Fra Kiev: En ny tid for Ukraina?

«De ble skutt som dyr,» sier en av grunnleggerne bak bevegelsen Euromaidan, Olexandra Matviichuk, til Ny Tid. Myndighetenes strategi var å radikalisere dem som protesterte. Vi snakker om opprøret, de frivillige, regjeringen og russisk propaganda.

Fra Kiev. Foto: Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid.

Nøyaktig to år etter at Euromaidan ble grunnlagt, møter Ny Tid en av dens grunnleggere i Kiev. På Maidan, der demonstrasjonene startet, ser vi hundrevis av kranser og fotografier av dem som ble drept av politiet. Det er markeringer, og her deles det ut priser til noen av de hundretusener av frivillige som ilte til den gang og støttet demonstrantene. Janukovitsjs regjering falt noen måneder senere, og situasjonen har bedret seg. Men folk mener den nye regjeringen også vil falle, da president og statsminister ikke har vist tilstrekkelig vilje til å etablere det reelle demokratiet som er ønsket.

Kiev2_DSC2837Olexandra Matviichuk, som i Kiev er styreleder for Center for Civil Liberties, nevner at Euromaidan ble opprettet rett etter de fredelige studentdemonstrasjonene: «I denne perioden jobbet vi 24 timer i døgnet med å bistå med advokathjelp, hjelpe de skadde, dokumentere overgrep og gi husvære til de interne flyktningene i Ukraina. Mer enn én million mennesker har rømt fra hjemmene sine på grunn av den væpnede konflikten. Når dere hører om Ukraina, er det ofte negative nyheter. Vær da klar over at energien bak Euromaidan økte bevisstheten til alminnelige mennesker, som nå prøver å gjenoppbygge landet. I vårt nettverk har vi over 100 advokater som jobber gratis natt og dag. Væpnede konflikter er selvsagt grusomme, men på grunn av dette har vi også muligheten til å endre landet raskere fordi flere deltar. SOS Euromaidan ga også folk fri rettshjelp. Hundrevis av skadde, fengslede og torturerte fikk gratis juridisk hjelp.»

«Jeg tror myndighetenes strategi var å radikalisere dem som protesterte.»

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer