Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner etterlyser europeisk vilje til å takle fremtidens migrasjonsstrømmer. 
Her fra en demonstrasjon i Athen 22. april. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

Tenk nytt om flyktninger

Klima, krig og ulikhet kan de neste 50 årene gjøre at Europa oppleve langt større migrasjonsstrømmer enn de vi ser i dag. «Vi må tilpasse oss en ny virkelighet,» mener Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

av 29/04/2015 Konflikt

«Den eneste måten å ende dette på, er å jobbe side om side»

I 2005, mot slutten av den andre intifadaen, bestemte en gruppe tidligere militante palestinere og en gruppe tidligere israelske soldater seg for at nok var nok. De hadde sett seg lei av den stadig eskalerende volden de var vitne til hver dag. De kunne ikke se noen militær løsning på konflikten mellom Israel og Palestina, og bestemte seg for å

av 29/04/2015 Konflikt

Hvad mener islam om blasfemi?

Rushdie-affæren, Muhammedtegningerne, Theo van Gogh, Charlie Hebdo og København midt i februar. Listen er lang og blodplettet. Selvom den er af nyere dato, er diagnosen gammel: blasfemi! «Doktorerne» er dog vildt uenige om blasfemiens status. For nogle er den et onde og snarere et tegn på menneskeforagt end gudsforagt, for andre er den et adelsmærke for frihed og satirisk modmagt. Sikkert er det,[Les mer…]

av 29/04/2015 Kommentar
Odessa ett år etter:  Stille etter stormen

Odessa ett år etter: Stille etter stormen

Det er ett år siden 48 mennesker mistet livet i gatekamper i Odessa. Over tretti av dem var prorussiske separatister som ble drept da fagforeningsbygget de hadde søkt tilflukt i ble satt i brann. Hendelsen preger fortsatt byen, som også har blitt rystet av en serie terrorbomber.

av 29/04/2015 Nyheter
Anna Stepanets, journalist for radiokanalen Voice of Capital

Presser pressen

Pressefriheten i Ukraina trues fra flere hold. «Noe av det verste er selvsensur,» sier den ukrainske journalisten Anna Stepanets. Denne måneden besøkte hun Oslo.

av 29/04/2015 Artikler
11. april: Walter Scott begraves i Charleston, South Carolina etter å ha blitt skutt åtte ganger i ryggen av 
politimannen Michael Sager den 4. april. FOTO: Scanpix / Joe Raedle/Getty Images / AFP

Svart mann løper

I tillegg til alle de svært omtalte tilfellene av politivold som har preget mediebildet så langt i år, kommer også alle de usynlige sakene.

av 29/04/2015 Kommentar

Kim Leine Avgrunnen

Ny Tid bringer her et utdrag av Kim Leines roman Avgrunnen som i disse dager utkommer i norsk oversettelse på Cappelen Damm.   Stormen på Tammerfors Signalhorn. Avdeeling, fremad! 
Det er ikke mulig å se hvem som tar det første skrittet, men så stormer linjen fram, og Kaj er ikke sikker, men han tror han skriker et kamprop, han holder mauseren kilt[Les mer…]

av 29/04/2015 Kommentar
«Jeg forstår godt den frivillige kriger»

«Jeg forstår godt den frivillige kriger»

Der er ingen idealer forbundet med freden. Den er gråmeleret og diffus. Derfor er det kun naturligt, at unge mænd drages mod Syrien for at kæmpe, mener forfatter Kim Leine, aktuel med krigsromanen Afgrunden.

av 29/04/2015 Kommentar
Etterlyser internasjonale reguleringer

Etterlyser internasjonale reguleringer

Den norske E-tjenestens samarbeid med andre lands etteretningstjenester kan føre til overvåking av norske borgere i Norge. Vi trenger internasjonale reguleringer, sier Snowden-advokat Ben Wizner.

av 29/04/2015 Konflikt
Francesca Borri: sår som ikke gror

Francesca Borri: sår som ikke gror

Den italienske krigsreporteren Francesca Borri fortalte meg sist jeg filmet henne i Oslo at hun ville reise inn bak linjene til IS. Denne uken skriver hun fra Nord-Irak i Ny Tid – området Norge snart sender soldater til. Hva får et menneske, en kvinne i 30-årene, til å utsette seg for slike farer der hun rapporterer fra Syria og Irak?[Les mer…]

av 29/04/2015 Leder