og lavt utdannede arbeiderklassevelgere med løfte om dramatiske forandringer. Han synes å ha minimal respekt for forfatningen, spiller uhemmet på terrorfrykt og annen sosial angst, og fremstiller seg selv som den eneste som kan redde landet fra avgrunnen. Trump ser argumentasjon som en svakhet. Det som teller, er guts og handlekraft. The commander-in-chief skal være som en mektig CEO, en manager hevet over den demokratiske politikkens smålige krav om etterrettelighet og selvbegrensning. Uavlatelig spiller han på mistroen til Washingtons yrkespolitiske klasse. Hans valgkampmøter er støyende, nasjonalistiske seanser. Han ser ut til å fatte grunnleggende mistro til demokratiske styreformer generelt.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL